Poradnik dla korzystających z DLNA - seria G20

Cyborg65

New member
Witam

To niczyja wina że linux nie jest przede wszystkim do zabawy.
Spróbuj pobawić się trochę WLC ma naprawdę masę możliwości ale bezsprzecznie nie należny do prostych.
P:lol:zdrawiam

mirekwr1

Member
Witam. Podłączyłem swego G20 do routera skrętką i zainstalowałem serviio. Działa. No, może nie tak do końca, bo ściągnąłem Shreka 4 w mkv i wywaliło, że plik nieobsługiwany. Na 3 filmy w m2ts dwa bez problemu, trzeci "plik nieobsługiwany". DVD czyta, ale nie można zmienić ścieżki audio. Jak ma się sprawa z innymi aplikacjami, a konkretnie z transkodowaniem?

mirekwr1

Member
Zauważyłem, że plik m2ts musi mieć wszystkie ścieżki audio w AC3. Jeśli w filmie jest choćby jedna ścieżka z dźwiękiem DTS, to plik jest nieobsługiwany. Widocznie serviio nie transkoduje DTS. Na razie przerabiam pliki BD Rebuilderem, zastanawiam się jednak, czy jest jakiś szybszy i prostszy sposób, jeśli nie na transkodowanie DTS do AC3, to choć na usunięcie ścieżki z DTS?

Serme

New member
Jak najlepiej odwarzać filmy z komputera na TV? Pomijamy sprawy techniczne podłączenia itd

Czy lepiej przez serwer (PS3 servinio etc) czy przez połączenie karty grafiki DVI-HDMI z TV?

A może jeszcze coś innego?

pre

New member
Wszytsko zależy od materiału który opdtwarzasz.
Najpewniejsze lacze z najlepszym obrazem bedzie napewno poprzez polaczenie HDMI. Wtedy wszytsko co mozesz odtworzyc na kompie bedzie na TV. Transkodowanie i przepustowosc laczy niema wtedy znaczenia. Serwery mediów - w zaleznosci jaki - radzą sobie z tym różnie.
Najlepiej uzywac w zaleznosci od potrzeb obu rozwiazań.

Pliki z mala przeplywnoscia do kilku Mb moga isc via MediaSerwer, cos zgodnego z HD będzie/może ciąć.

Serme

New member
To nie rozumiem, jeśli bez problemu mogę połączyć komputer przez DVI-HDMI z kompem to po co mi serwer mediów (pomińmy jaki lub ustalmy jakiś idealny).

pre

New member
Hmmm, jak juz pisałem, nie wszystko pojdzie przez serwer mediów.
NIe wszystkie pliki owe serwery obsluguja, moga byc problemy z odtwarzaniem wogóle albo tylko np. z dzwiękiem DD/DTS. Musisz sprawdzić na swoich plikach.
To połaczenie jest napewno wygodniejsze, brak kabli, obsluga pilotem od TV itp.

Przy polaczeniu kablowym, tych problemow niema wogole. Wszytsko co pociągnie twoj komputer bedzie widoczne na ekranie TV tak jak na monitorze komputera.
Wady, to to, ze komputer musi byc w zasiegu conajmniej jednego dodatkowego kabla (HDMI) pociagnietego do TV, oraz obsluga wszytskiego co leci na TV z komputera.

Tak naprawde warto miec oba... no chyab ze chcesz sprzetowy Media Serv, wtedy dochodzi jakistam koszt urzadzenia. Ale przy programowym, niema sie nad czym zastanawiać. Wyprowadz kabel z TV luzem, + miej zainstalowany jakis Media Server. Korzystaj w zaleznosci od potrzeb.

Ja jak narazie uzywam Serviio - dyskusja tu: http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/61187-poradnik-dla-korzystajacych-z-dlna-seria-g20.html

edit: A propo idealnego MS: Nie istnieje :)
Zawsze czegostam nie robi jak nalezy. Trzeba szukac najlepszego pod nasze potrzeby.

Ostatnia edycja:

Jagrys

New member
Chyba się nie postarał tym razem autor aplikacji. Nie dekoduje mkv z dźwiękiem DTS, poza tym napisy działają ale tylko z plikami zakodowanymi do divx/xvid, przy matrosce już nie.
Nie jestem pewien jak było z poprzednimi wersjami aplikacji w odniesieniu do napisów ale wydaje mi się, że wczesniej też był kłopot. Co do obsługi dts znajdziesz info jak to rozwiązać w dziale dotyczącym obsługi Viery na forum serviio.

Ostatnia edycja:

skunk

New member
Nie miałem za dużo czas aby się bawić ale na szybko to co zauważyłem:

- możliwość wyboru języka PL
- już nie trzeba szukać filmów bo w zakładce Prezentacja ustawiamy aby konkretny katalog na dzień dobry był widziany,
-Dziwna sprawa bo jak wybieram profil renderowania Panasonic Viera to nie czyta mi niektórych filmów mkv.Wtedy przełączam na Plasytation3 i widzi i jak znowu ustawie Panasonic Viera to wtedy....czyta.
-Nie czyta żadnych napisów (srt,txt,sub próbowałem tylko na jednym filmie), ale co ciekawe jak włączę filmy mkv to przyciskając na pilocie STTL pojawia się opcja włącz/wyłącz napisy.

Prośba do Was. Popróbujcie z tymi napisami (z tego co pamiętam serviio powinien czytać srt, ale pewien nie jestem) i jak ktoś ma dużo filmów mkv niech zobaczy jak to działa jak się będzie przełączać profil renderowania z Panasonica na Playstation3.

dodo106

New member
a ja mam pytanie: w którym miejscu w najnowszej wersji 0.5 jest "profil renderowania Panasonic Viera "? obecnie odtwarza mi plik mkv tylko bez dzwięku. w poprzedniej wersji przy ustawieniu PS3 wszystko było ok.

pre

New member
Napisy z MKV nie działają, sprawdzałem na kilku plikach. BÓL.
Na jakims 1 lepszym AVI, działają owszem (musza być w *.srt)
Trzeba je wlaczyc po prostu... Options i jest wybór

pre

New member
niemasz bo moze niemasz tam dodanego urządzenia?
Dodaj, wpisz nazwe i adres IP, a mozliwosc wybrania profilu pojawi się.

dodo106

New member
dzięki już udało mi się do tego dojść. pozostaje jednak problem dzwięku , mam dwa filmy w mkv i w jednym głos jest a w 2 nie. w poprzedniej wersji nie było tego problemu ale popróbuje różnych ustawień i może się uda

Jagrys

New member
dzięki już udało mi się do tego dojść. pozostaje jednak problem dzwięku , mam dwa filmy w mkv i w jednym głos jest a w 2 nie. w poprzedniej wersji nie było tego problemu ale popróbuje różnych ustawień i może się uda

Ten , który nie działa ma zapewne dźwięk w dts-ie. Na forum serviio w wątku dotyczącycm Panasonica znajdziesz info jak zmodyfikować profil aby dzialało to poprawnie.

Do góry