Problem Z Subwooferem (Pukanie)

BialyGTi

New member
Witam. mam problem ze swoim subem Kef PSW 2000 po podłączeniu go do prądu zaczyna pukać (stukać) i dotykając głośnika można wyczuć lekkie jego poruszenie. Problem znika jak dostaje sygnał z amplitunera i zaczyna ładnie grac. Moze ktos cos doradzi czy moze łapać jakieś zakłócenia itd

Odłączając kable sygnałowe RCA głośnik nadal stuka

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jak dalej tak będzie robił to do jakiegoś kumpla w innym bloku przejedź się ze subem .. i wtedy będzie już na 100% wiadome czy to kwestia suba czy elektryki w twoim bloku..

sentyzibi

Well-known member
Tak, koledzy dobrze radzą. Najpierw test na zasilaniu z innego obwodu elektrycznego, albo właśnie nawet u kogoś znajomego w innej dzielnicy, ale jestem pełen obaw.
Miałem kiedyś bardzo podobny kłopot z moim subem Tannoy TS2.10 ( był nawet temat , w którym to opisywałem ), też pojawiło się miarowe pukanie z wyczuwalnym drganiem membran. Niestety po kilku dniach pukanie zamieniło się w mruczenie, a sygnał z ampli znikł. Ponieważ był na gwarancji, to poszedł do serwisu. Tam stwierdzili usterkę i dali mi nowy. Nawet nie wiem co to była za usterka, tylko dostałem e-maila, że sprawdzili i wysyłają mi nowy egzemplarz.
No, ale nic nie jest przesądzone. Najpierw zrób test z zasilaniem.

BialyGTi

New member
Wrócę z roboty to zmienię go na inne gniazdko bo moze faktycznie cos z prądem jest bo pod jedna listwę podłączony jest Tv, Amplituner, Sub i Xbox.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego minimum to inny pokój lub inne mieszkanie w tym samym bloku , a najlepiej to inna dzielnica w Twoim mieście... znam przypadek gdzie Kumpel zaniósł suba do kolegi do innego bloku oddalonego o jakieś dobre 2 km było to samo.. Potem zawiózł do brata na drugim końcu miasta i było ok.. musiał zmienić sub na inny model i było ok.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W domu raczej nie ma problemów od strony elektryki - chyba że jest to już leciwy dom.. Ja do tej pory z podobnymi problemami spotkałem się wyłącznie u ludzi którzy mieszkają w blokach i to tych starszych.. lub w kamienicach.. ale to nie oznacza że nie mogę się mylić ...

Do góry