Problem z podłączeniem odtwarzacza do amplitunera

borek25wawa

New member
witam, mam taki problem, a mianowicie zakupiłem odtwarzacz blue ray sony bdp - s480, następnie spróbowałem go podłączyć do amplitunera YAMAHA Rx-v461 za pomocą kabla hdmi, a amplituner do tv także za pomocą kabla hdmi, jednak po odpaleniu filmu głos zamiast przez amplituner idzie przez tv, po przewertowaniu forum wyczytałem, że hdmi może nie przekazywać głosu, tak więc podpiąłem odtwarzacz do amplitunera przez kabel coaxial, a obraz puściłem przez kabel hdmi bezpośrednio z odtwarzacza do telewizora, jednak dźwięk nadal zamiast przez amplituner idzie przez tv, czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć czemu głos zamiast przez amplituner idze przez tv, czy coś źle łączę, nie mam pojęcia o co chodzi, czekam na odpowiedź i z góry dziękuję za pomoc.

Z

zerga

Guest
ja mam podlaczane tak:bluray pod sekcje bluray a tv pod hdmi out w ampie i wszystko gra zobacz czy tv masz podpiety pod hdmi out w ampie i przelacz w ampie na bd.no i musisz sprawdzic w menu odtwarzacza ktorym zlaczem dzwiek ma byc wyprowadzony,i ustaw na hdmi.

Ostatnia edycja:

borek25wawa

New member
tylko, że ja na ampli nie mam wejścia blueray, mam tylko dvd i dtv (cyfrowy tuner sat) tak więc u mnie wchodzi w grę podłączenie przez coaxial.

Z

zerga

Guest
przeciez tam wogole nie wejsc hdmi to jak chcesz bluray ogladac nie pomylila ci sie czasem jakas cyfer w numerze modelu:)

Ostatnia edycja:

borek25wawa

New member
no można oglądać właśnie puszczając obraz bezpośrednio z bluray do tv przez kabel hdmi a dźwięk oddzielnie przez amplituner podłączjąc do wejścia kablem coaxial, tak z tego co czytałem to ludzie robią i gra, a u mnie nie gra i albo coś źle podłączam a może coś kabel trafiony jest tylko najpierw się chcę upewnić że dobrze podpinam zanim kupię drugi kabel

Z

zerga

Guest
wlacz menu bluray i zobacz wybierz wyprowadzenie dzwieku za pomoca coaxial i napisz czy cos poradzilo

Z

zerga

Guest
sluchaj masz wejscia hdmi w swoim ampie jakies czy wogole ich nie bo z tego co wyczytalem to podlaczales bluray pod hdmi

borek25wawa

New member
udało mi się już dział, podpiałem odtwarzacz przy pomocy hdmi do tv, a do amplitunera za pomocą coaxial i już chodzi teraz. pozdro i dzięki za pomoc

Do góry