Problem z 37AV635

piotr38

New member
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem telewizora Toshiba 37AV635. Telewizor współpracuje z modułem CI (Technisat) i kartą chipową do odbioru tv cyfrowej z lokalnej sieci kablowej . W momencie podłączenia w/w urządzeń do telewizora operator kablówki miał wyłączone szyfrowanie (o czym nie wiedziałem).Dostroiłem kanały cyfrowe i analogowe i wszystko było O.K. Kilka dni później szyfrowanie zostało włączone i pojawił się problem : W trybie cyfrowym dźwięk o kilka sekund wyprzedza obraz - dotyczy to tylko kanałów grupy TVN. Ponadto na żadnym z kanałów cyfrowych nie ma teletextu. Wyjęcie na chwilę karty z modułu CI rozwiązuje problem z dźwiękiem (telegazety nadal brak). Jednak przełączenie na inny kanał i powrót na TVN powoduje powrót problemu. Serwis kablówki twierdzi, że u nich wszystko jest w porządku. Na stronie internetowej Toshiby nie znalazłem serwisu w Pile, zadzwoniłem więc do serwisu do Poznania. Pan serwisant stwierdził, że z czymś takim się nie spotkał i zaproponowł wysłanie telewizora do nich. Rozwiązanie takie jednak wydaje mi się niecelowe, bowiem w Poznaniu nie odbierają sygnału z tv kablowej z Piły, trudno więc będzie wychwycić usterkę. Podłączenie natomiast innej kablówki wcale nie musi skutkować błędem. Aby mieć pełniejszy obraz sytuacji do tego samego gniazda antenowego podłączyłem inny telewizor (Samsung). Włożyłem do niego ten sam moduł CI i kartę Conax i wszystko z dźwiękiem i teletextem w trybie cyfrowym było w porządku. Toshibę dostrajałem kilka razy, resetowałem do ustawień fabrycznych - niestety bez rezultatu.

piotr38

New member
3 listopada 2009 zawiozłem telewizor do serwisu. Po wielu mailowych i telefonicznych przepychankach z TTCE skończyło się zwrotem pieniędzy. DZISIAJ w końcu odebrałem gotówkę.Tempo załatwienia sprawy zaiste rewelacyjne.

Do góry