Problem z subwooferem wharfedale dx12+

Danus1

New member
Witam
Mam pewien problem z moim subwooferem. Mianowicie działa w kratkę ,a ostatnio nawet cześciej nie działa niż działa. Podczas pracy nawet przy małym poziomie głośności oraz małym ustawionym poziomie basów głośnik się sam rozłącza. Robi to nagle, czasami towarzyszy temu głośne pyknięcie. Mimo iż dioda z tyłu nie gaśnie głośnik nie działa. Dioda zielona z przodu nie gaśnie całkowicie, tylko miga pobladłe od czasu do czasu rozświetlając się i gasnąc z powrotem. Czasami jak go uderzę na chwilę włącza się z powrotem. Czy ktoś wie co to może być?

Może ktoś go ma i doświadczył tej samej przypadłości?

behemot

New member
Z twojego opisu wydaje mi się, że winę za takie zachowanie ponosi kabel zasilający.Czemu ? Już wyjaśniam. Przy zwiększaniu poziomu basów czy głośności wibracje powodują rozłączenie lub chwilowe przerwanie obiegu napięcia . Świadczyć może o tym jak ty to nazwałeś pyknięcie. Sprawdź tzw luzy przy samym gnieździe i przy gniazdku.Aby upewnić się wymień kabel (jeśli masz możliwość) jeśli nie sprawdź doświadczalnie ( włącz swój sprzęt i lekko porusz kablem, tak jak byś chciał go odłączyć tylko nie szarp)

Danus1

New member
Niestety nie mam możliwości wymiany kabla, gdyż wejście w głośniku jest takie troszeczkę nietypowe, nie ma trzech bolców tylko 2. Próbowałem ruszać kablem na różne sposoby, zero reakcji. Denerwuje mnie to gdyż, ten basowy jest niesamowity i daje nieziemskie basy. Trzeba będzie chyba do jakiegoś fachowca oddać:(

pkomp

New member
co cie bolce obchodzą?podłącz zwykły kabel komputerowy(bo o takim piszesz tak?)
pewnie nie łączy albo masz skopany sub

Danus1

New member
Wymieniłem kable, podłączyłem sprawny od monitora - niestety to samo. To nie wina kabla. Wejścia też raczej nie, już wyjaśniam bo nie jestem pewny czy zrozumieliście. Dioda mówiąca o prawidłowym działaniu(zielona na froncie) nie gaśnie całkowicie, co znaczy, że prąd dochodzi, tylko w momencie pyknięcia blednieje, lecz widać, że świeci się - słabo ale jednak. Gdy stuknę, lub subwoofer czasami sam zaskoczy dioda zapala się i po chwili z powrotem przygasa- nie gaśnie całkowicie.

Danus1

New member
Nie mam. Zresztą ,nawet jak jest wciśnięty Auto off to funkcja ta automatycznie uruchamia głośnik w scenach gdzie jest bass. Niestety jest tak, że przez cały dzień nie mogę go uruchomić:(

dratt

Member
Witam, podepnę się pod temat.
Mój subwoofer (Q Acoustics 2070) również wydaje takie głośnie pyknięcia, jak zauważyłem robi to gdy się wyłącza, bo przez jakiś czas brak niskich dźwięków, np. przełączę na program informacyjny itp. Po zmianie sygnału (choćby emisja reklam) włącza się prawidłowo.
Mam jednak pytanie, czy aby na pewno te "pyknięcia" są prawidłowym objawem wyłączania się suba czy może wskazują na jakieś nieprawidłowości?

behemot

New member
Spróbował bym sprawdzić jeszcze u kolegi lub przy innym gniazdku. Problem może stanowić samo napięcie w sieci domowej (chodzi mi tu o instalacje elektryczną ) lub poprostu zanieś go do elektryka niech ci sprawdzi ( jak masz gwarancje to niech oni się tym zajmą ) . Upewnij się czy nie stoi on w wilgotnym miejscu .

Danus1

New member
Nie stoi w wilgotnym miejscu, sprawdzę jeszcze przy innym gniazdku, jak nic nie podział to zaniosę jednak do elektryka, bo to pewnie wina elektryki.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Danus1

New member
Problem został rozwiązany. Znajomy elektronik znalazł walnięty przekaźnik, wymienił go i teraz chodzi jak nowy:p
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc.
A z głośnikiem centralnym też sprawa się rozwiązała - odkurzyłem amplituner w środku:p

Do góry