Porównanie cen -skąd tak duże różnice?

grygiel

New member
Witam. Jestem na kupnie lcd zrobiłem sobie dzisiaj wycieczke do media markt i jestem w lekkim szoku.
Modele które mnie interesowały:
JVC LE32S60 cena w media 8000zł , cena w slepie online 5800zł, w cenie 8000zł mam w sklepie online ten sam model tylko że 37cali

Samsung 32M61 w media jeszcze nie mieli, model M51 cena w media 6990zł , cena w sklepie online modelu M61 -6400zł

LG 32LX2 cena w media 6500zł , cena w sklepie online 5600zł

Myślałem że wezme w media na raty ,ale chyba się wstrzymam ,dozbieram i kupię za gotówkę, bez obrazy bo pare rzeczy w media już kupowałem ale bardziej pasuje mi powiedzenie że "media jednak jest dla idiotów"
Skąd takie duże różnice w cenie skoro w obu przypadkach dostaje gwarancje polską i fakture?

raffall

New member
Witam,
też się zastanawiam skąd tak duże różnice w cenach.

W tradycyjnych sklepach sprzedawcy twierdzą, że sklepy internetowe głównie sciągaja sprzęt z zagranicy i zwracaja uwagę, że mogą być problemy z ewentualna gwarancją

Z kolei sprzedawcy internetowi twierdzą, że różnica w cenie wynika wyłącznie z tego, że nie ponoszą kosztów utrzymania sklepu. Chociaż są sklepy internetowe (np. firmowy sklep Panasonica) który ma ceny identyczne z tymi sugerowanymi przez producenta.

Ja dotychczas nie przekonałem się do zakupów przez internet, szczególnie tak poważnych zakupów.... ale cały czas czekam informacje, który sklep intrenetowy jest naprawde gony zaufania.

Pozdrawiam

grygiel

New member
Ceny wziąłem ze sklepu maximedia , mam do niego w miarę zaufanie ponieważ jakieś dwa lata temu kupowałem tam kamerke cyfrową za 3,5 tyś zł , nawet sprawdziłem gwarancje bo po jakimś czasie kamera się zepsuła , bez problemu przyjęli ją w serwisie JVC w Sosnowcu i naprawili na gwarancji.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
sklepy internetowe w Polsce nie mają takich ulg jak sklepy w innych krajach, ale dają sobie radę coraz lepiej. Sklepy mają lepsze ceny z uwagi na nizsze koszty i często towar wirtualny ,na który musisz czekac kilka kilkanaście dni. Sklepy stacjonarne maja większe koszty, czasami znacznie droższe z uwagi na ukryte promocje, które trzeba czymś nadrobić.
Niestety dobra znajomość dobrych sklepów jest bardzo ważna.
Najlepsze są te które maja sklepy również stajonarne. Tu od ręki dostajesz sprzet z legalnego źródła z polską gwarancją i fakturą.
Niektóre różnice cen dochodzą do 5.000 zł.
Sklepy MM żerują na braku przepływu informacji klientów.
pozdrawiam

dnc

Moderator
VIP
I to dotyczy większości sprzętu zarówno RTV jak i AGD. Przykładowo plazma Pioneera kosztuje w sklepie około 13 tyś w sklepie internetowym około 11 tyś. Różnica 2000 jest duża. Zauważyłem też, że sklepy bardziej są skłonne obniżyć jakąś cenę jesli sprzęt nie schodzi niż taki, który idzie od ręki. O sklepach MM nie chcę mówić, bo oni mają tanie rzeczy mają tylko w promocjach. A normalnie drożyzna jak diabli. W sklepie internetowym kupowałem już zarówno kamerę za niecałe 5 tyś jak i aparat za 1200zł. Oba zakupy odbyły się bez problemów i obie rzeczy były tańsze niż normalnie w sklepie. Kamerę kupowałem w Maximedia i powiem szczerze, że byłem pozytywnie zaskoczony. Towar dowieziony w ciągy 48 godzin. Sprawny. Kurier wiózł go w kabinie w aucie, a nie gdzieś w bagażniku. Aparat fot. kupiłem w sklepie we Francji (polskojęzyczny). Tutaj też cena, nawet z transportem z tak daleka była niższa, że nie wahałem się ani sekundy. Jednym słowem.: Zakupy w sieci są bezpieczne, ale z pewnego źródła. Najlepiej jeśli już ktoś znajomy tam kupował, albo na forum są pozytywne opinię o danym sklepie. No i cena jest czasami bardzo atrakcyjna.

simon

New member
Ja też mam same pozytywne doświadczenia z zakupami w sklepach wirtualnych. Kupiłem kamerę, odtwarzacz DVD oraz aparat cyfrowy a rok temu całe wyposażenie do nowego mieszkania. Zawsze cena niższa niż w jakimkolwiek sklepie. Towar przywieziony był kurierem z gwarancjami, fakturami, zawsze oryginalnie zapakowany. Fakt, że trzeba wybadać, który sklep jest zaufany, ale tu już opinie innych internautów są bardzo pomocne. Nawet mój teść dał się przekonać i kupił wieżę a wujek mikrofalówkę. Tak więc sobie myślę, że za kilka lat większość zakupów będziemy prawdopodobnie robić przez internet.

braavoo

New member
Nie interesuje mnie co jest powodem takich różnic pomiędzy sklepem stacjonarnym a wirtualnym, ważne, że są. U mnie w mieście jest taki sklep, który istnieje od kilkunastu lat więc mam do niego pełne zaufanie.

karaznie

New member
Zawsze tak było jak piszesz. Jak już trzy lata temu kupowałem różne rzeczy to umeblowania mieszkania to były dokładnie takie same różnice. Powiem więcej, kupowałem, o ile pamiętam okap, gdzie na stronie producenta była podana cena ARAIR 2300 a mnie sprzedali za 1550 :). Myślałem, że może będzie coś z gwarancją albo, że nie będzie faktury - ale nic z tych rzeczy. Wszystko grało. Więc zapytałem gości - i odpowiedzieli, że nie mają sklepów i nie wydają tyle na reklamę...

Co do MM, to od czasu do czasu można spotkać coś ciekawego. Ja np. kupiłem tydzień temu LG 32 LX2 w MM Janki/Wawa za 5880. Lekko więcej niż w inecie, ale postanowiłem dać te 200 pln więcej i mieć telewizor od razu. Co najśmieszniejsze obok stał LG 32 LX1 (słabszy model - choć nikt nie wie czym się różni :) i kosztował 6400 AFAIR :).

ps. Telewizor świetny jak za tę cenę. Wszystkim polecam. Pełen wypas i wyposażenie jak w tych o oczko lub dwa wyżej...

karaznie

Do góry