Problem 43W756C

kerek

New member
Panowie nabyłem telewizor 43w756c i mam takie pytanie, bo zauważyłem cos niepokojącego i nie jestem pewien czy jest to kwestia ustawien. Mianowicie podczas oglądania meczów zauważyłem jaśniejsza obręcz (takie kółko o średnicy 2-3cm- wyglada to jak jakas przebijająca z matrycy dioda podswietleniowa?). Jest to położone na środku szerokości ekranu oraz w 1/3 wysokości patrząc od dołu. Jest to widoczne tylko właściwie podczas ogladańia meczów... i teraz się zastanawiam czy ten typ tak ma czy może powinienem oddać tv i rozejrzeć się za czymś innym?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Waldorff

Member
Opis przypomina "sławne" problemy z dokręconymi trochę za mocno śrubami, ale równie dobrze może to być coś innego.
TV jest na fabrycznym stojaku czy wisi na uchwycie?
Sprawdź czy te "obręcze" pokrywają się z wkrętami z tyłu, jeśli to o tym mowa, poluzuj wkręty o pół obrotu (czasem więcej, ale tak, aby wszystko się trzymało) i sprawdź efekt. Najlepsze byłoby jednak zdjęcie, ale zobacz, może to akurat o to chodzi. Było gdzieś kiedyś o tym na którymś z forum.

kerek

New member
TV jest na fabrycznym stojaku. Napisałeś o luzowaniu wkrętów - miałeś na myśli wkręty w przypadku gdyby tv wisiał na uchwycie tak?

kerek

New member
Poodkręcałem lekko śruby z tylu od obudowy lecz to nie pomogło. Starałem się zrobić zdjęcie ale ciężko to złapać gdyż ta zmiana (okrąg, obręcz) jest widoczna głównie jak obraz na ekranie się szybko przesuwa. Dodatkowo zauważyłem ze kiedy jest akcja w meczu to dookoła tego jaśniejszego okręgu pojawia się ciemniejsza poświata - bardzo ciężko do wyłapania aparatem, ale coś widać na poniższej fotce.

kerek

New member
Wklejam zdjęcie orginalne i obrobione na którym zaznaczam problem.

Attachments

• original.jpg
    original.jpg
    300,7 KB · Wyś: 45
  • edited.jpg
    edited.jpg
    313,3 KB · Wyś: 52

Waldorff

Member
Rozchodzi się oczywiście od śruby, którymi przykręcona jest do telewizora stojak/podstawa.

Teraz zobaczyłem zdjęcia, to chyba nie wina śrub.

A jak to wygląda na czarnym tle?

Ostatnia edycja:

kerek

New member
Generalnie wyglada to tak jakby coś tam uciskało i dookoła robiła sie poświata ciemniejsza. Na czarnym jak patrze na wprost to nic nie widac, ale zlokalizowalem teraz nawet drugi taki okrąg patrząc pod kątem: jeden pod napisem pomoc, a drugi zaraz obok po prawej stronie.

Attachments

• IMG_3463.jpg
    IMG_3463.jpg
    638,1 KB · Wyś: 38

Damaranus

New member
W mojej ocenie to jest to co boli wszystkie W75 na środku. Ale chociaż u mnie są 4 punkty widoczne, to jakoś razi to tylko podczas dennego czarnego obrazu i to nawet nie w filmach, taka niema czerń. Zgłoś to na serwis tylko zrób lepsze zdjęcia, może Ci odpiszą. A jak nie to zmień telewizor bo tracić W75 bez tych plam czy jaśniejszych krawędzi będzie ciężko

kerek

New member
Ooo, nie wiedziałem ze to bolaczka wszystkich W75, hmm..
Damaranus to mowisz ze inni uzytkownicy tez pisali o tym problemie tu na forum?

Moze i u mnie widac to rowniez w innych momentach, ale to dopiero jak juz sie o tym wie. Najbardziej denerwujace jest to podczas ogladania meczow pilkarskich bo jak juz wiem o tym problemie to zamiast ogladac mecz to sie patrze na te okrąg i tak mnie to serdecznie denerwuje.. :)

Do góry