Poziom sygnału w kablówce Vectra.

raf44

New member
Mam kablówkę z Vectry i tuner cyfrowy. Gdy sprawdzam poziom sygnału na tunerze mam ok 22-35%
natomiast jakość 100%. Wcześniej miałem na poprzednim tunerze sygnał 70-80%.
Chciałem po analogu podpiąć drugi telewizor i zastosowałem RTA-140 przed tunerem cyfrowym - niestety tuner przestał odbierać programy.
Dodatkowo obraz po analogu jest mocno zakłócony.
Dzwoiniłem do Vectry i powiedziano mi że taki niski poziom sygnału jest ok? Czy rzeczywiście?

janusz

New member
Bez reklam
Mieli rację, ale próbuj coś osiągnąć. Poziom sygnału po przejściu przez rozgałęziacz (RTA-140 to rozgałęziacz sygnału?) poziom sygnału jeszcze spada i może być za słaby do dekodera. Natomiast poziom sygnału zawsze wpływa na jakość analogu (cyfra albo jest albo nie ma).
Wiele lat temu montując internet (miałem już analogową kablówkę) instalatorzy w pośpiechu nie pytali mnie a sami się nie zorientowali, nie mogli złapać internetu. W celu podniesienia poziomu sygnału zmienili mi na klatce schodowej poziom sygnału i wywalili w mieszkaniu gniazdko (samo gniazdo też miało rozgałęziacz pogarszający poziom sygnału). Nic to nie dało wtedy zauważyłem, że w torze sygnału jest magnetowid, który nie puszcza sygnału zwrotnego internetu. Po tym już bez problemu działał internet, a co ciekawe jakość sygnału kablówki analogowej jest dużo lepsza.

Vectra-01

New member
Mam kablówkę z Vectry i tuner cyfrowy. Gdy sprawdzam poziom sygnału na tunerze mam ok 22-35%
natomiast jakość 100%. Wcześniej miałem na poprzednim tunerze sygnał 70-80%.
Chciałem po analogu podpiąć drugi telewizor i zastosowałem RTA-140 przed tunerem cyfrowym - niestety tuner przestał odbierać programy.
Dodatkowo obraz po analogu jest mocno zakłócony.
Dzwoiniłem do Vectry i powiedziano mi że taki niski poziom sygnału jest ok? Czy rzeczywiście?

Raf44: Sygnał na poziomie 20-30% w zupełności starcza do odbierania telewizji cyfrowej. Niska wartość sygnału może być spowodowana słabym okablowaniem budynku. Proszę wypróbować następujące rozwiązanie: odbiornik TV podłączyć do wyjścia RF z odbiornika cyfrowego. Rozgałęźnik RTA-140 nie będzie tutaj potrzebny.

Do góry