Problem z wyborem - plazma Panasonic 42PY80 czy LCD SHARP lub TOSHIBA

robertw3d

New member
Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję nie ostatni :)
Wiedzy ma temat telewizji i technologii mam trochę, ale brakuje mi trochę doświadczenia testera :)

W najbliższym czasie będę chciał kupić TV do nowego mieszkania.
Warunki:
- pokój b. jasny - nie dość, że południowa strona, to jeszcze jest jasny kolor ścian. Wielkość ok 25-30m2
- TV zamontowany na porządnym uchwycie (pivot / tilt / rotate) na wysokości ok 1,7m (środek ekranu)
- oglądanie głownie z narożnika - ok 2,5-3m od ekranu (z całej powierzchni) lub z części jadalnej (raczej rzadko) - ok 4,5m od ekranu
- źródła obrazu - UPC HD, wysokiej klasy odtwarzacz DVD Yamaha, w przyszłości PS3 lub porządny napęd Blue-Ray
- na dźwięku mi nie zależy jakoś szczególnie - STB UPC będzie podłączony do kina domowego
- cena - do 4000-4500zł

Ze względu na to, że lubię dobrej jakości obraz, to od początku stawiałem na plazamę. Zrobiłem nawet pierwsze przymiarki - kupiłem rodzicom Panasonica TH-37PV80. Jestem z niego bardzo zadowolony (jest podłączony do analogowej UPC) - kolory super, detale też ładnie, ale denerwuje mnie rozdzielczość i rozciągnięty obraz (niestety widzę nie-kwadratowe pixele). Tak naprawdę, to najlepiej ogląda się DVD nagrane w trybie szerokokątnym.
Dla siebie na 100% zakupiłbym model 42"PY8x gdyby nie moje obawy czy nie będzie się męczyl wzrok po dłuższym oglądaniu z odległości tych 2,5-3m.
Ostatnio pochodziłem trochę po sklepach rozglądając się za dobrej jakości LCD, ale jestem zażenowany - tańsze modele (do 3k) mają fatalne kąty, szarą "czerń", a droższych nie trafiłem żebym mógł porównać. A jeżeli już coś było, to źródło wyglądało jak odbiór na widelcu wbitym do ściany.

W chwili obecnej rozważam następujące 3 modele:
- Panasonic TH-42PY80 / PY85
- Sharp LC-37XL8E / LC-42XL2E
- Toshiba 40FZ355

W związku z tym bardzo bym prosił szanownych forumowiczów / forumowiczki o pomoc.

Szczególnie zależy mi na opiniach:
- czy wzrok nie będzie się męczył oglądając 42" z (moim zdaniem) niezbyt dużej odległości?
- czy LCD da się oglądać w ciągu dnia w jasnym pokoju bez zasłaniania okien?
- która technologia da mi lepszy obraz (brak smużenia i skoków, detale, ładne kolory i czerń)?
- czy jest realna różnica w jakości obrazu pomiędzy PY80 a PY85?

Osobiście jestem za PDP (bardzo podoba mi się plastyka szczególnie w Pioneer :D ), ale nie wykluczam LCD (detale na matrycach 6Mpix).

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,
Robert

setunia

New member
Bez reklam
Pisząc o bardzo jasnym pokoju w sumie sam dałeś sobie odpowiedź na temat wyboru technologii. Mimo, ze jestem posiadaczem plazmy w tym przypadku jej nie polecam, no chyba, że:
- zainwestujesz we w miarę ciemne rolety.
- oglądasz tv głównie wieczorami, a nie żona do południa, dziecko po południu.

Co do przekątnej to przy lcd oglądanym z 2,8-3m proponowałbym do zwykłego kabla 37", natomiast do HD spokojnie możesz nabyć 42"

Zmęczenie oczu przy dużych przekątnych było raczej domeną mieszanki słaby sygnał+kineskop.

O konkretnym modelu musisz decydować sam.

robertw3d

New member
@Setunia - czyżby do jasnego pokoju lepszy był LCD od PDP??? :hmm:

Z tego co się orientuję, to w takich sytuacjach kluczową rolę odgrywa kontrast, a ten w PDP jest znacznie lepszy niż w LCDkach (jakoś nie wierzę w ten dynamiczny ....)

Co do wielkości ekranu, to też bym chciał 37" .... ale z Full HD. Może za rok Panasonic wypuści 37PY :roll: Stąd też moje zainteresowanie LCD. Gdybym mógł narożnik postawić pół metra dalej, to w ogóle by nie było tutaj takiego postu :)

W dyskusji o PY85 napotkałem sporo komentarzy od osób, które oglądają 50" z takiej odległości i żyją, więc może nie będzie źle ;)

Borys_DC

New member
Do jasnych pokoi to tyklko LCD się nadaje,bo światło na plazmie będzie odbijane prawie jak od CRT w dzień. A LCD mozna oglądać o kazdej porze.
Wymiary: sam mam taki pokój i kupiłem 37" Panasa lzd85. Wielkość zdecydowanie dobrana idealnie. Mógłby być nawet 32". Za duzy telewizor byłby po prostu jak kolubryna stojąca w pokoju,po wyłączeniu takie wielkie czarne pudło stojące na szafce. To nie wygląda zbyt ladnie, szczegolnie w jasnym pokoju. A 37" to i tak jest bardzo duzy ekran.

Toshiby maja srednie boczne kąty, wiec jak bedziesz oglądał pod kątem możesz się troche irytować, skoro lubisz dobry odbiór. W LCD Panasonic jest o wiele lepiej. Panele IPS w nich zamontowane mają chyba najlepsze kąty.

Sharpy to też bardzo dobre telewizory, ale jeśli chodzi o połączenie Sharpa do konsoli, to słyszałem niepochlebne recenzje, ale to nie są potwierdzone dane. Tak mówili ludzie w sklepie RTV.
Panasy mają za to szeroki i bardzo dobry asortyment RTV, wiec do rozbudowy firma Panasonic jest idealna. Do tego jeden pilot, aby wszystkie podłaczone do TV sprzety obsłużyć. Własnie długo szukałem telewizora i mialem podobne dylematy jak Ty. Do mety mojego wyścigu po TV doszedł Panasonic, wyprzedzając Sony, Sharpa i Toshibę. Na razie odbieram tylko sygnał SD i oglądam DVD.

robertw3d

New member
Dzięki za odpowiedzi :)
@pkonrad - czytałem i teorię znam. A pytanie zadałem właśnie po to by dowiedzieć się czegoś o tym jak się sprawdza technologia w rzeczywistości.

37PV80 całkiem dobrze sprawdza się w ciągu dnia (aczkolwiek pomieszczenie nie jest zbyt jasne) i liczę na to, że 2x większy stopień kontrastu w PY80 jeszcze lepiej zadziała na jego korzyść.

Ostatnio byłem u znajomego i jak zobaczyłem z ok 2m obraz SD z UPC na LCD Samsunga (ok 42"), to byłem zażenowany. Potem pochodziłem po sklepach i obraz referencyjny (z BD) był już ok (aczkolwiek kąty mnie irytowały) A ponieważ nadawcy nigdy nie wypuszczą takiego sygnału jak BD, to raczej nie ma co marzyć o bezstresowym oglądaniu HD/SD na LCD. Zresztą ostatnio będąc w sali monitoringu u jednego z nadawców TV w Warszawie oglądałem na 50" LCD Samsunga kanał filmowy "HD" - takiego koszmaru już dawno nie widziałem - piksele jak cegły, kompresja zżerała wszystko - od włosów po przejścia tonalne w cieniach. Ogólnie - dramat. A to było pomieszczenie dość ciemne, z przysłoniętymi roletami ...
Pocieszam się tym, że najwięcej światła jest w mieszkaniu pomiędzy 12-16, a wtedy b. rzadko cokolwiek oglądam :) Najwięcej jednak do 10 i po 17.

Falcon911

New member
Witam
jeśli mogę pomóc to posiadam panasonica th-42py8p
w pokoju 23m/2 i jestem bardzo zadowolony no może trochę przyduży ale po 2 dniach się przyzwyczaiłem bo miałem 21calowego CRT ( pożyczony bo mój się popsuł 32" ),
TV chodzi od 8 do 24 i niema problemu z oglądaniem zważywszy że ma ustawienia ECO i sam się dostosowywuje do warunków sam sobie zmieniając kontrast czy jasność!
Pokój jasny TV stoi w rogu między 2 oknami
PY80 różni się tym że posiada 2 wejśćia HDMI i 20k:1 kontrastu statycznego
a PY85 że ma 3x HDMI i 30k:1 kontrasu statycznego i wstawkę srebrną

LCD ma może ze 2k:1 statycznego i stałe podświetlanie matrycy więc czerń jest podświetlana
Jeśli chodzi o jakość obrazu to oglądanie meczu ( panowie w kolorowych stroiach na soczyście zielonej trawie ) na plazmie to czysta przyjemność ( kontrast aż wypala oczy hehe:D), niema zadnych smużeń czy duszków a mogę powiedzieć ze oglądam tylko zwykłą cyfrę tzw SD.

A i z tego co wiem to niema matryc LCD 6MPX
1920 x 1080 = 2073600 czyki ledwie 2Mpx

A i kupiłem go za 3480zł

marek206

Klub HDTV.com.pl
vip
Ja posiadam Panasonica 42PY80 i jestem bardzo zadowolony,oglądam z 3 metrów i naprawde jestem zdania,że jest to optymalna odległośc zwłaszcza w HD,w tej chwili jestem na etapie docierania i mam ponad 100h pracy,polecam gorąco ten telewizorek wszystkim zainteresowanym,ponadto posiada np. znacznie więcej odcieni degradacji w porównaniu z PV80 co przekłada sie na wyświetlanie przejśc tonalnych.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Gradacji marek206, gradacji :)
Poza tym uważam, że prędzej algorytmy kompresji materiału wejściowego zjedzą część przejść tonalnych aniżeli telewizor je wyświetli.
Kiedyś wystarczyło 8 bitów na kolor i wszyscy byli szczęśliwi, że ekran potrafi wyświetlić 16,8 mln odcieni. A teraz 12 bitów z ich kilkudziesięcioma miliardami teoretycznych odcieni przestaje wystarczać, trzeba dodać kilkadziesiąt kolejnych ;) Coś czuję, że tv i tak części z nich nie wyświetli a już na pewno przy większości materiału, który zazwyczaj otrzyma czy to z dekodera sat, czy z dvd lub kompa.

Ale telewizorek masz zacny :)

Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:
Do góry