Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

Miikee77

Member
Ja się wczoraj z godzinę mordowałem, tzn. skórka się zainstalowała bez problemu, ustawiła itd. Ale przy tym TMDB był problem, ustawiłem tak jak @mat74 podałeś (false) i za kija nie chciało ruszyć, był problem do tego stopnia że zamykało kodi. W końcu po zmieniłem na (true) i jak ręką odjął, bangla bez zająknięcia, z tym że ja użyłem ostatecznie tej drugiej opcji, tzn. nie AUTOPLAY, tylko tej co jest wybór źródła. Przy AUTOPLAY to już w ogóle działało jak netflix, samo film ładowało itd. Dziś potestuję więcej, ale przez te 2 lata tak się do poustawianego pod siebie Arctic Zephyra przyzwyczaiłem, że nie wiem czy się do niego nie wrócę. Ale żeby było obiektywnie to potestuje Binge kilka dni.

Tak w ogóle to @mat74 powinien być w jakimś oficjalnym supporcie KODI, debrida itd. W zasadzie wszystko według ciebie ustawiane zawsze lata bez problemu, ot wczoraj tylko ten true / false, ale to może jestem odosobnionym przypadkiem ;)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Bo Kodi jak to Kodi nigdy nie jest w 100 procentach powtarzalne nawet .na tym samym sprzęcie :lol:.
Mogą być np. problemy gdy włączone jest ukrywanie obejrzanych pozycji w widzetach i próbuje się odpalić taką pozycję .
Spięcie wtyczki video z TMDB nie jest niezbędne,jednak ze względu ,że funkcja "szukaj" jest podpięta pod niego i zarówno wizualnie jak i funkcjonalnie jest ok,trzeba go aktywować w Trakt.Wtedy wystarczy wyszukana pozycję dodać do "watchlist" (jak wiadomo ilość pozycji w Trakt bezpłatnym jest teraz ograniczona ,więc trzeba się przerzucić z kolekcji na listę obserwowanych) wtedy można ją odpalić bezpośrednio w używanej wtyczce.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Dotychczas nie miałem potrzeby korzystania z takich możliwości, ale teraz się pojawiła i... Żona chciała obejrzeć kilka filmów z pomocą Reali Debrid, więc zrobiłem tłumaczenie, pliki srt wrzuciłem na dysk, ale pojawił się problem: po wybraniu Napisy/Wybierz napisy Kodi stopuje odtwarzanie i trzeba czekać nawet 3-4 minuty, aby pokazała się pamięć, gdzie znajdują się napisy. A są na dysku telewizora (Bravia XR z Google TV 10). I moje pytanie: czy jest jakaś możliwość przyśpieszenia tego procesu? Korzystam z Kodinerds Omega 21.2.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Funkcja " wybierz napisy" zawsze blokował Kodi niezależnie od wersji.Jednak , również nie rozumiem tej koncepcji z tłumaczeniem.
Pobierasz napisy wtyczka i tyle ,działa to sprawnie w dodatku można to zautomatyzować, po co więc sobie utrudniać życie ?!

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Tłumaczenie? Przecież masz Napiprojekt i a4kSub.
Mam, oczywiście, wszystkie serwisy napisowe, ale akurat te filmy, które wybrała moja żona nie mają polskich napisów w tychże serwisach. Z Waszych wypowiedzi wynika, że ten długi czas oczekiwania na reakcję opcji Wybierz napisy to po prostu taka "uroda" Kodi i nic się z tym nie da zrobić. Czy tak?

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli miałbyś plik lokalnie na dysku to nie ma zwłoki.
Kodi próbuje otworzyć jako pierwszy folder w którym znajduje się film czyli ryje na real-debrid.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja zrozumiałem od poczatku.
Funkcja "wybierz napisy" działa prawidłowo jeśli film jest na dysku.
Wygląda na to że tylko leszek zrozumiał 😊

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Znaczy się że mnie nie wierzysz albo oszukujesz sam siebie że masz na dysku...Film masz mieć na dysku aby funkcja działa prawidłowo. Napisy masz na dysku bo gdzie miałbyś mieć?
Klik >>>>
Nie wiem o co chodzi z tą wiarą, ale chyba się nie rozumiemy... W prostych żołnierskich słowach: film jest streamowany przy pomocy RD/AD, przetłumaczone napisy są wrzucone do pamięci wew. odbiornika tv, bo w serwisach z napisami ich nie ma. Wczytuje się je przy pomocy opcji Wybierz napisy, co trwa długo i jest irytujące.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Ja zrozumiałem od poczatku.
Funkcja "wybierz napisy" działa prawidłowo jeśli film jest na dysku.
Wygląda na to że tylko leszek zrozumiał 😊
Funkcja Wybierz napisy, gdy film jest na dysku, również nie działa prawidłowo, bo za długi (do dwóch minut) jest czas oczekiwanie na pojawienie się możliwości wyboru i wczytania napisów, będących na tym samym dysku.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nigdy na żadnym urzadzeniu nie miałem problemu z wyborem napisów dla pliku lokalnego. A używam kodi chyba od 12 wersji jeśli mnie pamięć nie myli.
Zresztą pokazałem Ci na video z androida że działa szybko i bez zwłoki.

Do góry