Problem z dekoderem cyfrowym/konwerterem?

rafal_online

New member
Po skompletowaniu calego zestawu do odbioru TV satelitarnej i podlaczeniu go, tuner bez wzgledu na polozenie czaszy anteny wskazuje, ze sila sygnalu wynosi 30%, a jego jakosc 0-1%. Czytalem na roznych forach, ze podobny problem pojawial sie juz u wielu uzytkownikow, ale nikt nie wskazal niestety jednoznacznego rozwiazania tej przypadlosci... Co mam robic w tej sytuacji? Jakies sugestie?
Moj tuner: Ferguson FX 6600 2CR, konwerter: Golden Interstar GI 205

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Osobiście dokładnie sprawdził bym jeszcze raz połączenia tuner konwerter. Siłę miernik pokazuje bez względu czy ; złapaliśmy ; odpowiedniego satelitę , a 30 % to moim zdaniem trochę mało. Warto sprawdzic jak ;zarobione'' są Fki no i konfigurację ustawienia anteny.

acton777

Member
Bez reklam
Fergusony pokazują 30% jeśli tylko konwerter jest podłączony do tunera. Oznacza to, ze konwerter jest sprawny. Rób jak radził poprzednik, a wszystko będzie OK.

m@rcin

Member
Po pierwsze twój konwerter to monoblock, więc porady kolegów nie są dokładne. ;)
Ustaw prawidłowo w menu tunka wejścia LNB i po sprawie.
Mam nadzieję że konwerter zamocowałeś prawidłowo? :p

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Jeżeli jest to konwerter monobloc Golden Interstar to w przeciwieństwie do innych marek w których standard LNB 1-H.Bird , LNB 2-Astra w tym typie konwertera ustawiamy odwrotnie LNB1-Astra , LNB2-H.Bird.

janiron

New member
Problemy z tunerem.

Witam.Być może już rozwiazałeś ten problem[mineło dość sporo czasu],jednak postaram się jakoś pomóc,a problem znam bo miałem podobny.Posiadam Fergusona FX 7600 UCI.Pomogło wgranie orginalnego softu ze strony producenta.Wyszukiwanie kanałów robiłem funkcją-blind scan. Od ponad roku działa stabilnie.Chcę dodać, że po zakupie ferdka nie wgrywałem żadnego alternatywnego oprogramowania bazując na istniejącym w tunerze.Cała sprawa obiła się nawet o serwis fergusona a oni lakonicznie stwierdzili[kazali zapłacic za naprawę],że przyczyną usterki było- o zgrozo - nieautoryzowane oprogramowanie.

Do góry