Problem z "brakiem sygnału" na nowym telewizorze

NarQu

New member
Witam !

Posiadam telewizor kineskopowy Sony (nie wiem jaki model) i dekoder DVBT Apollo AHD-121. Jako anteny używam anteny pokojowej, która ładnie łapie mi wszystkie 22 kanały. Wczoraj dostałem nowy telewizor DIKOM TVA-1501F kupiony kilka lat temu w niemczech. Po podłączeniu do niego dekodera, cały czas pokazuje komunikat "brak sygnału" i obraz nawet nie drgnie. Po podłączeniu tym samym kablem (eurozłącze) do telewizora sony, znowu wszystko działa. Na dikomie nie chce. Antena jest nie ruszana, cały czas w tym samym miejscu. Wcześniej telewizor dikom stał w salonie i podłączony do niego był dekoder Cyfrowego polsatu i wszystko działało. Tym samym kablem podłączyłem mój dekoder Apollo i nie działa. W czym może być problem ? Dodam że telewizor ma wejście VGA i po podłączeniu xboxa wszystko jest ok. Dekoder jest normalnie wykrywany, moge wejść w menu, pozmieniać coś pilotem, tylko jest brak sygnału, w sensie że nie łapie żadnych kanałów. W czym może być problem ?

Pozdrawiam

phil7008

New member
Bez reklam
ten tv pewnie sieje zaklocenia i antenka pokojowa nie wyrabia,postaw tv obok siebie w tym miejscu co ma stac dikom podlacz dekoder pod soniacza wlacz tv i uruchom dikoma bez anteny zobacz czy obraz na soniaczu zniknie

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Ej pisz jaśniej sygnał z dekodera (grafika ekranowa) jest tylko jak zmieniasz na nim kanały to się nic nie pokazuje (brak sygnału) na TV czy w ogóle jak wybierasz źródło euro/scart na TV to nie ma żadnego sygnału z dekodera mimo iż jest właczony

NarQu

New member
Ej dzięki, rzeczywiście coś musi być z tamtym telewizorem bo dikoma odsunałem od tamtego i odbiera ładnie telewizje. Nie wiem jakie to ma znaczenie, skoro sony jest odłączony od prądu.

Ale trochę tego nie rozumiem. Telewizje na sony ładnie odbiera, kiedy dikom jest włączony obok. Wyniosłem Sony w ogóle to innego pokoju i uruchomiłem dikoma i dalej są zakłócenia. Z początku myślałem że pracę zakłóca zasilacz do dikoma bo to taka skrzyneczka jest, a przy sony jest zwykły kabel. Ale sony przy zasilaczu dikoma odbiera.

Ostatnia edycja:

phil7008

New member
Bez reklam
zdecydowanie potrzebna bedzie antenka zewnetrzna,TDX przecierz napisal ze osd dekodera pojawia sie na ekranie

Ostatnia edycja:
Do góry