poradzcie cos

rfa

New member
Witamy wszystkich, przykladam sie do kupna ( led, plazma ) od dluzszego czasu hehe pewnie jak kazdy. Pokoj jest kwadrat 4.5x4.5, wisialby na scianie i dosc duze okno bedzie po lewej telewizoru. Od kanapy na w prost bedzie ok3-3.5m ale z drugiego siedliska na moje oko kat gladania bedzie zblizony do 30-40 stopni :( , no i tv jest wlaczany praktycznie caly dzien ( bajki i bajki ) malo interesuje mnie net w tv i inne fajnie funkcje z ktorych pewnie nie bede kozystal jakby.. Interesuje mnie 46" lub wiekszy no i czern i katy, bedzie pod cyf.P HD, chcialbym zeby kolory byle zywe i ujmujace jak sie oglada w HD. Troche sie rozejzalem i mam kilka modeli ale i tak czuje ze jestem jeszcze w "lesie" jeszcze jest tak ze to 3D to wcale nie musi byc w zestawie bo i tak bedzie malo uzywane..

sharp lc46le830E
thshiba 46yl863, albo inne
no i w sumie tyle
mysle jeszcze o samsungach ES.. albo innych modelach sams.
panasoniki....
philips..

w sumie to chodzi mi o to zeby obraz byl jak najbardziej nasycony i ostry przy hd no i jakis.. na sd. No i druga sprawa KATY 40stopni od srodka czy to nie bedzie za duzo na led ( dlatego tez zastanawiam sie na plazma ale zupelnie nie wiem jaka) budget.4000zl+

rfa

New member
Plazma ma to do siebie ze mozna ja ogladac z roznych miejsc w pokoju obraz jest taki sam(no ale pozera prad) , no i walsnie atutem sharpa le830e jest to ze maly pobor pradu, chcialem sie jeszcze dowiedziec o samsungach tych ES... albo ktora wersja daje zadowolenie z ogladania ( no i te smugi, duszki biale w sams. o ktory slyszalem tego to ja nie chce ) no i w sumie pobor pradu ma znaczenie.

rfa

New member
czytalem posty na temat wymiany zdan o roznych matrycach i wasnie IPS ale nie orjentuje sie zabardzo w tym. Wnioskuje ze ips jest zblizony do plazmy chodzi o kat ogladania? no i pytanie czy ips nie jest ( powinien) byc duzo drozszy jesli jest lepszy jakosciowo..

placid

New member
Matryce IPS od LG i Panasonica ( w Panasonicu są montowane takie i takie zależnie od modelu ) zapewniają duze lepsze kąty widzenia i ogólnie lepszą płynność i ostrość ruchu , matryce PVA lepsza czerń ,lepszy kontrast , pamiętać jednak trzeba że matryca to nie wszystko sporo zależy też od elektronicznych układów obróbki obrazu przy płynności ruchu .

Ostatnia edycja:

rfa

New member
no a kurat z tym to nie ma takiego problemu bo chyba z rana sloneczko zaglada a reszte dnia swieci z boku, no to chyba by nie przeszkadzalo zabardzo, ( ips lepsza plynnosc obrazu i lepsze katy, zwykla matryca za to ma bogadzsze kolory i czern? tak )

Do góry