Prawdziwe FULL HD

viruss3000

New member
Witajcie planuje zakup sprzętu do oglądania filmów HD.
Liczę na waszą pomoc w jego doborze.

1.Telewizor
Wymagania:
-Full HD
-Raczej Plazma choć dobrym LCD nie pogardze
-Conajmniej 100herców
-Cena około 2500zł

Podobno w niektórych telewizorach( a właściwie w większości nie licząc górnej półki) stosowany jest chwyt że pełna
rozdzielczość 1080 lini jest dostępna tylko dla obrazu statycznego (tj
zdjęć) a podczas obrazu dynamicznego zmiesza się ona. Niestety mało
który producent podaje ilośc lini w obrazie dynamicznym. Więc mam
pytanie skąd ja mam wiedziec czy telewzior jest tak naprawdę FULL HD(a nie tylko pół FULL HD jak kto niektórzy określają )
jeśli te dane są niepodane.

Już chciałem kupowac ten telewizor TX-P42S10E ale okazało sie że ona podbno nie jest FULL HD.
Rozdzielczość obrazu ruchomego 900 linii
Czy ktoś może mi polecić jaki model spełniające moje wymagania ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
masz za mało kasy :x. Dozbieraj chociaż dwa razy tyle.
Albo ciesz się z jakości na którą Cię stać - a jest ona bardzo wysoka w klasie.

viruss3000

New member
OK. A teraz pytanie o odtwarzacz DVD. Jesli kupie tego panosonica to jest sens kupowac Odtwarzacz DVD zgodny z FULL HD Czy troszke mniej dac i kupic HD READY.

Bo 900 lini to jednak wiecej niz 768 lini.
I co sądzicie o tym odtwarzaczu Asmax HD Player ?

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
viruss3000 --> masz spore braki w tematyce HD i trudno Ciebie teraz czegokolwiek uczyć.
Musisz sobie sam poczytać (np. to forum) i to sporo. Ten podany przez Ciebie Panasonic jest modelem fullHD, a swoja drogą (pierwszy raz to czytam na stronie producenta) Panasonic faktycznie na swojej stronie podaje "Rozdzielczość ruchomego obrazu: 900 linii". Jeśli śledzimy temat HD to już wielokrotnie pojawiały się testy, które podawały to co podał Panasonic. Widocznie nie ma sensu dalej pisać, że fullHD jest zawsze :) Wzrok ludzki, jak wiemy nie jest idealny i daje sie łatwo oszukać (gdyby tak nie było nie byłoby kina :) ), tak że przy dynamicznych scenach, moim zdaniem większego znaczenia nie ma czy jest faktycznie fullHD czy mniej.
Viruss3000--nie ma odtwarzaczy DVD "zgodnych z fullHD" lub wszystkie są zgodne (bez znaczenia), każdy z nich wyświetli obraz na telewizorze fullHD, ale będzie to PAL (zapewne) przeskalowany przez TV do jego rozdzielczości.

Horhe Ortega

New member
viruss3000 - jak skłaniasz się ku plazmowym to aktualnie raczej nie martw się o rozdz. obr. ruch. a prędzej o nasłonecznienie pomieszczenia czy odl. od ekranu.Wygląda na to że teraz seria G ma THX co jak patrzyłem , przy nieznacznie wyższej cenie(wzgl. serii S)-też warte jest zainteresowania.Miała to wcześniej dopiero dość droga seria V.Przy obecnych cenach BD playerów(nawet 300PLN-zob. dział Blu-ray w temacie...<500zł) - spokojnie daruj sobie DVD-nawet te z wyjściem HDMI.Asmax to najniższy(!?) koszt-ale i pewne problemy.Nowe Samsungi (C) podobno będą już m.in. wypuszczały DTS po optyku do ampli-więc może też się zainteresuj.Jak z ampli i głośnikami ? Filmy HD to jak wiesz-też dobry dźwięk.

Ostatnia edycja:

Maxima

New member
Wg mnie za 2500zl nie kupisz plazmy a nawet jeśli spotkasz w jakimś sklepie to nie radziłbym. Za dobra plazmę trzeba dac dwa razy tyle. Jeśli już to proponowałbym LCD z full HD-który znajdzie zastosowanie właśnie do oglądania filmów w takiej rozdzielczości. Model który spełni Twoje oczekiwania to SONY KDL 40EX402. A przemawia za nim głównie [FONT=&quot]technologię True Cinema co daje możliwosc oglądania filmów z szybkoscią 24 klatek na sekunde. Oczywiście pomijam rozdzielczosc HD 1920x1080.[/FONT]

Ostatnia edycja:
Do góry