Problem z ruchem (szarpaniem obrazu) w Sony KD-55XE9005 (film)

simopl

New member
Nie wiem czy jestem nienormalny czy ten telewizor po prostu tak ma. A może teraz wszystkie telewizory 4K ze średnio-wyższej półki cierpią na taką przypadłość, ale mnie to strasznie wkurza. Chodzi mi o odwzorowanie ruchu i problem z migającym obrazem (szarpanie obrazu) przy przesuwaniu kamery (flickering?). Do TV mam podłączone PS4 pro. W grach działających w 30fps problem jest szczególnie widoczny. Obiekty nieco dalej oddalone "migają" dość intensywnie i powoduje to wręcz u mnie ból głowy i lekką dezorientację. W pokoju obok mam starszy model Sony W755C i jest to duuuużo mniej odczuwalne.

TV jest dobrze skalibrowany - korzystam z trybu Gra, HDR jest włączony, pozostałe ustawienia jak bozia nakazała - wyłączone wszelkie upłynniacze i inne zbędne bajery.

Po przejściu w tryb z upłynniaczem obraz jest duuużo bardziej płynny, ale powstają artefakty. Zwiększa się też input lag, więc korzystanie z niego wykluczam.

Dodam jeszcze, że w grach działających w 60fps problem praktycznie nie występuje i wszystko jest w porządku.

Czy można coś z tym zrobić? Czy nowszy model XF9005 ma lepsze odwzorowanie ruchu?

Poniżej krótki film z zaistniałej sytuacji. Zwróćcie uwagę w szczególności na drewnianą wieżę i drewniane, pionowe bale.

https://photos. app. goo. gl/DiMKhEBQnAOk8pzz2

(link trzeba wkleić do przeglądarki i pousuwać spacje po kropkach - nie wiem dlaczego, ale nie mogę wklejać linków na forum)

Ostatnia edycja:

barburian

New member
Bez reklam
Tv

Nie wiem czy jestem nienormalny czy ten telewizor po prostu tak ma. A może teraz wszystkie telewizory 4K ze średnio-wyższej półki cierpią na taką przypadłość, ale mnie to strasznie wkurza. Chodzi mi o odwzorowanie ruchu i problem z migającym obrazem (szarpanie obrazu) przy przesuwaniu kamery (flickering?). Do TV mam podłączone PS4 pro. W grach działających w 30fps problem jest szczególnie widoczny. Obiekty nieco dalej oddalone "migają" dość intensywnie i powoduje to wręcz u mnie ból głowy i lekką dezorientację. W pokoju obok mam starszy model Sony W755C i jest to duuuużo mniej odczuwalne.

TV jest dobrze skalibrowany - korzystam z trybu Gra, HDR jest włączony, pozostałe ustawienia jak bozia nakazała - wyłączone wszelkie upłynniacze i inne zbędne bajery.

Po przejściu w tryb z upłynniaczem obraz jest duuużo bardziej płynny, ale powstają artefakty. Zwiększa się też input lag, więc korzystanie z niego wykluczam.

Dodam jeszcze, że w grach działających w 60fps problem praktycznie nie występuje i wszystko jest w porządku.

Czy można coś z tym zrobić? Czy nowszy model XF9005 ma lepsze odwzorowanie ruchu?

Poniżej krótki film z zaistniałej sytuacji. Zwróćcie uwagę w szczególności na drewnianą wieżę i drewniane, pionowe bale.

https://photos. app. goo. gl/DiMKhEBQnAOk8pzz2

(link trzeba wkleić do przeglądarki i pousuwać spacje po kropkach - nie wiem dlaczego, ale nie mogę wklejać linków na forum)

Witaj, ten typ tak ma generalnie, z tego co pamiętam jak miałem ten model to do grania i tak
przełączałem w kino domowe, w wersji XF90 poprawiono trochę problem z ruchem.

simopl

New member
Witaj, ten typ tak ma generalnie, z tego co pamiętam jak miałem ten model to do grania i tak
przełączałem w kino domowe, w wersji XF90 poprawiono trochę problem z ruchem.

No to mnie załamałeś. Sam obraz na telewizorze jest fantastyczny, ciężko się do czegoś przyczepić, ale ten ruch, zwłaszcza w grach strasznie mi przeszkadza. W necie tyle pozytywnych recenzji i praktycznie nikt o tym nie wspomina. Jak ci ludzie testują telewizory, to jest jakaś porażka. Suche testy na oklepanych planszach testowych nie pokażą przecież takich problemów...

simopl

New member
Od tego momentu pokazany jest błąd w upłynnianiu w XE90 o którym piszesz:

https://youtu.be/t0GzpKxakZM?t=9m46s

Z tego co mówi gość, trochę może pomóc zmiana ustawień obrazu na: game, graphics albo photo.

Dzięki za filmik. Właśnie go obejrzałem. Korzystam właśnie z trybu "gra", ale w nim wszelkie upłynniacze są wyłączone co jeszcze bardziej potęguje efekt szarpania obrazu przy przesuwaniu kamery. Podobnie w "grafika" i "zdjęcia".

Dodam jeszcze, że na filmiku zamieszczonym przeze mnie efekt ten widoczny jest w dużo mniejszym stopniu niż ma to miejsce w rzeczywistości. Niestety nie ma możliwości uchwycenia tego za pomocą kamery...

simopl

New member
Ok, w piątek będę miał u siebie XF9005. Będę więc robił porównanie. Ciekawe czy w nowej serii coś się poprawiło ;)

Do góry