Zxziom napisał:Jestem tu NOWY. Cześć. Mam pytanie: Czy ktoś ma Praktikę 5.2 FHD czy jest to consumer HD czyli rozdziałka 1440x1080 (ponieważ tak piszę na stronie praktiki ale na innych jest że jest w pełni Fulll HD) Od dłuższego czasu przyglądam się wątkowi i się zastanawiam którą kamerkę wziąć i czy lepiej nie zainwestować w jakiś np. Sony ale bez HD. Z góry dziękuje PS: Jeśli by miał ktoś sample z Praktiki 5.2 FHD proszę przysłać mi adres na pw lub na forum wysłać posta
wydaje mi się że chodzi o to
Sygnał 1080i jest nadawany w 50 połklatkach (jednak klatka podaje parzyste linie a następna nieparzyste czyli jedna klatka to 1920x540pix) na sekunde a 1080p nadaje 50 pełnych klatek (1920x1080) na sekunde. Niestety wymagało by to prawie 2 razy więcej pasma (prawie bo kodek pewnie potrafił by to ładnie skompresować i pewnie wzrost był by na poziomie 50%) zresztą i tak kompresja np. Discovery HD postawia wiele do życzenia bo na stałych obrazach jest żyleta ale jak jest ruch to jednak wychodzą kwadraciki i wszystko się strzępi
znalazłem to na innym forum