RaAaF napisał:
Na komponencie żyleta i kolory wręcz aż zbyt intensywne.
Po przełączeniu slota w TV na DVI obraz jest rozjaśniony i jakby za jakąś mgiełką. (...)
Nie jest ro więc dla mnie problem (bo docelowo pozostanę przy DVI), lecz bardzo ciekawi mnie czym to jest spowodowane.
Wbrew ogólnie obowiązującemu przekonaniu o jakiś "stopniach do czeluści piekielnych" ciekawość jest jednak cnotą. Dlatego służę moim wytłumaczeniem:
Opisywane powyżej zjawisko jest klasycznym w swych objawach przypadkiem tzw. problemu 7.5 IRE.
IRE jest jednostką jasności (poziomu sygnału) o rodowodzie analogowym. W sygnale kompozytowym 100 IRE odpowiada referencyjnej bieli 1.000V zaś 0 IRE referencyjnej czerni - 0.285V.
Lecz z różnych przyczyn natury technicznej i historycznej referencyjna czerń może leżeć także na innym, wyższym poziomie - 0.339V. Jest tak we większości technologii video (TV, VHS, kamery video itd.). Poziom ten odpowiada 7.5 IRE w pełnej (.285 - 1.000) skali.
I teraz, to co zapisane powyżej dla domeny analogowej słuszne jest i dla cyfrowej gdzie pełen wachlarz jasności odwzorowuje zakres 0-255 zaś poziom 7.5 IRE to 16 i alternatywny zakres to 16-235 (biel też jest obcięta u góry). To co w tym wszystkim najważniejsze:
0-255 - stosuje się w technologii komputerowej (w połączeniach z komputerowymi LCD) poprzez interfejs DVI
16-235 - stosuje się na złączach cyfrowych technologii TV zarówno w interfejsie HDMI jak i DVI.
Zastanówmy się teraz chwile czym będzie się objawiać niedopasowanie. Są dwa przypadki:
(1) - Źródło (0-255) czyli 0 IRE -> Odbiornik (16-235) czyli 7.5 IRE
Takie połączenie oznacza, że szarość (16) w źródle zostanie sprowadzona do czerni w odbiorniku. Efekt - ogólne ściemnienie obrazu ale co ważniejsze utrata szczegółów w ciemnych scenach (to co poniżej 16 w źródle). Przykład: Snazzio 1350 z wczesnymi firmware'mi.
(2) - Źródło 7.5 IRE -> Odbiornik 0 IRE
Takie połączenie oznacza, że czerń w źródle (16) zostanie sprowadzona do szarości w odbiorniku. Efekt brak dobrej czerni, wypranie z kolorów, ogólne rozjaśnienie obrazu.
"n" box jak na urządzenie video przystało używa zapewne referencyjnej czerni na poziomie 7.5 IRE. Jeżeli podłączy się go do odbiornika TV, który "spodziewa się" na swym wejściu cyfrowym sygnału z peceta to mamy przypadek (2).
Proponuję poszperać w ustawieniach odbiornika TV w okolicach sekcji wejść/wyjść oraz HDMI i sprawdzić czy przypadkiem nie jest tam ustawiony tryb PC lub coś w tym stylu.
RaAaF napisał:
Mam szary margines z lewej strony ekranu a na tvn-ach jest on niebieski. Jak nie urok to s........
Najprawdopodobniej powyższe będzie również lekarstwem na ów pasek. Istnieją teorie według których właśnie (2) odpowiada za to zjawisko. Wszystko bowiem zależy od tego do czego wykorzystywane są poziomy luminancji 0-15 w źródle. Są one poza obrazem lecz odbiornik 0 IRE o tym "nie wie".
Raczej nie ma to związku ze skalerem co sugeruje dem. Powiem inaczej - jeżeli by tak było to skaler ów woła o pomstę do nieba.