Potrzebny używany amplituner 5.1 - 100% filmy, bez bajerów/hdmi itp

ynku

New member
Witam serdecznie.
Proszę Was o pomoc.

Szukam aktualnie amplitunera używanego do kwoty 1000zł.
Ampli będzie używany w 100%'ach do filmów, do muzyki mam osobne klocki.
W amplitunerze nie potrzebuję żadnych bajerów typu, hdmi, usb, net itp.
Wystarczy wejście toslink i format DTS.

Na amplituner czekają paczki monitor audio RX 2 (frony) , chwilowo brak centralnego oraz tyłów, lecz na czasie pojawią się centralny z tej samej serii oraz na tyły RX 1.
Pokój 18m2.

Szukam sprzętu, który potrafi dobrze grać (jak na ten segment cenowy) dołem, szczegółowo, czysto.

A więc znajdę jakiś sprzęt używany, który dobrze zagra z tymi monitorami ?

Będę wdzięczny za pomoc.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czy potrzebujesz jakiegoś używanego mocnego ampli z wyzszej serii tylko pod kino i do BX2? Jak dla mnie to trochę bezsensowne ryzyko. Metraż nie masz duży, do tego do napędzenia monitory. Czy nie lepiej zainwestować w coś nowego na gwarancji, a do tego masz wejścia HDMI które nie ograniczają Cię w przypadku podłączenia BD i słuchaniu dźwięku w HD? Używka to zawsze używka, nigdy nie masz pewności od kogo kupujesz i co się działo z takim sprzętem. Poszukaj na forum w dziale sprzedam, bo może chłopaki mają coś pewnego na zbyciu. Sprzętów z drugiej ręki jest sporo, ale który kupić żeby się nie naciąć...? W tym pomieszczeniu i przy monitorach i tak musisz zainwestować w subwoofer żeby mieć konkretne basowe doznania. Ja posiadam i polecę Onkyo 608, bo mam go 2 lata i jak narazie bezawaryjny. Nawet masz za 1100zł jeszcze na gwarancji AMPLITUNER ONKYO TX-SR 608 CZARNY JAK NOWY GWARA! (3443574127) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ynku

New member
Witaj.

A czy wg. Ciebie te nowe amplitunery z bajerami do np 2 tyś zł są w stanie zaoferować taki sam dobry dźwięk jak te starsze okrojone jak na tamte czasy flagowce, wg mnie nie ale może ten dzwięk aż tak nie odbiega od tych dobrych starych ? ? ?
W kinie różnice byłyby kolosalne ?

Taki np Denon AVR-2113 potrafi dobrze zagrać w kinie, bo tylko do filmów go potrzebuję ?
Ze względu na awaryjność Harmanów w ogóle nie biorę ich pod uwagę, choć wiem, że brzmieniowo pewnie by mi pasowały.

Taki onkyo 616 cenowo podchodzi pod 2 tyś ale znowu też są z nimi problemy czytając fora.

Małe sprostowanie ;) RX, nie BX choć różnica nie tak ogromna ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jesli chodzi o kino, to róznice miedzy poszczegolnymi amplitunerami nie sa adekwatne do róznicy w cenie. Po co ryzykowac kupując powiedzmy starszy ampli z dość wysokiej serii, skoro po pierwsze to zawsze będzie tylko ampli do KD , a po drugie i tak pisałeś że masz osobny zestaw do stereo. Ja osobiście szukając typowo pod kino zestawu bym wolał kupić nowy, na gwarancji i serią nizszy, niż jakiś używany niewiadomego pochodzenia, nie posiadający nowych złaczy czy dekoderów. W starych ampli często nie było autokalibracji. A dlaczego zdecydowaleś się na RX2, zamiast wstawić podłogówki np. MR6, BX6? Zawsze podłogówka, to podłogówka szczególnie w kinie, a i metraż masz odpowiedni. Czy myslisz że w małym metrażu i na monitorach jakaś straszna róznica w brzmieniu by była np. Denon 2113 vs 3313? Większa moc owszem, ale i tak nie wykorzystasz w tym metrażu i przy tych kolumnach, może ciut większa dynamika. Ja mam 15mkw i osobiście do kina nie kupię nigdy nic powyżej 2,5k za ampli, bo to mija się u mnie z celem. Wyższe mocniejsze serie mają sens jak się posiada porządne podłogówki potrzebujące dobrego zasilania i spory metraż. Jeżeli chcesz jakąś używkę za 1k to szukaj czegoś nowszego, nie starszego niż 2-3 lata, bo tam nadal masz sporo nowinek a nie cofasz się do średniowiecza, jak to bywa w przypadku już starych konstrukcji. Nie fajnie by bylo kiedyś podpiąć odtwarzacz BD i obejrzeć film w DTS HD Master?, w starych już tego nie usłyszysz. Przemyśl sobie sprawę, chyba że nie ciągnie Cię do nowych formatów to ma to już większy sens, tylko trzeba uważać kupując żeby się nie naciąć. Jak przeglądam Allegro to widzę 3/4 handlarzy, bo sprzęty się zmieniają a dekoracje pozostają te same:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

vienna1980

Member
Bez reklam
Witam serdecznie.
Proszę Was o pomoc.

Na amplituner czekają paczki monitor audio RX 2 (frony) , chwilowo brak centralnego oraz tyłów, lecz na czasie pojawią się centralny z tej samej serii oraz na tyły RX 1.
Pokój 18m2.

Szukam sprzętu, który potrafi dobrze grać (jak na ten segment cenowy) dołem, szczegółowo, czysto.

Będę wdzięczny za pomoc.

A może ta oferta Ciebie zainteresuje na alegro,amplituner niczego sobie, a kosztuje w kwocie na którą chcesz przeznaczyć sumę na kupno.
Amplituner Sony STR DA5200ES (3465251338) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Witam serdecznie.
Proszę Was o pomoc.

Pokój 18m2.

Będę wdzięczny za pomoc.
Co do HK to wadliwa była jedna partia serii AVR255, tema ogarnął serwis. Reszta psuje się tak jak inne firmy Yamaha, Marantz, Denon czy myślisz, że się nie psują ? :)

RX2 dobrze zgrywają się z HK i warto pomyśleć o tych amplitunerach lub podobnie brzmiącym sprzęcie np SR5007.

Do góry