Wybór płyty głównej - co qpić?
Ja także mialem dylemat co qpić:
-Asus A8N-VM CSM
-Microstar K8NGM2-FID
-Gigabyte GA-K8N51PVMT-9
W pewnym momencie myślałem także o kupnie płyty
DFI RS482 INFINITY, ale nie zdecydowałem się ze względu na brak SATAII oraz dźwięku HD Audio. O ile przebolałbym brak SATAII to dźwięk był gwoździem do trumny dla tej płyty, ale szczerze przynaję, że jest to najlepiej wyposażona płyta z tyłu ze wszystkich dostępnych teraz na rynku [ze zintegrowaną grafiką], zresztą popatrzcie sami
Kliknij tutaj. Jak widać na zdjęciu ma DVI, D-Sub, S-Video [ze wsparciem HDTV], oraz wyjście optyczne S/PDIF!!!Prawdziwy wyjątek w płytach formatu microATX. Szkoda płyty przez ten kodek audio. Ten sam mankament wykreślił z mojej listy zakupów płytę ASUS'a model A8N-VM CSM, brak także wyjścia S-Video na tyle płyty, bo jakoś wyprowadzenie sygnału Video ze śledzia mnie nie przekonało co do swojej jakości.
Na placu boju pozostał tylko Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 oraz Microstar K8NGM2-FID. Co ja się nagłowiłem to moje, kompletny mętlik w głowie
. Czytałem wszystkie recenzje, testy i opinie o tych płytach i jednak postawiłem na Gigabyte. Dlaczego? Po pierwsze w sklepie w którym kupowałem nie było dostępnej płyty MSI, choć spokojnie mogłem poczekać, kolejna rzecz - sprzedawca mówił: "Chroń Cie Panie Boże przed płytami MicroStar'a"
[podobno duża awaryjność]. Ja jednak nie zaufałem sprzedawcy, odrzuciło mnie od MSI wpomniane wcześniej wyprowadzenie S-Video za pomocą śledzia [nie posiadam jeszcze plazmy ani LCD więc to istotny dla mnie fakt] oraz problemy z kupnem śledzia audio [wyprowadzenie S/PDIF]. Po prostu nie w każdym sklepie można qpić cały komplet taki jak jest pokazany na tych zdjęciach ->
Kliknij tutaj. Z dostępem śledzi audio do płyt Gigabyte'a nie ma żadnych problemów, ponieważ na Allegro są dostępne praktycznie NON-STOP ->
Kliknij tutaj. Ktoś powie, że Gigabyte nie ma wyjścia DVI i to jest minus owszem, ale ja spojrzałem na to z innej perspektywy, chciałbym w przyszłości oglądać filmy kodowane w rozdzielczości 1080p i obawiam się, że grafika wbudowana w omawiane tutaj płyty, czyli GeForce 6150 nie jest jednak w stanie obsłużyć tak wyskoiej rozdzielczości nawet przy wsparciu samej nVidii z PureVideo i będę zmuszony qpić pewnie niedługo pasywnego GF z serii 6600 i takie rozwiązanie będzie mnie w pełni zadowalało i przebolałem fakt braku na płycie Gigabyte'a wyjścia DVI, chciałbym także jeszcze sobie pograć, więc tak, czy owak GF6150 odpada już na starcie. Podsumowując płyta Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 plus dodatkowo Sempronik 3000+ na socket 939 są naprawdę na chwilę obecną świetną inwestycją, choć powiem szczerze, że jednak mogłem poczekać na płyty oparte na podstawce AM2.
P.S. Dla wszystkich, tych których moje "wypociny" jednak nie przekonały i pozstają przy zdaniu, że płyta Microstar K8NGM2-FID jest lepsza proponuje przenieść sie na
NAJLEPSZY dostępny poradnik w sieci dotyczący tej właśnie płyty, naprawdę znakomita sprawa!!! ->
Kliknij tutaj.
POZDRAWIAM SERDECZNIE i liczę na polemikę z Państwa strony.