problem z dzwiekiem 5.1

kuba.85

New member
witam, mam tv SONY KD-65X8505B oraz kino domowe SONY BDV-N9200W oraz dekoder telewizji orange tv Sagemcom UHD 88, kino mam podlaczone do tv przez hdmi (arc), dekoder przez hdmi do tv, dekoder mam z wyjsciem spdif, a kino z wejsciem optycznym, wyszlem kablem spdif z dekodera do konwertera (coaxial in-optical out) i dalej z konwertera kablem optycznym do kina, i teraz wydaje mi sie ze w tv hd nie mam dzwieku 5.1, w ustawieniach dekodera wybralem dzwiek 5.1 a w ustawieniach kina domowego domyslnie w zakladce "efekty dzwiekowe" mam ustawione sound field, jak ogladam jakikolwiek program to dzwiek w tylnych cos leci ale mysle ze to jest takie przerobione stereo, bo zmieniajac efekty dzwiekowe na pilocie typu: cinema studio, clear audio+, music arena, sound field itp to cos tam sie zmienia, i jest na kazdym kanale wiec napewno nie jest to 5.1, zreszta nie brzmi to jak 5.1, jak to jest z tym dzwiekiem w tv hd, mam dobrze podlaczone? jak sprawdzic ten dzwiek?

przy odtwarzaniu na BD jest jak trzeba, efekty super, mam podlaczone jeszcze ps4 do tv przez hdmi i tez dzwiek chyba jest w 5.1 przez kino

kuba.85

New member
juz wszystko ok, dziala jak powinno, wogole niepotrzebnie mi te kable spdif, optical i konwerter, wszystko dziala przez hdmi arc, kino jest tym do tv podpiete, a reszta sprzetu kablami hdmi do tv, poprostu brak bylo materialu zrodlowego w 5.1, ale w piatek na tvn hd lecial hobbit i wszystko gralo jak trzeba, wystarczy ustawic tryb kina na movie albo cinema studio 9.1 i gra super

Do góry