Problem z amplitunerem SONY STR DE 497

Maciek1

New member
Witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem z amplitunerem sony. Po podlaczeniu glośników (nie kolumn) jest bardzo mała głośność. Wydaje mi się , że coś musi być nie tak, gdyż chyba niezbyt możliwe jest żeby po podłączeni kolumienki 5 watt (z zestawu coś a'la kino domowe made in tesco za 100zł) mogł dać na pełną moc, a kolumienka to wytrzymuje, ba, nawet gra i nie harczy. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc. Amplituner to SONY STR-DE 497
ps.: Amplituner kupilem w komisie, nie mam do niego zadnych dokumentów, wiec jezeli ktos ma instrukcje i moze wysłać, to bardzo poproszę. dj4-8@wp.pl

timbot

New member
Bez reklam
Maciek1 napisał:
Wydaje mi się , że coś musi być nie tak, gdyż chyba niezbyt możliwe jest żeby po podłączeni kolumienki 5 watt (z zestawu coś a'la kino domowe made in tesco za 100zł) mogł dać na pełną moc, a kolumienka to wytrzymuje, ba, nawet gra i nie harczy.

podstawowa sprawa - rzeczywiscie jakbys podlaczyl to mialbys efektowna smierc glosniczkow 5 wat, przy odrobinie szczescia polaczona z dymem i wybuchem ;)

jak podlaczyles glosniczki komputerowe -na pewno nie pod wyjscia na kolumny (wiesz - pewnie glosniczki pc maja mini jacka zlacze) a wyjscie na kolumny to z ampli to dziurki na takie dwa male druciki czerwony i czarny :)
nie uciales kabla z glosniczkow komputerowych i nie wlozyles jednego kabelka do czerwonego wyjscia na kolumne, a drugiego do czarnego - prawda?

pewnie podlaczyles pod preout - czyli pod wyjscie z portem cinch lub pod wyjsciew sluchawkowe (wyjcie mini jack) - z obu tych wyjsc idzie sygnal malej mocy (tak jak w komputerze z karty dzwiekowej) - z tych portow idzie taki sygnal (np. do podlaczenia nagrywarki, subwofera aktywnego, lub innego wzmacniacza) nawet jak rozkrecisz na maksa to idzie mala moc i tak musi byc - a to ze one w ogle graja to jeszcze kwestia ze glosniczki komputerowe maja wlasne male wzmacniacze (w twoim wypadku 5watowe)

Maciek1

New member
jak podlaczyles glosniczki komputerowe -na pewno nie pod wyjscia na kolumny (wiesz - pewnie glosniczki pc maja mini jacka zlacze) a wyjscie na kolumny to z ampli to dziurki na takie dwa male druciki czerwony i czarny :)
nie uciales kabla z glosniczkow komputerowych i nie wlozyles jednego kabelka do czerwonego wyjscia na kolumne, a drugiego do czarnego - prawda?

pewnie podlaczyles pod preout - czyli pod wyjscie z portem cinch lub pod wyjsciew sluchawkowe (wyjcie mini jack) - z obu tych wyjsc idzie sygnal malej mocy (tak jak w komputerze z karty dzwiekowej) - z tych portow idzie taki sygnal (np. do podlaczenia nagrywarki, subwofera aktywnego, lub innego wzmacniacza) nawet jak rozkrecisz na maksa to idzie mala moc i tak musi byc - a to ze one w ogle graja to jeszcze kwestia ze glosniczki komputerowe maja wlasne male wzmacniacze (w twoim wypadku 5watowe)[/quote]

no wlasnie nie, mam jakie taki pojecie jezeli chodzi o sprzet grajacy, to byla kolumienka od "zestawu kina domowego" ale satelitka ktora jest podlaczana pod subwoofer, wiec nie pod zadnego jacka, tylko pod normalne wyjscie na kolumne. pozatym wczoraj kumpel podszedl do mnie z kolumna 250w, a ja zkomputera moglem zagluszyc to jak to gralo przy zestawie : bass 25w, + 3 satelity po 5w... a wiec to na pewno nie jest wina podlaczenia. szukajmy dalej :)

Ostatnia edycja:

timbot

New member
Bez reklam
no to zonk :(

moze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow pomoze...?

wzmacniacz masz 8-16 omow, wiec nawet jakbys podlaczyl kolumienki o mniejszej impendancji to by graly i to raczej glosno... ale moze postaraj sie podlaczyc cos czego bedziesz pewien ze sie miesci w tym zakresie impendancji. moc twojego ampli to 80 W na kanal, wiec powinno grac... koncowka mocy jest ok, skoro colwiek gra...
pomysly łopatologiczne:
inna opcja - poszukac, czy nei masz wyciszonego sygnalu na te kolumny lub wyciszonego wejscia z ktorego korzystasz... (ale do tego by sie przydala instrukcja... lub trzeba by bylo w menu poszukac, w szczegolnosci sprawdz, czy wyjscia na subwoofer nei masz rozkreconego na maxa, bo wtedy maleje moc na wyjciu na kolumny)
poniewaz wzmacniacz twoj obsluguje dwa zestawy A i B kolumn, to moze sproboj podlaczyc je jako wyjscie B (pewnie juz probowales). jak nie zaskoczy to sprawdz, czy jak sygnal wejsciowy zmienisz (podepniesz pod inne wejscie w wzmacniaczu) to moze zaskoczy...
w instrukcji do ktorej linka zalaczylem wczesniej jest pokazane jak wyzszy amplituner zaprogramowac do ze sa tylko dwie (nie 3,4,5) kolumny podlaczone - moze tak samo sie uda u Ciebie...
wiecej pomyslow nie mam.... powodzenia....

Maciek1

New member
timbot napisał:
moze ktos z bardziej doswiadczonych forumowiczow pomoze...?

wzmacniacz masz 8-16 omow, wiec nawet jakbys podlaczyl kolumienki o mniejszej impendancji to by graly i to raczej glosno... ale moze postaraj sie podlaczyc cos czego bedziesz pewien ze sie miesci w tym zakresie impendancji. moc twojego ampli to 80 W na kanal, wiec powinno grac... koncowka mocy jest ok, skoro colwiek gra...

No i niestety racja, sprawdzelem kazde wyjscie, kazde wejscie, podlaczalem dvd, wieze, kompa i ciagle to samo. Tez mi sie wydaje, ze z koncowka powinno byc ok, bo by nie grala wogole. Tylko co moge sprawdzic jeszcze? i tu, jak sam powiedziales, jest wlasnie moj zonk :)

david8213

New member
Posiadam pioneer vsx 516 i po podłączeniu suba lub kolumn 2.1 do preout nie działa. słychać tylko buczenie.
co to moze być? w menu włączyłem preout.

Do góry