Problem z podświetlaniem matrycy - TX-32LX85

sl@veq

New member
Witam.
Niestety tak. Wygląda to podobnie jak na zdjęciu YarOslaf`a, zwłaszcza z prawej strony.
Niestety jest to smutna prawda, ale wszystkie firmy (lub może prawie) stosują ten sam manewr - byleby sprzęt sprzedać. A potem będziemy się martwić. Dlatego wybrałem TV P. bo też mam inne urzadzenia tej firmy i działają OK. Działają - oby jak najdłużej bo jak "zdechną" to będzie problem. Wydaje mi się, że wszelkie reklamacje (oczywiście poza umyślnymi działaniami klienta) powinny być rozpatrywane na jego korzyść. A zwłaszcza dla takiego potentata jak P. bowinna być to pestka. Oczywiście jest to tylko moje zdanie. No ale wybierając jakikolwiek sprzęt do domu będę miał już w pamięci ten incydent.
Pozdrawiam.
SK.

sl@veq

New member
Witam.
Dzisiaj ok. godziny 11, po wcześniejszym telefonie kuriera, przyjechał TV. Mogłem go odebrać o takiej godzinie bo jestem strasznie "pociągający" i zostałem w domu.
TV sprawdziłem czy nie został uszkodzony w czasie transportu. Z pudełka wygrzebałem wszystkie dokumenty które wysłałem, dodatkowo, kartkę z opisem awarii ze strony WWW Panasa oraz, po kropce, jedno zdanie - Telewizor sprawny. No nic. Po kilku godzinach ocieplania TV podłączyłem go do anteny dachowej i tunera CP. No i nie uwieżycie. Poświaty zniknęły!!!??? Oglądałem wszystkie możliwe kanały, 16:9, telegazetę i inne możliwe ustawienia obrazu które wcześniej potwierdzały obecność "poświat". Nie ma nic. Czyli co, spec z którym rozmawiałem przez telefon był mało zorientowany? A może sam transport w obie strony (lub transport w ogóle nawet w jedna stronę) spowodował jakieś "ruchy" matrycy lub obudowy, że "poświaty" zniknęły? A może to zdanie cytowane wcześniej to opis naprawy? Jestem zupełnie zaskoczony. Oczywiście całkowicie pozytywnie. Poczekamy kilka tygodni. Przypomnę, że "poświaty" pojawiły sie po pewnym czasie użytkowania TV.
To tyle. Jeśli kogoś zainteresował ten mój opis to bardzo sie cieszę.
Czekam jeszcze na wpis kourei`a.
Pozdrawiam wszystkich.
SK.

arezolt

New member
A do mnie przyjechali osobiście do domu serwisanci Panasonic-a, popatrzeli i stwierdzili że to nie jest wada, normy producenta nie zostały przekroczone (podobno inne telewizory mają jeszcze gorszą poświatę i nikt ich nie reklamuje) i się zawineli.

Hen56

New member
Witam!
Odgrzewam ten "wystygły" kotlet ;)
Dzisiaj (po raptem 2-dniowym oczekiwaniu na mechanika !), matryca mojego LCD-eka jest jednolita na całej powierzchni :)
Mechanik rozebrał urządzenie, poluzował śruby i wszystko co zbędnie "świeciło" - znikło !
Uwaga !!!
Nie masujcie tych podświetleń, bo możecie sobie tylko kłopotu narobić - to słowa mechanika. Może dojść do trwałych odkształceń w strukturze delikatnej matrycy lcd-eka !
A odgrzałem kotleta, bo napisałem kiedyś, że poświaty nikną po rozgrzaniu lcd-ka. Tymczasem poświaty zrobiły się znacząco bardziej wyraźne - a może też moja wrażliwość osiągnęła poziom krańcowy?
Ale w końcu pozytywny efekt jest.
Pozdrawiam jeszcze wakacyjnie i życzę miłego odbioru, bez poświat :)

Do góry