Problem z czernia i poswiata Sony 65XD8505

Boryxs

New member
Witam,

od paru miesiecy sledze uwaznie forum, jako, ze przymierzalem sie do kupna 65 calowego tv.Po wielu przeczytanych tematach, nosilem sie z zamiarem zakupu TV Sony 65XD8505 i tak w black friday byla fajna oferta z 5% rabatem i 5 letnia gwarancja w cenie w sony center.

Dzis otrzymalem TV, obejrzalem juz pare filmow, wlaczylem konsole i tv, wszystko jak najbardziej ok, ale coraz bardziej rzuca mi sie slaba czern i widoczne poswiaty szarosci gdy ekran jest czarny ciemne sceny) lub sa pasy gora/dol czarne podczas filmu.

Szczegolnie rzuca to sie w oczy przy filmach z napisami, gdzie podczas ciemniejszych scen jak tylko pojawia sie napisy to caly ekran jasnieje i robi sie lekka szarosc zamiast czarnego. Postanowilem pogrzebac w internecie, czy tylko ja tak mam i natrafilem na podobna opinie na forum sony:

[niestety jako nowy nie moge wkleic linku]

dokladnie tak jes topisany problem. Teraz ogladam "Ksiege ocalenia" i przy wiekszosci scen jak sie pojawiaja napisy to caly ekran robi sie jasniejszy, jakby pokrywa sie lekko szara mgla (taki przejaskrawiony).

Wczesniej mialem LCD LG 42 cali, ktory juz mialem od 12 lat i czegos takiego nie bylo, przy 65 calach to sie rzuca w oczy i mi osobiscie coraz bardziej doskwiera.

Prosze o informcje, cyz to jest bolaczka/urok tego modelu? Czy ogolnie 65 calowe LCD tak maja? Kupowalem przez internet i o ile wiem, mam 14 dni na ewentualny zwrot, specjalnie wsyzstko ostroznie otwieralem, jak narazie po poczatkowym zachwycie coraz bardziej jestem zniesmaczony,w koncu to ma byc zakup n min 7 lat.

Bede wdzieczny za opinie.

barburian

New member
Bez reklam
Matryca

Witam,

od paru miesiecy sledze uwaznie forum, jako, ze przymierzalem sie do kupna 65 calowego tv.Po wielu przeczytanych tematach, nosilem sie z zamiarem zakupu TV Sony 65XD8505 i tak w black friday byla fajna oferta z 5% rabatem i 5 letnia gwarancja w cenie w sony center.

Dzis otrzymalem TV, obejrzalem juz pare filmow, wlaczylem konsole i tv, wszystko jak najbardziej ok, ale coraz bardziej rzuca mi sie slaba czern i widoczne poswiaty szarosci gdy ekran jest czarny ciemne sceny) lub sa pasy gora/dol czarne podczas filmu.

Szczegolnie rzuca to sie w oczy przy filmach z napisami, gdzie podczas ciemniejszych scen jak tylko pojawia sie napisy to caly ekran jasnieje i robi sie lekka szarosc zamiast czarnego. Postanowilem pogrzebac w internecie, czy tylko ja tak mam i natrafilem na podobna opinie na forum sony:

[niestety jako nowy nie moge wkleic linku]

dokladnie tak jes topisany problem. Teraz ogladam "Ksiege ocalenia" i przy wiekszosci scen jak sie pojawiaja napisy to caly ekran robi sie jasniejszy, jakby pokrywa sie lekko szara mgla (taki przejaskrawiony).

Wczesniej mialem LCD LG 42 cali, ktory juz mialem od 12 lat i czegos takiego nie bylo, przy 65 calach to sie rzuca w oczy i mi osobiscie coraz bardziej doskwiera.

Prosze o informcje, cyz to jest bolaczka/urok tego modelu? Czy ogolnie 65 calowe LCD tak maja? Kupowalem przez internet i o ile wiem, mam 14 dni na ewentualny zwrot, specjalnie wsyzstko ostroznie otwieralem, jak narazie po poczatkowym zachwycie coraz bardziej jestem zniesmaczony,w koncu to ma byc zakup n min 7 lat.

Bede wdzieczny za opinie.

Matryce IPS w obecnych modelach TV tak mają - słabsza czerń i jaśniejsze poświaty, a ten model Sonego nie ma żadnego systemu wygaszania, więc szału nie ma.

Boryxs

New member
a czy w cenie tego Sony, czyli 8tys, znajde cos lepszego bez tego efektu?
Mysllaem o Philipsie 7601,jest troche drozszy, ale zniechecilem sie dosc duza iloscia opini i psuciu sie tego modelu i dosc kiepskiej obsludze pogwarancyjnej Philipsa.

Tylko czy ten Philips nie bedzie mial takiego samego efektu?

W Sony poprastu nie czuje, zeby obraz byl wart tej ceny. Zastanawiam sie czy jesli kupilbym zwyklego LG4k za 5tys to czy orazdo ogladania TV nie bylby podobnej jakosc i do tego bez efektu poswiaty. Specjlanie zwiekszylem swoj budzet, a tu wychodzi taka lipa.

Salah Ad-Din

New member
pewnie gdzieś na tym forum wyczytałeś że 65XD8505 ma dobrą czerń :) bo sam widziałem takie ciekawe tezy :) tak jak Ci już powyżej powiedziano to jest IPS więc czerni nie ma i nie będzie :/ najlepiej przed zakupem zobaczyć sobie TV w sklepie i to nie jakimś WIELKIM bo tam światła z sufitu przekłamują.
7601 będzie miał najlepszą czerń w TV do 11tys. zł. KS7000 ma też bardzo fajną czerń i pod wieloma względami lepszy jest od 7601,ale nie ma TV idealnego i też ma swoje wady :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W klasie cenowej najlepszy pod tym względem jest Philips 65PUS7601.
I czerń, i głębia i skalowanie . Ma on strefowe podświetlenie.

Boryxs

New member
Witam,

dziekuje za informacje. Mialem jeszcze nadzieje, ze moze to jest kwestia zmiany ustawien w TV, ale teraz mam jasnosc, ze ten typ tak ma. Jak dla mnie to za duza wada jak na TV za 8tys zl.

Wczoraj jeszcze odpalilem film i przy ciemniejszych scenach jest dyskoteka w pokoju, jak tylko pojawiaja sie i znikaja napisy, bylo 2 znajomych i od razu mnie zrozumieli i potwierdzili, ze masakra. TV az nienaturalnie podbijal jasnosc calego ekranu.

Zastanawiam sie nad 2 rozwiazaniami, albo kupic inny z polecanych modeli, albo kupie 58 cali full HD jakis budzetowy, a za 2 lata zapewne ceny oledow 65cal beda oscylowac w granicach ceny tego sony (8tys) i to bedzie chyba najlepsze rozwiazanie jak dla mnie.

Czy z budzetowych 58cali w okoliach 3tys cos byscie polecili? glownie do ogladania filmow z internetu (Streaming full hd),czasami konsola, odleglosc 3,5 metra.

Patrzac na popularnosc i mega budzetowo, to widze ze spora popularnosci cieszy sie Samsung UE58J5200 i kosztuje 2,6tys. czy to jest model wart zakupy za ta cene, na okres 2-3 lat?

Ostatnia edycja:

Boryxs

New member
mam takiepytanie czy ktos wie, czy w Sony 65XD8505 jest opcja cos w stylu: automatyczne dostrajanie czerni? (nie chodzi mi o automatyczna jasnosc).

TV mam juz odeslany, ale znajomy powiedzial mi, ze dowiedzial sie od kolegi, ze tez tak mial ze swoim Sony (niestety nei wiem jaki model), ze jak pojawialy sie napisy w filmie przy ciemniejszej scenia to caly ekran robil sie jasniejszy jakby pokrywal sie mgla.JEdnak ponoc znalazl jakas opcje automatycznego dostrajania czerwni(albo bieli)i juz tv takich scen nie robil.

Czy ktos moglby to zweryfikowac?

Do góry