Problem z amplitunerem?

collider

New member
Bez reklam
Nie wiem gdzie leży przyczyna powstałego problemu i stąd zwracam się z pytaniem do Was. Pod amplituner (Pioneer VSX 920 K) mam podłączony tuner tv sat N. Gdy przełączam kanały dźwięk w amplitunerze zanika i muszę wtedy albo go ponownie uruchomić albo zmienić ustawienie np. z "auto surround" na "stereo" i wrócić by dźwięk znów się pojawił. Czy ma ktoś pomysł co jest tego przyczyną?

bagiennik

New member
Bez reklam
Przyczyną jest to że masz na pewno w dekoderze ustawione wyjście Dolby Digital - TAK, niektore kanały mają dzwięk DD inne nie, przy zmianie tych trybów amplituner sie przełącza. Nie pamietam jak to jest w Pioneerach, poszukaj ustawień auto surroundu czy czegoś takiego i pokombinuj.

collider

New member
Bez reklam
Przyczyną jest to że masz na pewno w dekoderze ustawione wyjście Dolby Digital - TAK, niektore kanały mają dzwięk DD inne nie, przy zmianie tych trybów amplituner sie przełącza. Nie pamietam jak to jest w Pioneerach, poszukaj ustawień auto surroundu czy czegoś takiego i pokombinuj.

W przypadku dekodera ustawienie Dolby Digital na Tak ma za zadanie przesyłanie dźwięku przestrzennego do amplitunerta jeśli taki jest nadawany i nie ma to nic wspólnego z powyższym problemem. Wszelkie ustawienia amplitunera sprawdziłem po dwa razy dodatkowo podłączyłem tuner Nki pod telewizor i sprawdziłem go. Wszystko ok, jedynie po podłączeniu do amplitunera występują takie anomalia. Tuner satki mam podłączomy poprzez kabelk HDMI.

bagiennik

New member
Bez reklam
No właśnie czyli tak jak mówie problem leży w procesie dostosowywania trybu dekodera dzwięku do otrzymywanego sygnału. Sam mówisz że to siędzieje gdy przełączasz kanał, a sasiednie kanały mogą mieć inny typ ścieżki audio i sie coś wyj*buje. Resetowałeś amplituner ?
Na pewno to robiłeś. Nie pomogło ? Ustawienia po stokroć sprawdziłeś i nie pomogło ? No to sekcja cyfrowa w amplitunerze padła i możesz sie rozgladać za nowym ;)

djhiq

New member
Ja mam podobny problem na moim HK AVR 255. Żeby mieć dzwięk (jakikolwiek) muszę najpierw załączyć ampli i odczekać ok 10 sek i dopiero potem włączyć tuner sat. Jak włącze najpierw tuner sat a potem ampli dzwięk nie leci do ampli a jedynie obraz. Tak samo jezeli włączę tuner wcześniej niż te 10 sek. W takim przypadku muszę znów przejść w tryb standby na tunerze sat i następnie znów włączyć i dzwięk się pojawia. Dziwne ale da sie z tym żyć. Jak macie pomysł dlaczego tak się dzieje też chętnie skorzystam z uwag

bagiennik

New member
Bez reklam
Masa ludzi miała tego typu problemy z tym sprzętem, taki urok H/K że nie wszystko musi działać prawidłowo, także wszystko jest w normie, tak ma być ;>

collider

New member
Bez reklam
No właśnie czyli tak jak mówie problem leży w procesie dostosowywania trybu dekodera dzwięku do otrzymywanego sygnału. Sam mówisz że to siędzieje gdy przełączasz kanał, a sasiednie kanały mogą mieć inny typ ścieżki audio i sie coś wyj*buje. Resetowałeś amplituner ?
Na pewno to robiłeś. Nie pomogło ? Ustawienia po stokroć sprawdziłeś i nie pomogło ? No to sekcja cyfrowa w amplitunerze padła i możesz sie rozgladać za nowym ;)

Na szczęście mam jeszcze gwarancję. Sprawdzałem go po stokroć i jest to samo, ale najgorsze jest to, że nie wywala się za każdym razem i obawiam się, że jak pójdę go reklamować to "złośliwiec" będzie śmigał, że aż miło.
Przy okazji spytam a jak wygląda sytuacja z upgradem oprogramowania? Czy w amplitunerach jedyną opcją jest reset czy też jest możliwość ściągnięcia nowego oprogramowania i zastąpienia tego starego?

Do góry