Problem z dekoderem Polsatu Samsung

afrq3

New member
Witam.

Posiadam taki zestaw kina domowego:
-TV LCD Samsung 32'
-PS3 40 Gb
-DVD Pioneer DV-420V
-Amplituner Pioneer VSX-519V
-Głośniki JBL ES PACK
-mini SWITCH hdmi v1.3b (5 portów wejścia)
-nieszczęsny dekoder Samsunga

Wszystkie elementy zestawu są podpięte pod switch HDMI pozniej do amplitunera a ten z kolei do TV. Wszystko jest ladnie pieknie porozprowadzane lacznie z glosnikami i pojawia sie jednen problem:
Kiedy wlaczam PS3 wszystko smiga jak nalezy. Dzwiek jest naprawde bardzo dobry, w grach czuje sie jakby akcja dziala sie w naszym pokoju :)
Wlaczajac jakis film na DVD czy tez muzyke z plyt lub Pen Driva tez wszystko pracuje tak jak trzeba. Jednak kiedy wlaczamy dekoder na pierwszy rzut oka wszystko tez jest OK choc moze lekko jest przyciszony dzwiek ale to tylko kwestia czasu kiedy dostroje glosniki pod wlasne upodobania, ale to nie jest problem. Problem zaczyna sie nastepnego dnia lub tez czasem nawet tego samego. Kiedy wlaczam dekoder widac na obrazie ze przelacza sie zrodlo wlasnie na niego ale zamiast obrazu i dzwieku mam czarny obraz. Nic oprocz jednej wielkiej czarnaj plamy na ekranie TV :/ Probowalem juz wszystkich (chyba) kombinacji z kablami HDMI. Próbowałem podłączać bezpośrednio dekoder do Amplitunera pomijając switch. Próbowałem podłączać sam dekoder pod Ampli. W rozne wejscia switcha itd itp i nadal nic:/ Problem znika jednak (tez na chwile) kiedy wylacze listwe przepieciowa i wlacze jeszcze raz. Taki restart pradu. Odziwo dekoder wlacza sie bez zadnych problemow jak to sie mowi z pierwszego kopa. Pozniej znow chce go wylaczyc i wlaczyc i czarny obraz :/ Czy ktos moze mial podobny problem? jak go rozwiazac? Czy wogole jest jakies rozwiazanie bo juz mnie powoli kurw*** ogarania i mam ochoe go wyj**** za okno :???: Bardzo prosze o pomoc, jakies porady. Bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

furi_dp

New member
HDCP się kłania

jeśli twój amplituner ma możliwość wyłączenia HDCP, zrób to.
miałem identyczny objaw u mnie swego czasu.

ja mam dla odmiany inny problem.
dekoder samsung DSB-H370G nie chce mi wysyłać dźwięku dolby (np MTVN HD) po hdmi. po optyku jest ok.

niby ok, ale dla odmiany dźwięk na 'normalnych' kanałach po optyku jest jakby bardziej przytłumiony i zdecydowanie cichszy niż po hdmi czy analogu
co to może być?

pozdro

afrq3

New member
Jeżeli nie można wyłączyć tego HDCP to jest jakieś inne wyjście? Przejrzałem cala instrukcje, próbowałem na rożne sposoby i nic :/

Swoja droga to jak Ci sie sprawoja glosniki furi_dp?

JackS.

New member
Bez reklam
afrq3 napisał:
Witam.

Posiadam taki zestaw kina domowego:
-TV LCD Samsung 32'
-PS3 40 Gb
-DVD Pioneer DV-420V
-Amplituner Pioneer VSX-519V
-Głośniki JBL ES PACK
-mini SWITCH hdmi v1.3b (5 portów wejścia)
-nieszczęsny dekoder Samsunga

Wszystkie elementy zestawu są podpięte pod switch HDMI pozniej do amplitunera a ten z kolei do TV. Wszystko jest ladnie pieknie porozprowadzane lacznie z glosnikami i pojawia sie jednen problem:
Kiedy wlaczam PS3 wszystko smiga jak nalezy. Dzwiek jest naprawde bardzo dobry, w grach czuje sie jakby akcja dziala sie w naszym pokoju :)
Wlaczajac jakis film na DVD czy tez muzyke z plyt lub Pen Driva tez wszystko pracuje tak jak trzeba. Jednak kiedy wlaczamy dekoder na pierwszy rzut oka wszystko tez jest OK choc moze lekko jest przyciszony dzwiek ale to tylko kwestia czasu kiedy dostroje glosniki pod wlasne upodobania, ale to nie jest problem. Problem zaczyna sie nastepnego dnia lub tez czasem nawet tego samego. Kiedy wlaczam dekoder widac na obrazie ze przelacza sie zrodlo wlasnie na niego ale zamiast obrazu i dzwieku mam czarny obraz. Nic oprocz jednej wielkiej czarnaj plamy na ekranie TV :/ Probowalem juz wszystkich (chyba) kombinacji z kablami HDMI. Próbowałem podłączać bezpośrednio dekoder do Amplitunera pomijając switch. Próbowałem podłączać sam dekoder pod Ampli. W rozne wejscia switcha itd itp i nadal nic:/ Problem znika jednak (tez na chwile) kiedy wylacze listwe przepieciowa i wlacze jeszcze raz. Taki restart pradu. Odziwo dekoder wlacza sie bez zadnych problemow jak to sie mowi z pierwszego kopa. Pozniej znow chce go wylaczyc i wlaczyc i czarny obraz :/ Czy ktos moze mial podobny problem? jak go rozwiazac? Czy wogole jest jakies rozwiazanie bo juz mnie powoli kurw*** ogarania i mam ochoe go wyj**** za okno :???: Bardzo prosze o pomoc, jakies porady. Bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
Bardzo możliwe, że problem rozwiązałby ci inteligentny kabel iHDMI użyty do połączenia dekodera ze switchem.

furi_dp

New member
afrq3 napisał:
Swoja droga to jak Ci sie sprawoja glosniki furi_dp?

hmm. wbrew powszechnie panującym na tym forum opiniom, ja jestem z nich bardzo zadowolony. zestawu używam 80/20 na korzyść kina i moim zdaniem w kinie jest rewelacyjnie. fakt, dużo czasu spędziłem nad ustawieniami ale finał dla mnie jest bardzo satysfakcjonujący.
aha, po wygrzaniu się grają o wiele lepiej niż na samym początku.

ale to chyba topic na inne forum ;)

Jacek144

New member
Witam.
Czy wogole jest jakies rozwiazanie bo juz mnie powoli kurw*** ogarania i mam ochoe go wyj**** za okno :???: Bardzo prosze o pomoc, jakies porady. Bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam

Nerwy uspokój i się nie stresuj. Normalka-problem z HDCP. Mam to samo i jedyny sposób jaki na to znalazłem,to właśnie wyłączacie całkowicie z prądu. Ja odcinam wszystko jednym przyciskiem i wszystko wstaje OK. Problem powstaje gdy zmieniamy źródła sygnału,czyli zmieniamy wejścia ampli. U mnie jest loteria,raz jest dobrze a raz nie,nie ma reguły. Podejrzewam,że wiek urządzeń ma wpływ na takie zachowanie,czyli dawno temu te protokoły były nie dopracowane i stąd problem.U mnie problem pojawia się na styku ampli -dekoder i wystarczy wyłączyć na chwilę dekoder,by wszystko wróciło do normy. Wiem,że to nie jest komfortowe,ale trzeba by zmienić ampli (albo dekoder), a szkoda mi go bo jestem z niego zadowolony. Nie wiem jak zachowa się dekoder w sytuacji pracy tylko z TV,bo taki układ nie wchodzi w rachubę. Ten dekoder to bardzo zacny sprzęt,ale lata swoje już ma,a mimo tego lepszego w CP nie dostaniesz,a wręcz przeciwnie.

Do góry