Problem z SONY STR-DE475

soniak

New member
czesc
Od jakiegos czasu jestem posiadaczem amplitunera SONY STR-DE475 i mam taki problem,ze podczas ogladania filmow w formacie DD czy DTS nie pokazuja mi sie na wyswieltaczu ikony glosnikow tylnych tj. LR i SR. Normalnie wydaje mi sie ze te tylne dzialaja,bo na jednym filmie strzal z pistoletu leci do tyłu, jednak nie daja mi spokoju wlasnie te ikonki. Poza tym nie pokazuja mi sie rowniez ikonki mowiace o tym,jaki sygnal jest w tej chwili dekodowany. CZy przypadkiem to nie ma zwiazku z podlaczeniem optycznym lub coaxialnym ? Czy ktos mial podobny problem lub wie,dlaczego tak sie dzieje ?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za informacje

soniak

dimas

New member
prawdopodobnie winny jest dvd player podaje sygnal streo zamiast dd dlatego masz tylko dwie ikonki a dzwiek slychac bo wzmak symuluje sygnal streo na soraund czy jak mu tam.tak wiec sprawdz ustawienie dvd w menu audi jak jest sygnal ustawiony na bank bendzie stawiony na na PCM a ma byc na Wszystkie albo digital.sprawdz to:)

Możej

New member
Witam

Ja mam SONY STR-DE495

Z dvd jest podlaczony coaxialem

Mam caly czas ustawione A.F.D. AUTO i jest ok

W dvd mam DOLBY DIGITAL i DTS on

Pozdrawiam

soniak

New member
czesc

problem rozwiazany

racje mial pierwszy kolega,ktory udzielil mi wskazowek :)

faktycznie trzeba bylo zmienic ustawienia w odtwarzaczu DVD

teraz amplik normalnie wyswietla wszystkie ikonki tj. SL SR i LFE sygnal dekodowania (DD lub DTS + niebieski pasek na srodku amplitunera)oraz oczywiscie o wiele lepsiejszy jest dzwiek podczas ogladania filmow

drugi kolega podrzucil mysl o coaxialu i jak narazie zapialem pod te gniazdo zwykly przewod S-video :p

PS. Widac,ze siedza tu fachowcy w tej dziedzinie (nie to co na netfan)

Jeszcze raz bardzo wam dziekuje i pozdrawiam

soniak

blackn

New member
str de475

Witam
Szukam pomocy :
mam problem z samoistnym wyłączaniem sie kolumn przy amplitunerze Str de475. Na poczatku graja a później same sie wyłączają.
Czy dwa kliknięcia - trzaski w krótkich odtępach czasu to normalne przy włączaniu sprzętu ? Po nich dopiero można odsłuchiwać dźwięk.
Byłem oczarowany sprzętem teraz jestem zrozpaczony.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Kiddo

New member
Jak Ten amlituner gra :D

Siemka!! Ja mam takie pytanie a mianowicie chce używać taki amplituner na dwóch altusach 140. Czy ten sprzecik dobrze generuje bas bez subwoofera i w pracy stereo?? Kiedyś miałem 5.1 panasinica i byłem rozczarowany basem bo grało jak z mini wieży :D. Możecie coś doradzić w takiej sytacji?

Do góry