Problem z wyborem TV 42" ~ 2.000 PLN

Adiem

New member
Witam serdecznie.
Mam wielki problem z wyborem TV do pokoju dziennego i mam nadzieję, że pomożecie w wyborze ;)
Głównym czynnikiem jest cena, najlepiej by nie przekraczała 2k złotych. Jak nieznacznie przekroczymy tą wartość to oczywiście też wezmę pod uwagę propozycje ;)

Do tej pory myślałem nad plazmą ale widząc dzisiaj Sony 42EX410 stwierdziłem, że nie mogę ominąć LCDków bo obraz był po prostu zabójczy jak dla mnie.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4.3m x 4.7m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Opcja mieszana 70% na wprost, 30% jakieś 45st. :)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Ciężko stwierdzić, ale to nie ma dużego znaczenia - przeważnie rolokasety mam do połowy opuszczone więc telewizor będzie poza zasięgiem promieni słonecznych
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KV-32FQ86K, którego niestety nie powieszę na ścianie ;)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
- USB
- FullHD
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? CYFRA+ w planach jest naziemna cyfrowa ale to się może zmienić.
10.Jakie urządzenia ? dekoder hd cyfry +, czasami PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 8h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie ma znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Przyroda, Muzyka, Informacje
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? że są takie drogie ?:)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, w dzień raczej dla programów muzycznych i informacyjnych
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2.000PLN
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.

Z góry dziękuję za pomoc w doborze TV ;]

Adiem

New member
Przy 42"
Philips PFL3606
Panasonic X5E
Przy 40"
Sony EX520
Toshiba RL838

Dziękuję za pomoc, z tych wszystkich modeli jak narazie przemawia do mnie Sony EX520.
Dla porównania biorę jeszcze Panasonica 42 cale ale model TX-L42E5E bo ten co podałeś to jest 32 calowy chyba, że nie mogę znaleźć takiego modelu w 42 calach ;) tylko tutaj cena już przewyższa moje maximum o ponad 10%

Adiem

New member
Jeszcze raz dziękuję za pomoc,

Muszę zobaczyć jak obraz wygląda we wszystkich wymienionych modelach na zywo czyli maraton po salonach mnie czeka ;)

Adiem

New member
Witam ponownie,

Postanowiłem odłożyć troszkę więcej pieniążków i nabyłem Philipsa 40PFL5507k/12 za 2.400PLN Na chwilę obecną tv jest po prostu rewelacyjny ;) Oczywiście długa droga przede mną żeby sprawdzić wszystkie możliwości ale weekend się zbliża ;)

Do góry