Problem z Yamahą RX-V357 + DVD- s557

beowulf_agate

New member
Sory, nie wiem, czy to odpowiednie miejsce ale mam spory problem, mianowicie, nie znam się zbytnio na kinach domowych, posiadam zestaw wymieniony w temacie i nie potrafię włączyć dźwięku cyfrowego. Ostatnio nabyłem DVD muzyczne i niby gra wszystkie 5 głośników, ale nie słychać jednej gitary- czyli nie jest włączony system 5.1.....

byłbym wdzięczny o podanie jakiegoś schematu jak podłączyć kable, czy co ustawić w menu...

gatar

Active member
Bez reklam
Hm. Jak to nie słychac jednej gitary?
Czy gdzieś ją wczesniej słyszałeś ?
Czy na ampie "świeci" wskaźnik DD, ew DTS ?
Co to za płyta, DD, DTS, DVD-Audio, SACD ?
Podaj pełen tytuł ?
Czytałeś instrukcje obydwu urządzeń ?

beowulf_agate

New member
czytałem, ale lama ze mnie chyba... płyta wabi się Iron Maiden"Death On The Road" Dolby Digital 5.1
A z tą gitarą to wiem, że jej nie słychać, gdy odtwarza się koncert w trybie stereo, czytalem na forach.

DTS się nie świeci, jak ręcznie włączam, to nic nie słychać.... świeci się niby ikonka DD.

gatar

Active member
Bez reklam
DTS sie nie będzie świecić skoro płyta jest DD. DD powinno sie "świecić", a nie "niby świcić". Nie wiem jak ma rozwiązane zobrazowanie na wyświetlaczy ampa ile głosników gra. U mnie w modelu 440 podczas przekazy dźwieku 5.1 świecą sie symbole 6 głosników. Kolejne pytanie. Czy wczesniej oglądałeś/słuchałeś jakiegos filmu w 5.1 ? Działało ? Jak, czym połączyłeś dvd z ampem.
Sprawdź w setupie obydwu urządzeń opce odpowiedzialne za we/wy i audio.
Jeszcze jedno. Czy grają wszystkie głośniki i nie słychać "tej gitary", czy nie grają wszystkie głośniki i "tej gitary" nie słychać. Sprwadź na jakiejś innej płycie (film) jak jest. Zdarza się, choć tutaj raczej nie, że źle jest zmiksowany dźwięk 5.1.

Ostatnia edycja:

gatar

Active member
Bez reklam
Jak masz połaczone dvd z ampem ?
Powinno być: optical-optical, ew. coaxial-coaxial.
Jeśli masz inaczej to 5.1 nie będzie.
Wszystko jest napisane w instrukcji.

Do góry