Problem z DLNA w Samsungu 46F6770

mst69

New member
Witam.
Zakupiłem Tv Samsung 46F6770 i nie mogę uporać się z uruchomieniem serwera multimediów tak aby był on widoczny dla tv. Posiadam router Asus RT-N56U który obsługuje DLNA. Podłączyłem do niego dysk twardy na którym posiadam filmy. Przeprowadziłem banalną konfigurację polegającą na włączeniu serwera i wskazaniu folderu z filmami. Problem w tym, że w telewizorze cisza. Nie widać ani serwera ani tym bardziej filmów. Dodam, że serwer na PC przy użyciu Media Playera udało mi się postawić. W czym może tkwić problem? Może ktoś się orientuje i coś podpowie. Tv łączy się po WIFI z routerem, PC po kablu z routerem.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

mst69

New member
Wydaje mi się że posiada DLNA.
Znalazłem informacje tutaj: asus.com/Networking/RTN56U/]Networking - RT-N56U - na dole strony jest wzmianka
I na Youtube jest tutorial jak uruchomić: youtube.com/watch?v=LGk69rXzhoQ
Pod filmikiem na youtube jest opisane w jakich modelach jest to możliwe. Jest tam mój router.
Tylko za cholerę Tv nie widzi go. Czy kolego "TDX" korzystałeś może z funkcji DLNA na swoim TV ale uruchamianej na zewnętrznym urządzeniu (nie na PC)?

mst69

New member
Hmm. Powoli głupieje. Znaczy, że jest DLNA ale trzeba posiadać mało powszechną wiedzę o jego uruchomieniu. Fajnie. W takim razie do czego jest opcja MediaSerwer na routerze? Tylko inne PC mogą z niej korzystać? Nawet okno w którym włącza się serwer ma grafikę na której przedstawiony jest telewizor, smartfon itp. Sam już nie wiem. Szukam w necie i widzę, że ludzie łączą ten router z tv np. Sony poprzez DLNA i ogladają filmy w HD.

tdx

New member
Bez reklam
Kolego filmik który dałeś jest z n66 jeśli w N56U jest tak samo to jaki problem połącz się z routerem odpal USB aplication i 1 zakładka to DLNA media serwer..

Jak u Ciebie tego nie ma musisz zmodować soft dopiero wtedy będzie dostępne DLNA z instrukcji wynika że na dzien dobry tego nie ma stąd TV nie widzi plików

mst69

New member
Kolego pisałem już że serwer odpaliłem. Jest taka zakładka w routerze. Wskazałem folder na podpietym do routera dysku gdzie mam filmy i zatwierdziłem. Router wyświetla że MediaSerwer Enable więc chyba działa. Tylko Tv milczy. Wchodze w tv tam gdzie jest odczyt z pendrive itp i jest okno z urządzeniami w otoczeniu ale puste. Jak je klikne to tv pyta czy to smartfon czy komputer ma być bo nic nie znalazł. Jak wybiore komputer to tylko podpowiada jak skonfigurować serwer na PC i to wszystko. Może coś w konfiguracji routera powoduje ze tv nie widzi serwera DLNA. Nie wiem. Jak uruchomiłem na PC w Windows Media Player to tv zareagował i zobaczył udostępnione pliki wideo ale tylko te z pc.

mst69

New member
Zamieszczam screeny z ustawień MediaServer. Nie wiem co tam można ustawić źle. Może w konfiguracji routera należy coś zmienić? Nie wiem, wyłączyć firewall czy jak.

Attachments

• 12.jpg
    12.jpg
    181,3 KB · Wyś: 103
  • 22.jpg
    22.jpg
    224,8 KB · Wyś: 187

mst69

New member
Po części udało mi się znaleźć przyczynę problemu. Odłączyłem dysk twardy a w te miejsce podłączyłem pen drive i tam skonfigurowałem serwer i działa. Teraz kwestia znalezienia przyczyny nie działania dysku. Będę kombinował. Narazie dziękuję za pomoc. Dam znać jak dowiem się o co chodziło. Będzie dla potomności :)

tdx

New member
Bez reklam
fat32 nie urządza bo ograniczenie do 4GB...

Zrób podstawową na NTFS i rozszerzoną na facie zamountuj obie w routerze i zobacz co zobaczy TV

mst69

New member
Problem rozwiązany. Przyczyną tego, że telewizor nie widział serwera multimediów (DLNA) było to, że po włączeniu funkcji serwera należało jeszcze uruchomić ponownie telewizor. Każda zmiana w konfiguracji serwera (np. zmiana folderu z filmami) skutkowała rozłączeniem telewizora z serwerem. Ponowne połączenie udawało się nawiązać po wył i włączeniu telewizora. Ot i cały problem. Może przyda się komuś ta informacja.
Pozdrawiam

Do góry