Porady - jaki odtwarzacz kupić? (odtwarzacz strumieniowy/mediaplayer)

Kirek50

Moderator
Bez reklam
No bo teraz to jest moda na Androida.
To trochę jak "najazd" ledów...

A propos tej mody... Dzisiaj spędziłem trochę czasu przeglądając oferty playerów i szukając czegoś interesującego dla znajomego, przeleciałem wszystkie 28 stron i zauważyłem pewną specyficzną rzecz, mianowicie mnóstwo ludzi sprzedaje androidowe playery, które niedawno kupili, mają jeszcze gwarancje. Jaki z tego wniosek można wyciągnąć? Ano napalają się ludziska, bo moda, a gdy dochodzi do użytkowania krew ich zalewa, bo materiały w najwyższej jakości rwą się lub nie odtwarzają, więc chcą się pozbyć kłopotu.

Sugeruję z zakupem androidowych playerów jeszcze poczekać, aż pojawią się wiarygodne opinie na temat ostatnich produktów, które mamy na forum np. w nowinkach sprzętowych. Albo najlepiej, gdy pojawią się w playerach najbardziej wydajne układy, które obecnie trafiają do tabletów i phabletów z najwyższej półki.

kwasior21

New member
<Measy b4s juz do mnie leci, jak przyleci zdam relacje. Jesli xbmc bedzie plynnie smigalo to niczego wiecej nie trzeba. Kombajn do wszystkiego.

Pozdrawiam.

D

Deleted member 121090

Guest
No właśnie czy aby na pewno do wszystkiego?
Jak płynnie odtworzy ci pliki np. 40Gb i wpuści dźwięk w trybie passthrough dla formatów dźwięku HD w 7.1, to faktycznie do wszystkiego.
Koniecznie zdaj relację.

kwasior21

New member
No zobaczymy. myslalem nad innnym rozwiazaniem.Szczerze to uwazam ze android to niezly szajs ale ..... ma 1gbit lan, i ma xbmc a to dla mnie najwazniejsze .... skoro taki stary minix puszcza Jellyfisha-120-Mbps plynnie to measy musi dac sobie rady. Poza tym jak nawet nie bedzie taki wspanialy to te 350 zl nie jest jeszcze jakas astronomiczna suma.

D

Deleted member 121090

Guest
Owszem jest tani. Tylko ja wolałbym kupić raz a dobrze. Może kosztować i dwa razy więcej, tylko niech jest naprawdę dopracowany, żebym nie musiał za rok znowu czegoś szukać.
Ja myślałem o np:
TV BOX ANDROID 4.4 KitKat 4K 3D HDMI 1.4b CXTB8 (4624237635) - Allegro.pl - Wi
HiMedia Q10 II 3D Android set top box ipla onet.tv (4663341106) - Allegro.pl - Wi.
Oba mają XBMC i Androida. Jeden KitKata, drugi 4.2.2, i oba podobno radzą sobie z formatami dźwięku HD w 7.1.
Pierwszy ma już procek graficzny Mali 450, drugi tylko Mali 400.
Tylko Kirek50 straszy, że mogą mieć problemy z ciężkimi plikami.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
D

Deleted member 121090

Guest
A mnie właśnie ten pierwszy bardziej podchodzi.
Ten drugi ma sporo słabszy procesor graficzny,mniej RAM-u, mniej pamięci Flash i andka tylko 4.2.
Czy ten słabszy LAN, gdy będę korzystał głównie z podpiętego twardziela, jest jakimś ograniczeniem?

D

Deleted member 121090

Guest
Ten pierwszy przecież nie ma kieszeni na dysk. Trzeba mu podpiąć twardziela po USB. I to mi właśnie odpowiada.

kwasior21

New member
Nie przygladalem sie dokladnie specyfikacji, jesli bedziesz podpinal po usb 2.0 dysk, moze przyjsc taki moment ze filmy beda Ci klatkowac, po prostu port bedzie ograniczeniem.Aktualnie moj bluray robi za odtwarzacz sieciowy i potrafi dostac czkawki.

D

Deleted member 121090

Guest
Ciekawa uwaga. Czy faktycznie USB 2.0 może być za wąskim gardłem dla odczytu plików ważących około 40Gb ?

jaco.37

Member
Bez reklam
Ciekawa uwaga. Czy faktycznie USB 2.0 może być za wąskim gardłem dla odczytu plików ważących około 40Gb ?

Z własnego doświadczeni powiem że nie zdarzyły mi się jakies problemy przy odtwarzaniu z podpiętego dysku zewn. po usb2.0. Odtwarzałem pliki po 30 parę GB. Dodam jeszcze że mój przenośny dysk nie ma własnego zasilania.

D

Deleted member 121090

Guest
Dzięki za info.
Też się mi wydaje, że USB 2.0 daje w takim zastosowaniu spokojnie radę.
Ma ktoś inne doświadczenia?

D

Deleted member 121090

Guest
No to po Waszych podpowiedziach, zwłaszcza Kirka50, kupiłem Mede8er800x3d WiFi w Komputroniku. Dam znać jak wrażenia z użytkowania.

wolfikx

New member
HD Player Measy B4A - czy może coś innego.

Ostatnio pozbyłem się denerwującego mnie HD rekordera i rozglądam się nad HD Playerem.
Co czego wymagam:
- Wifi
- Dobra przeglądarka mediów (audio, wideo)
- DLNA player
- Szybkość
- Możliwość montażu dysku 3,5 " ( ale to nie jest konieczne gdy po wifi będzie ładnie odtwarzał)
- Wyjście cyfrowe audio

Jako media serwer u mnie działa Qnap z serwisem Twonky DLNA server.
Mogę podpiąć do HD Player dysk 2,5 po USB ale wolałbym wykorzystać serwer DLNA.

Znalazłem coś takiego: Measy B4A.
Mocno zachwalane w sieci ale wolę poradzić się ekspertów.
Czekam na ewentualne inne propozycje.

Do góry