problem z dolby digital

dario135

New member
witam
podlaczylem dekoder polsatu echostar dsb 717 coaxialem z yamaha 3900, w menu przelaczylem na sygnal dolby digital (ogladam wladce pierscieni nadawany na tvn w dolby digital) no i dupa cisza niema glosu , jak wylacze w menu dolbydigital to ampli pokazuje dolby prologic x, gdzie jest problem skoro nadaja w dolbydigital to czemu tuner nie podaje takiego sygnalu do ampli

dnc

Moderator
VIP
Film jest na pewno w DD 5.1. Sparwadzalem przed momentem. Czy w czasie przerwy reklamowe masz audio DD 2.0? Ustaw Yamahę na automatyczny wybór rodzaju sygnału. Ummnie w jest taka opcja. Można wybrać Auto, albo PCM. Może tu tkwi problem. Przełaczyłeś audio na kanał DD? Może w tunerze trzeba uaktywnić tryb DD przez SPDiF? Nie znam tego modelu, ale może coś trzeba przestawić?

dario135

New member
cholera tez mi sie tak wydaje bo jak zmienie w menu dekodera na audio dd to wtedy cisza nie podaje dzwieku, a jak wylacze to dzwiek sie pojawia, jeszcze pare miesiecy i bede mial nowy dekoder umowa mi sie niedlugo konczy cale szczescie

mystras

New member
tylko na TVN-ach w tym dekoderze nie ma dzwieku przez spdif...
specjalnie kupilem coaxial.
ja tez mam ten dekoder...i nie mam pojecia jak to ustawic, zby na TVN bylo DD.

mystras

New member
pejotpe napisał:
Ale coaxial to też medium dla S/PDif...
no wlasnie o to chodzi-dzwiek na tvn pojawia sie tylko przy wylaczonej opcji DD (w opcjach dekodera sat).
dla mnei to porazka przelaczac co chwila (gdy mam ochote ogladac tvn) DD On na DD Off...wiec puscilem wszystko po rca (ale niedosyt pozostaje).
ciakwey jestm, czy to tylko na tym dekoderze, czy to tak wszedze z tyi tvn-ami?

Do góry