Praktica DVC 10.1 HDMI-recenzja

nikos-ck

New member
Witam wszystkich od piątku (2 lipca) jestem posiadaczem kamerki praktica 10.1 opiszę wam tu kilka moich pierwszych wrażeń (opinie na temat sklepów można przeczytać w innym moich tematach)
Zacznę od tego że jest to moja pierwsza kamera i jestem 100% amatorem.

W opakowaniu z kamerka mamy:
1. kamerę
2. ładowarkę (podłącza się ja razem z zasilaczem)
3. zasilacz (kamerka można normalnie podłaczyć pod 220v bez baterii)
4. Futerał+pasek (nie jest to żaden gratis tylko podstawowe wyposażenie, wiec nie dajcie się nabrać na allegro)
5. 2x akumulator (też jest to standard)
6. Kabel USB
7. Kabel HDMI
8. Kabel AV
9. Instrukcję dla niekumatych
10. Płytę cd z jakimś lipnym programem i pełną instrukcją po polsku

Pierwsze wrażenia:
Kamerka dużo ładniej wygląda niż na zdjęciach, matowy plastik dobrej jakości. Wyglądem budzi zaufanie i nie świeci se jak psu... Kamerka wygodnie leży w dłoni, zoom jest łatwo dostępny, gorzej z włącznikiem i jedną rękom ciężko go nacisnąć (ale jest to możliwe). Na obudowie mamy jeszcze 4 przyciski jeden do pre-rec (tak samo dostępny jak włącznik), przycisk do zmiany naświetlenia (jak np. słońce świeci nam z za pleców) wg. mnie super pomysł bo jak obraz zaczyna nam się ściemniać to włączamy 1 przycisk i wszystko wraca do normy. Mamy jeszcze przycisk do zmiany trybu foto/video według mnie za duży i źle umiejscowiony (przy moich paluchach zdarzyło się ze jak chciałem pre-rec włączyć to zmieniałem sobie tryb na foto) oraz przycisk do nagrywania który jest tam gdzie wszystkie (chyba) kamerki maja i jest ok.
Wyświetlacz duży i dobrej rozdzielczości, dotykowy i dobrze działa.

Co nam oferuje kamerka:
E.I.S (stabilizacja obrazu) daje rade, obraz jest w miarę stabilny i nie trzęsie strasznie (mówmy o kamerze za 735zł!!!)
System eliminacji podmuchu wiatru (ze niby ma wiatru nie słuchać :grin:) wiatr słychać i to bardzo, a mikrofon zniekształca głos mówiących (ale tak robiła każda kamera na której miałem okazje słuchać filmiku i słyszeć osobę na żywo).
Filmy full-HD - jakość filmu jest dobra (pamiętajmy o cenie kamery) jak porobie rożnych nagrań to wrzucę na internet niekonwertowane pliki.
Mankamentem jest zoom gdyż podczas jego używania kamerka lubi gubić ostrość, kilka razu było tak że obraz był nie do przyjęcia(trzeba go wyczuć żeby sprawnie nim operować). Ogulnie jakość obrazu ocenił bym na 4,5 a jakość dźwięku na niecałe 3,5.

Kamerka będzie mi służyć do nagrywania prac nad moim samochodem oraz wakacji i jakiś imprez.
Filmiki na pewno będę później składał na jakiś programie i następnie konwertował do potrzebnego formatu więc nie boje się braku współpracy z stacjonarnymi DVD.

z czasem na pewno będę wrzucał tutaj moje późniejsze wrażenia :-D

nikos-ck

New member
polecam program do edycji i kompresji nagrań z kamerki
Pinnacle Studio 14
cena ok 300zł
program oczywiście nie nadaje się do profesjonalnej obróbki, ale takie filmy z wakacji jak najbardziej. Nie ma w nim najmniejszych problemów z formatem plików i nie trzeba wstępnie konwertować plików (co musiałem robić przy Adobe premiere pro)

jak już mam program to kamerka zyskała bardzo na +
kamera pracuje b.dobrze pomimo tego iż używam jej w zapylonym pomieszczeniu
i jeszcze 1 ważna rzecz. mianowicie jak jest cicho to słychać dźwięk jakiegoś silniczka czy czegoś tam, słychać wyraźnie i potem trzeba to ustawać w programie (3sekundy roboty).

Do góry