problem z odtworzeniem filmów z karty lub pendrive

nowson

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czesc. Mam problem z odtwarzaniem filmów bluray które mają więcej niż 4,5 gb. w windows jak kopiuje plik na karte pamieci wiekszy niz 4,5 gb to wyskakuje ze plik jest za duży dla docelowego systemu plików i trzeba sformatowac karte na NTFS lub exFAT jednak tv nie widzi wtedy tej karty.
Macie może jakiś sposób na to???

maderos

Member
Bez reklam
Dziwne. Podpinalem dysk bezpośrednio pod wejście USB i nie było żadnego problemu.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Czesc. Mam problem z odtwarzaniem filmów bluray które mają więcej niż 4,5 gb. w windows jak kopiuje plik na karte pamieci wiekszy niz 4,5 gb to wyskakuje ze plik jest za duży dla docelowego systemu plików i trzeba sformatowac karte na NTFS lub exFAT jednak tv nie widzi wtedy tej karty.

Witam,

Wszystko co napisałeś to prawda. Problem czytania dużych plików wynika z rodzaju systemu plików.
Po przeformatowaniu na NTFS czy exFAT karta nie będzie czytana. Tego nie przeskoczysz.
W instrukcji do TV znajdziesz na pewno info jakie systemy plików na jakim nośniku obsługuje twój TV.

Sposób jest taki, że trzeba użyć dysku zewnętrznego z odpowiednim systemem plików.

Pozdr.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Jaki model urządzenia? W instrukcji może jest podane jaki system plików czyta, jaką max pojemność partycji widzi, w jakim standardzie tablica partycji musi być gpt czy mbr?
Dysk 2,5" wystarczy zasilić z portu USB. 5400rpm są dość ciche, wymiary 10×7cm, grubość 7-9,5mm nie są zbyt duże.

nowson

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jaki model urządzenia? W instrukcji może jest podane jaki system plików czyta, jaką max pojemność partycji widzi, w jakim standardzie tablica partycji musi być gpt czy mbr?
Dysk 2,5" wystarczy zasilić z portu USB. 5400rpm są dość ciche, wymiary 10×7cm, grubość 7-9,5mm nie są zbyt duże.

mam 55vt60
no ale zastanawiam się teraz czy windows bedzię kopiował takie duże pliki na twardy dysk np. 2,5'' czy nie będzie ten sam problem co z kartą pamięci

Wiesiek19

Active member
Bez reklam

Jakiej karty pamięci używasz ? SD, SDHC czy może SDXC. SDXC można sformatować exFATem.
Pamięć USB możesz sformatować exFATem i powinno być OK, o ile twój TV czyta pamięć USB i kartę SDXC sformatowaną w ten sposób.
Poszukaj w instrukcji do TV jaki format nośników obsługuje twój TV i wybierz taki nośnik, który ci najbardziej odpowiada.

Pozdr.

nowson

Klub HDTV.com.pl
VIP
mam mikro sdhc w adapterze
instrukcje niestety nie mam po polsku (mieszkam w norwegii)

Ostatnia edycja:

hellhammer

New member
exFAT tak ale z kartą SDXC. SD i SDHC tylko do FAT32 co nie rozwiązuje problemu lub HDD na USB3 z exFAT.

Pozdr.

Bzdura!! W kartach SD itp wszytsko zależy od czytnika/adapteru takiej karty a nie od samej karty.
Druga sprawa pendrivea, może być zarówno w fat32 jak i NTFS I TV powinien odczytac taki pendrivea, niezaleznie jaki ma system plików. A skąd wiem posiadam także budzetowego LG 42PN450B sprawdzane też na LG 42PA4500 oraz LCD SAMSUNGA oraz PANAS ST60.
Na wszytskich pendrive jest widziany zarówno jak był w FAT32 JAK I NTFS.

Radzicie zakupić dysk usb 2.0/3.0 przecież takowy dyusk też warto sformatować w NTFS!!! A czemu? A temu, że jak chcemy nagrać plik w tym wypadku np film HD ktory zajmuje wiecej jak 3,99GB to jak mamy w FAT32 system nam wywali, że nie ma miejsca na dysku!!! mimo, że możemy mieć i 512GB wolnego miejsca. Sprawe załatwia sformatowanie dysku w NTFS LUB exFAT. Oba idelanie sa wycztywane przez TV!
Wiec pod tym wzgledem nie bedzie różnicy między dyskiem a pendrivem, czemu? A temu, że jeśli oba bedziemy mieć w FAT32 to nie wrzucimy plików wiekszych niż 3,99GB

Także, albo w tym wypadku jest jakiś "uchyniety" pen albo ten TV ma coś namieszane. A w przypadku kart SD, wszytsko zależy od adaptera! Sprawdzane na 3 modelach plazm lata 2011-2013 modele. Oraz jednym LCD z 2010.
Nie sądze, żeby nowsze i dro ższe modele były tego pozbawione.

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Bzdura!! W kartach SD itp wszytsko zależy od czytnika/adapteru takiej karty a nie od samej karty.
Druga sprawa pendrivea, może być zarówno w fat32 jak i NTFS I TV powinien odczytac taki pendrivea, niezaleznie jaki ma system plików. A skąd wiem posiadam także budzetowego LG 42PN450B sprawdzane też na LG 42PA4500 oraz LCD SAMSUNGA oraz PANAS ST60.
Na wszytskich pendrive jest widziany zarówno jak był w FAT32 JAK I NTFS.

Radzicie zakupić dysk usb 2.0/3.0 przecież takowy dyusk też warto sformatować w NTFS!!! A czemu? A temu, że jak chcemy nagrać plik w tym wypadku np film HD ktory zajmuje wiecej jak 3,99GB to jak mamy w FAT32 system nam wywali, że nie ma miejsca na dysku!!! mimo, że możemy mieć i 512GB wolnego miejsca. Sprawe załatwia sformatowanie dysku w NTFS LUB exFAT. Oba idelanie sa wycztywane przez TV!
Wiec pod tym wzgledem nie bedzie różnicy między dyskiem a pendrivem, czemu? A temu, że jeśli oba bedziemy mieć w FAT32 to nie wrzucimy plików wiekszych niż 3,99GB

Także, albo w tym wypadku jest jakiś "uchyniety" pen albo ten TV ma coś namieszane. A w przypadku kart SD, wszytsko zależy od adaptera! Sprawdzane na 3 modelach plazm lata 2011-2013 modele. Oraz jednym LCD z 2010.
Nie sądze, żeby nowsze i dro ższe modele były tego pozbawione.

Nie bzdura tylko zajrzyj sobie kolego do instrukcji danego TV i doczytaj jakie nośniki z jakim systemem plików są obsługiwane.
Oczywiście, że możesz sobie formatować nośnik jak chcesz, ale czy TV go odczyta ?

hellhammer

New member
Nie bzdura tylko zajrzyj sobie kolego do instrukcji danego TV i doczytaj jakie nośniki z jakim systemem plików są obsługiwane.
Oczywiście, że możesz sobie formatować nośnik jak chcesz, ale czy TV go odczyta ?

Nagrać filmik? Jak formatuje pendrive w NTFS I wkładam go potem do tV i widzi pliki? Nagrać potem jak jest w FAT32 i też widzi go TV? Potem moge pokaza zewnetrzny dysk usb 2.0 512GB w systemie plików NTFS I tez Tv go widzi i czyta z niego filmy, obrazy itp. A czemu amm w ntfs to i to? Bo czesto wgrywam pliki 4-20GB które na facie nie mógłbym wgrać. Mam 2 pendrievy jeden w faT32 bo słuzy mi do mp3 i szybciej idzie kopiowanie na taki pendrive paru tysiecy małych plikowów, a drugi w ntfs na np wrzutkie filmu HD, zeby obejrzec go w TV. Dysk miałem już sformatowany w NTFS, bo to moja przechowalnia, nagran i gilmów w w 90% HD i F HD.
Dodatkowo moge pokazać karte microSD z telefonu sformatowana tez w ntfs i podłącze do TV tel xperia J i TV bedzie widział karte SD, jak i pamięc tel.
Może w niektorych modelach wystepuje ten problem, ale 99% nie ma z tym problemów, przynajmniej ja sie z takim czymś nie spotkałem.
Sprawdzane Na plazmy:LG 42PA450 MODEL Z 2013 ZA 1320ZL CZY BUDZETOWKA z DTS, LG 42PA4500 model z 2012 za 1400zl tez budzetowka ale juz bez DTS, Panasonic TX-50ST60E, oraz dyks usb ten jak i pendrivea był podłączany na TV u mojej dziewczyny w domu na LCD SAMSUNG 32 CALE Z 2010 ORAZ plazmie LG 42 CALE ALE MODELU NIE PAMIETAM ALE Z 2011roku.

Co do karty SD sprawdzane tylko na 2 TV i działa na obu. Ale już karta włożona do innego adaptera nie jest widoczna na TV! Stąd moje stwiedzenie, że zalezy jaki mamy adapter do karty SD.
Spotkałem sie z tym samym problemem próbojac postawić system z karty SD na PC. W jednym urzadzeniu można było, a w w innym adapterze nie widziało karty co skutkowało że wywalało ze brak nośnika danych podczas instalacji.

Ostatnia edycja:

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Kolego z całym szacunkiem, ale chyba nie doczytałeś w czym był problem. Nie chodzi o pamięci flash USB i dyski USB.
Chodzi o to, że na SD i SDHC z FAT32 nie wrzucisz dużych plików. Musi być exFAT albo NTFS tyle, że TV go nie widzi bo nie obsługuje takiego systemu plików z tymi kartami. TV widzi SDXH z exFAT i da się wgrać duży plik.
I taki był problem. Sam sobie odpowiedziałeś, że masz 2 peny z FAT32 do mp3 i z NTFS do dużych plików.

Pozdr.

hellhammer

New member
Kolego z całym szacunkiem, ale chyba nie doczytałeś w czym był problem. Nie chodzi o pamięci flash USB i dyski USB.
Chodzi o to, że na SD i SDHC z FAT32 nie wrzucisz dużych plików. Musi być exFAT albo NTFS tyle, że TV go nie widzi bo nie obsługuje takiego systemu plików z tymi kartami. TV widzi SDXH z exFAT i da się wgrać duży plik.
I taki był problem. Sam sobie odpowiedziałeś, że masz 2 peny z FAT32 do mp3 i z NTFS do dużych plików.

Pozdr.
Sam sie juz gubisz, bo raz mowisz tak a raz tak. 90% nosników mam w NTFS(wyjatek jeden stary pendrivea 2GB jest w fat32 gdyz jest i tak mayly wiec duzych plikow nie bede wrzucal, a przy ntfs przy plikach pokorku do paru Mega szybciej sie na taki pen wgrywaja pliki,. KARTY sd I MICROsd TAKZE mam w ntfs, I tv WIDZI BEZ PROBLEMU. tAK JAK MÓWIE WĄSKIM GARLEM I PROBLEMEM TUTAJ AKURAT SA CZYTNIKI SD A NIE SAMA KARTA CZY TV. Ktos pisał wczesniej ze usb tez musi byc w fat32 a wcale ze nei bo moze byc w ntfs i tv go wyczyta.

Do góry