Problem laika. Błagam o pomoc

dawid_1986

New member
Pytanie do znawców. Sorki, ale jestem laikiem i nie wiem o co chodzi z tymi wszystkimi systemami dolby itp. Kupiłem sobie tydzień temu Denona AVR x1000. W trybie movie i game mam ustawiony dolby pro logic II. Chodzi o to, że gdy chcę obejrzeć w tym trybie film z laptopa lub tv albo posłuchać radia internetowego to w tylnych głośnikach mało co słychać a jeśli już to taki zniekształcony głos. Dlaczego tak się dzieje i o co z tym chodzi?? Jak włączę z laptopa jakiś film w wersji 5.1 to słychać dobrze, ale nie w każdym filmie tego typu. Mogę zmienić na multichanel stereo i wtedy słychać ładnie we wszystkich głośnikach, ale znowu suba brakuje. O co chodzi z tym multichanel i dolby pro logic II i czy czasem nie mam coś nie tak z ampli?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Typowy film nadawany z dźwiękiem 5.1 z automatu powinien być załączany w DD czy DTS. Multichannel to tryb w którym wszystkie kolumny grają równo, więc taki bajer do np. robienia imprezy w domu. Podobnie jak we wzmacniaczach stereo masz podpięte dwie pary kolumn i załączone A+B. Pro Logic to tryb rozszerzający standardową ścieżkę stereo do takiego pseudo 5.1, a więc efekty niby jakieś będą ale gorszej jakości niż przy typowym DD czy DTS. Szumieć raczej nie powinno, bo sam nieraz oglądałem coś z TV w tym trybie. A jak puścisz muzykę w stereo i załączysz ten tryb, to też masz szumy? Masz jakiś zewnętrzny odtwarzacz oprócz kompa?

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
A czy kolego przeprowadziłeś kalibrację swojego ampli i czy sprawdziłeś jak kalibracja poustawiała ci kolumny i sub ?

woytaski

New member
Bez reklam
Pytanie do znawców. Sorki, ale jestem laikiem i nie wiem o co chodzi z tymi wszystkimi systemami dolby itp. Kupiłem sobie tydzień temu Denona AVR x1000. W trybie movie i game mam ustawiony dolby pro logic II. Chodzi o to, że gdy chcę obejrzeć w tym trybie film z laptopa lub tv albo posłuchać radia internetowego to w tylnych głośnikach mało co słychać a jeśli już to taki zniekształcony głos. Dlaczego tak się dzieje i o co z tym chodzi?? Jak włączę z laptopa jakiś film w wersji 5.1 to słychać dobrze, ale nie w każdym filmie tego typu. Mogę zmienić na multichanel stereo i wtedy słychać ładnie we wszystkich głośnikach, ale znowu suba brakuje. O co chodzi z tym multichanel i dolby pro logic II i czy czasem nie mam coś nie tak z ampli?

Po pierwsze, większość odpowiedzi masz w odpowiedzi krzysiek1980,
Po drugie nie każdy film (a szczególnie nie każdy w polskiej TV) nadawany jest w trybie 5.1 :)
Powiem więcej - takich praktycznie nie ma;)
Po trzecie, streaming muzyki z internetu odbywa się dwukanałowo, więc nie oczekuj więcej od swojego amplitunera. Z pustego to i Salomon nie naleje :)
Po czwarte, w trakcie oglądania TV, możesz przełączać ścieżki dźwięku (jeśli takowe są dostępne) pilotem od TV (w Panasonicu na ten przykład przycisk "option")
Po czwarte, sprawdź w ustawieniach co masz w ustawieniach dekodowania (rekomendowane Auto).
Po piąte, odsyłam jednak do instrukcji, czasami warto ją przeczytać ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W sumie w instrukcji trochę można wyczytać tak jak piszesz a resztę z forum.. z odpowiedniego działu..

collider

New member
Bez reklam
Amplituner odtwarza taki sygnał jaki dostaje. Dasz mu ścieżkę 5.1 będzie 5.1, stereo będzie stereo. Wszystkie sztuczne polepszacze jedynie naśladują tryby DTS itd.

Do góry