Witam .Od paru dni mam cyfrową vectre.Poziom na pasku jest na czerwonym polu 1/4 paska ale jakosć sygnalu jest na calym pasku i na końcu pokazuje s/n 40,9 czasem spada do 38 i obraz staje w miejscu i potem klatkuje trwa to z 5 sek .Mam dekoder hd i te dane pokazuje mi na dekoderze.Mam pytanie czy to winna słabego sygnałuPozniom sygnału:
- min: 62 dBuVminimalny odstęp sygnału do szumu S/N: 43dB
- max: 80 dBuV
Więcej na ten temat: Podstawy projektowania instalacji zbiorczych TV
--
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
to mój pierwszy post ale nie mogłem odmówić sobie przyjemności wypowiedzi w tym temacie, kiedyś pracowałem w TVK Multimedia, końcówka lat 90, pionierstwo telewizji kablowych, i powiem tak, pracowałem na dość trudnej sieci, kable i wzmacniacze były słabiutkie, telewizory różne od rubinów po panasonic i sony, tak jak w innych wypowiedziach poziom sygnału 55~85 dB w zależności od producenta, rozrzut poziomów był trudny do utrzymania i im mniejszy tym lepszy, ideałem było 5dB na końcu nitki, ktoś napisał że 20 dB było OK, moim zdaniem była to różnica niedopuszczalna, co jeśli telewizor wymagał sygnału ~60 dB? najniższy poziom przy tym założeniu mógłby mieć 40 dB a to już granica szumu, sygnał dopasowywało się stosując rozdzielacze o różnych tłumieniach indywidualnie dla telewizora, zbyt wysoki sygnał powodował nakładanie się kanałów (zbyt niska selektywność odbiornika), jeśli chodzi o sygnał cyfrowy to każdy dekoder wskazuje go inaczej i trzeba przyjąć że jeśli nie występują problemy z odbiorem to sygnał jest wystarczający, przy słabym sygnale nie występuje pogorszenie obrazu lecz jego łamanie lub brakmam pytanie do obeznanych z tematem. Jak pewnie wielu innych uzytkownikow, w zwiazku z planowanym zakupem tv o wyzszej rozdzielczosci niz 852*480, postanowilem sprawdzic sygnal (sile sygnalu) kablowki Aster mianowicie. Po przewertowaniu forum znalazlem, wypowiedz uzytownika sewen, ze powinien wynosic 25-30 dB. jakiez zdziwienie moje bylo gdy wezwany technik sprawdzil i orzekl "73-68 dB, rewelacja"...
Czy ktos laskawie moglby napisac o co chodzi? jaki sygnal jest ok a jaki beee?
to zależy jakiej jakości jest sygnał, poniżej pewnego poziomu (około 60dB) wzmacniacz zaczyna wzmacniać szum i nawet jeśli zdoła podnieść go do poziomu 80 dB to pewną częścią sygnału będzie właśnie szum, w rezultacie obraz nie będzie za ciekawy, jeśli na jednym odbiorniku obraz jest poprawny to można się spodziewać że po zastosowaniu aktywnego rozdzielacza, obraz na pozostałych odbiornikach będzie poprawnyOdgrzeje kotleta.
Jako że w tym wątku dużo było mowy o rozdzielaczach, poziomie sygnału itp, proszę o wyjaśnienie mi czy stosując rozdzielacz aktywny z racji że jest dodatkowo zasilany zawsze będę miał poziom sygnalu idelany czyli w granicach 62-80 dB.
Czy on mi tylko podniesie poziom do stanu z wejścia sygnału i jeżeli MM dostarcza mi gorszy sygnał to po zastosowaniu tego urządzenia dalej bede miał słąby sygnał.
Chcę rozdzielić sygnał na 3 TV z jak najmniejszą stratą
To nie jest kwestia wzmocnionego sygnału Jest to problem z występującymi różnicami potencjałow między zasilaniem otv, a zasilaniem instalacji telewizji kablowej. Rozwiązaniem jest zastosowanie izolatora galwanicznego i kopać nie będzieJa się nie znam, ale wiem jedno. U mnie jest sygnał wzmocniony, bo koncentryk od kablówki kopie
Ja się nie znam, ale wiem jedno. U mnie jest sygnał wzmocniony, bo koncentryk od kablówki kopie