A mój kumpel, co też ma enkę, ma telewizor ustawiony tak, że u mnie całkiem zwykły DivX wygląda lepiej niż u niego TVN HD. I co? A na dodatek on uważa, że ma super obraz. Jak ktoś jeszcze nie załapał to jeszcze raz. Ja mam lepszy obraz z DivX'a niż mój kumpel z enki na TVN HD, a mimo wszystko jest z tych swoich ustawień zadowolony i nie da się go przekonać, że to coś u niego w telewizorze to masakra.
Jak się masakruje obraz, że nie widać różnicy miedzy HD, SD czy DivX'em w SD? Robi się to tak. Ustawia się odcień zimny2, nasycenie prawie na maxa, ostrość też prawie na maxa, kontrast, że bolą oczy i zjeżdża z jasnością, że żadnych szczegółów w cieniach już nie ma. Wychodzi z tego taki landrynkowy neon. Za chińskiego boga nie odróżnisz czy HD czy SD czy dobra jakość czy zła.
Ale żeby tak mieć i być zadowolonym trzeba mieć coś z oczami. Bo nie uwierzę, że na 55" z 3 metrów SD w ence jest ok. nie uwierzę, bo znam dobrze sprzęt enki. I nie uwierzę, bo SD na tunerze enki nawet na 32" z 3 metrów to rozmazane mydło!
Cytujesz mój wpis, ale go nie przeczytałeś.To chyba masz coś nie tak z TV. Ja również jestem tego samego zdania że TVN HD jest bdb. jakości. Jasne że nie jest to obraz jak z płyty BD, ale nie porównujmy jej do Divixa, bo to lekka przesada. Mam różnej jakości filmy DVD i oryginały i kopiowane, a obraz z tych płyt nie dorównuje np. TVN HD z N-ki. Divix'ów to nawet nie oglądam bo szkoda oczu. TV mam plazme 42" i oglądam z 2,5m. A może to Ty masz coś z oczami, skoro widzisz obraz jako rozmazane mydło, albo masz wyjątkowej jakości Divixy kompresowane w technologii bezstratnej nieznanej jeszcze ludzkości?![]()
Cytujesz mój wpis, ale go nie przeczytałeś.
Mój wpis, streszczę, opisuje sytuację, kiedy ludzie mają telewizory tak źle ustawione, że stwierdzenie czy jakość źródła obrazu jest dobra lub zła nie jest w ogóle możliwa. To raz.
Mój telewizor jest ustawiony idealnie, gdyż został profesjonalnie skalibrowany. Można powiedzieć, że mój telewizor pozwala na oglądanie jakby pod lupą. Widać wszystko idealnie. To dwa.
Nie wypowiadałem się na temat jakości TVN HD. To trzy.
A jeśli ktoś twierdzi, że z 3 metrów na 55" na kanale SD ma zajefajny obraz, to znaczy, że albo niedowidzi, albo właśnie ma telewizor ustawiony na "masakrę" tak jak to opisałem. To cztery i to by było tyle.
Witam .Miałem plazmę g-30 50 cal oglądałem z 3,20 i obraz bym naprawdę zajefajny - ntv .Teraz zmieniłem na led 55-cal i taki sobie
n-tv to niemiecki kanał dostępny FTA z Astry. Kanał jest SD i jego jakość jest dość przeciętna jak na standardy niemieckie. Jest też wersja HD, ale już płatna.Witam .Miałem plazmę g-30 50 cal oglądałem z 3,20 i obraz bym naprawdę zajefajny - ntv .Teraz zmieniłem na led 55-cal i taki sobie
Widzę, kolega zadaje pytania wszędzie, gdzie się tylko da. No cóż, już w innym wątku odpowiedziałem. Ale tak naprawdę, to platformom i telewizji nie zależy w ogóle na jakości. Oni tak naprawdę usiłują, żeby telewidz obejrzał maksymalnie dużą ilość reklam. Reklamy, reklamy, reklamy. Tylko to się w telewizji liczy. Propaganda to też reklama. Oferujemy ci milusią i fajniusią partię, kup ją oddając swój głos.Witam,
zamierzam dokonać zakupu usług Cyfrowego Polsatu lub NC+
Pytanie jest następujące - który z tych dostawców oferuje lepszej jakości obraz ? Chodzi mi dokładnie o jakość obrazu.