1. Odległość od ekranu: 2.0-4.0 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: z boku (zachód)
3. Jak duży jest pokój: 4x6m
4. Preferowana technologia: LCD/LED PLAZMA
5. Jaki masz obecnie telewizor: monitor Samsung 25'
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: SD i HD w tym sport/filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, noc (rzadziej w dzień ale też się ogląda)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: boczna lampa
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez różnicy - lepsza
11. Preferowana wielkość telewizora: 42"-47"
12. Preferowana marka: każda dobra (Panasonic/Sony/Samsung/Sharp)
13. Czego nie lubisz w telewizorach: opóźnień, rozmytego obrazu - słabej jakości obrazu na kanałach SD
14. Jakie urządzenia będą podłączone: tuner/komputer/blu-ray/ (w przyszłości xbox360, amplituner)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% - telewizja, 30% - pozostale
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: przeważnie na wprost, jeden fotel z boku
17. Czy ważne jest wifi: dobrze jak będzie - nie jest to dla mnie najważniejsze
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą to możliwe że się pobawie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: dobrze żeby była taka możliwość
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: tak
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI do pc i blu-ray ew. DLNA, HDMI - xbox360
25. Ma stać czy wisieć: stać
26. Rozdzielczość: Full HD
27. Dvb-t: nie musi
28. Na czym najbardziej Ci zależy: wyraźny obraz czcionki, dobra czerń, input lag poniżej 20ms, na bardzo dobrej jakości kanałów SD - bo jest ich jeszcze sporo
29. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6h
30. Budżet: do 5 tyś ale najlepiej jakby sie udało do 4tys
Ostatnio czytałem na temat Panasonic TX-L47ET5E i już byłem zdecydowany go kupić ale postanowiłem go przetestować w sklepie. Przygotowałem w domu kilka nagrań na różnych kanałach w jakości HD i SD ze swoje tuner, pliki nie były konwertowane. Odtworzyłem nagrania w sklepie na Panasonic TX-L47ET5E i rozczarowała mnie jakość na kanałach SD. Czytając test otwarty na HDTV pisaliście że nawet TVP Kultura nadaje kulturalny obraz na tym TV. Czy to może być wina nagrania, bo przy kanałach HD obraz jest żyleta.
Czy możecie polecić jakiś inny TV żebym mógł sobie porównać, słyszałem że plazmy mają lepszy obraz w SD, nie wiem czy to prawda.
2. Jak słońce świeci w pokoju: z boku (zachód)
3. Jak duży jest pokój: 4x6m
4. Preferowana technologia: LCD/LED PLAZMA
5. Jaki masz obecnie telewizor: monitor Samsung 25'
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: SD i HD w tym sport/filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, noc (rzadziej w dzień ale też się ogląda)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: boczna lampa
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez różnicy - lepsza
11. Preferowana wielkość telewizora: 42"-47"
12. Preferowana marka: każda dobra (Panasonic/Sony/Samsung/Sharp)
13. Czego nie lubisz w telewizorach: opóźnień, rozmytego obrazu - słabej jakości obrazu na kanałach SD
14. Jakie urządzenia będą podłączone: tuner/komputer/blu-ray/ (w przyszłości xbox360, amplituner)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% - telewizja, 30% - pozostale
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: przeważnie na wprost, jeden fotel z boku
17. Czy ważne jest wifi: dobrze jak będzie - nie jest to dla mnie najważniejsze
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą to możliwe że się pobawie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: dobrze żeby była taka możliwość
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: tak
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI do pc i blu-ray ew. DLNA, HDMI - xbox360
25. Ma stać czy wisieć: stać
26. Rozdzielczość: Full HD
27. Dvb-t: nie musi
28. Na czym najbardziej Ci zależy: wyraźny obraz czcionki, dobra czerń, input lag poniżej 20ms, na bardzo dobrej jakości kanałów SD - bo jest ich jeszcze sporo
29. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6h
30. Budżet: do 5 tyś ale najlepiej jakby sie udało do 4tys
Ostatnio czytałem na temat Panasonic TX-L47ET5E i już byłem zdecydowany go kupić ale postanowiłem go przetestować w sklepie. Przygotowałem w domu kilka nagrań na różnych kanałach w jakości HD i SD ze swoje tuner, pliki nie były konwertowane. Odtworzyłem nagrania w sklepie na Panasonic TX-L47ET5E i rozczarowała mnie jakość na kanałach SD. Czytając test otwarty na HDTV pisaliście że nawet TVP Kultura nadaje kulturalny obraz na tym TV. Czy to może być wina nagrania, bo przy kanałach HD obraz jest żyleta.
Czy możecie polecić jakiś inny TV żebym mógł sobie porównać, słyszałem że plazmy mają lepszy obraz w SD, nie wiem czy to prawda.