Problem z obrazem na konsoli Xbox Series X na OLED C3

bboyleon

New member
Witajcie forumowicze,
Mam problem z TV i konsolą Xbox serie X a mianowicie: LG Oled C3 kupiony pół roku temu, podpięty wraz z konsolą działał dobrze przez te pół roku, kable nie były dotykane, aktualizacje automatyczne w konsoli i tv włączone. W zeszłym tygodniu po włączeniu konsoli był dźwięk lecz nie było obrazu na TV (poprzedniego dnia grałem i było wszystko ok.) Reset konsoli i TV nie pomógł, zmiana kabla HDMI nie pomogła, po podłączeniu laptopa pod ten sam kabel i port HDMI – wszystko działało poprawnie (był obraz i dźwięk), po podłączeniu konsoli pod inny port HDMI wszystko działa poprawnie. Niestety nie dawało mi to spokoju, wyłączyłem wszystko z listwy na 10min. I po włączeniu wszystko działało na tym porcie HDMI który sprawił problem, po paru dniach grania wszystko było ok. i w dniu wczorajszym wystąpił ten sam problem i także po odłączeniu urządzeń z listwy wszystko wróciło do normy. Co generuje problem?

filcek

Member
Jeśli problem występuje z portem HDMI eARC numer 2 to, jest to powszechne zjawisko, które trapi wielu użytkowników Tv oled Lg. Jedynym rozwiązaniem, jest niekorzystanie z tego problematycznego portu.

Alt0S

Member
Dziwne problemy mają niektórzy, HDMI2 jest opisane jako ARC/eARC....do tego gniazda podpinamy amplituner,lub soundbar z ARC/eARC. U mnie konsola jest podpięta pod amplituner i wyżej wymienionnego problemu nie mam...Konsole nie mają arc/earc

Alt0S

Member
Witajcie forumowicze,
Mam problem z TV i konsolą Xbox serie X a mianowicie: LG Oled C3 kupiony pół roku temu, podpięty wraz z konsolą działał dobrze przez te pół roku, kable nie były dotykane, aktualizacje automatyczne w konsoli i tv włączone. W zeszłym tygodniu po włączeniu konsoli był dźwięk lecz nie było obrazu na TV (poprzedniego dnia grałem i było wszystko ok.) Reset konsoli i TV nie pomógł, zmiana kabla HDMI nie pomogła, po podłączeniu laptopa pod ten sam kabel i port HDMI – wszystko działało poprawnie (był obraz i dźwięk), po podłączeniu konsoli pod inny port HDMI wszystko działa poprawnie. Niestety nie dawało mi to spokoju, wyłączyłem wszystko z listwy na 10min. I po włączeniu wszystko działało na tym porcie HDMI który sprawił problem, po paru dniach grania wszystko było ok. i w dniu wczorajszym wystąpił ten sam problem i także po odłączeniu urządzeń z listwy wszystko wróciło do normy. Co generuje problem?
Sprawdź jaką masz ustawioną rozdzielczość w konsoli i czy automatycznie ustawia odpowiednią roździelczość przez hdmi...720P,1080P i 4K. Ustaw sobie 4K lub 1080P na stałe bo czasami po aktualizacjach w konsoli gubi roździelczość, jeśli masz ustawione automatycznie i często przy zmianie kabli lub wyjmowaniu/odpinaniu ich tak się dzieje...Miałem tak,gdy jeszcze korzystałem z xbox 360 podpiętym do monitora (kilkanaście lat temu co prawda,ale problem występuje czasami nadal w konsolach Xbox). I tak jak napisałem w drugim poście,nie podpinaj konsol (Playstation tak samo) pod hdmi2. U mnie w konsoli mam ustawione i skalibrowane 4K na stałe. Problem nie występuje w TV C3, tylko w konsoli. Jakby nie było dźwięku,to wtedy właśnie byłoby coś z TV. Jeśli korzystasz z amplitunera lub soundbar'a,to w opcjach ustaw 4K podwyższona roździelczość (na stałe). Amplitunery mają tą opcję różnie opisaną. Jak to wszystko ustawisz,to wyłącz HDMI-CEC W C3 i włącz ponownie po minucie. Konsola wtedy się zsynchronizuje (konsole mają CEC) a nie ARC/eARC i dlatego nie podłączamy ich pod HDMI2 w TV.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Member
w c4 też to jest? a wszędzie jak czytam to napisane jest, że to idealny oled ;-)
Problemy leżą w oprogramowaniu konsol...czasami gubią roździelczość i jest to najczęściej problem z CEC. Wystarczy włączyć i wyłączyć CEC w TV (konsole czasami gubią sygnał kontrolny). Takie sytuacje czasami występują w każdym TV,gdy są podłączone konsole i nie chodzi tu o problem,z TV, który traci nagle obraz - wtedy myśl jest taka,że TV psuje się. Problem występuje w konsoli...w xbox najczęściej i gdy podłączymy pod HDMI2 z oznaczeniem ARC/eARC. Jakby porty hdmi w konsolach miały również ARC/eARC,to problemu by nie było.

Do góry