Porada jak skonfigurować Sasmung IR Extender i UPC Mediabox PVR (Cisco)

misha

New member
Kilka dni temu kupiłem SmartTV Samsunga i z 1,5 godziny męczyłem się z konfiguracją, aby pilot od TV obsługiwał dekoder. Poniżej którki poradnik, który może komuś zaoszczędzi czasu i nerwów:

1. IR Extender podłączamy do odpowiedniego gniazda w obudowie TV opisanego IR Out.
2. Dekoder podłączamy do żółtego gniazda HDMI (STB).
3. IR Extender umieszczamy:
a) ok 10 cm od lewej krawędzi dekodera - patrząc na spód dekodera są tam takie dwie kreski w odległości ok 2 cm i między nimi należy umieścić extender,
b) jak najbliżej frontu dekodera,
c) ścianka extendera, w którą wchodzi kabel powinna być skierowana ku dekoderowi (extender wysyła sygnał przez górną płaszczyznę).
4. Podczas konfiguracji w menu (albo przez menedżer urządzeń albo przy pierwszy uruchomieniu) podajemy kod pocztowy, wybieramy UPC Digital jako dostawcę usługi polecane, wpisujemy model dekodera 8485DVB.

Najważniejsze i najtrudniejsze dla mnie było znalezienie miejsca w którym powinien stać extender. Jeśli zostanie źle ustawiony nie będzie przyjmował szybkich naciśnięć klawiszy na pilocie ani przytrzymania klawisza (np. przy pogłaśnianiu).

aj75

New member
Czy TV włącza ci dekoder automatycznie? Rozumiem, że masz model Cisco 8485 i dlatego taki ustawiłeś (bo ja mam 8685?

misha

New member
Niestety nie włącza. Co jest o tyle dziwne, że wyłącza bez problemu. Rozumiem, że u Ciebie podobnie?

Przy okazji errata do tego co napisałem:
- mam model 8685 i taki wpisałem w ustawieniach,
- chyba miałem uszkodzoną wtyczkę bo po jej rozmontowaniu i lepszym przylutowaniu przewodów nie muszę przysuwać IR extendera tak blisko dekodera. Nawet lepiej działa z odległości kilku cm.

tdx

New member
Bez reklam
tak jak pisałem najpierw na smartouch wciskacie power STB a później power czerwony

misha

New member
O ile ma się SmartTouch. Ja mam S6320 tylko ze zwykłym pilotem. A wciskanie Power STB nic nie daje - nie ważne czy przed czy po włączeniu TV.

Ale dzisiaj - przypadkiem - znalazłem sposób. Gdy po włączeniu TV wybiorę na SmartHub jakiś polecany program dekoder włącza się na niego.

tdx

New member
Bez reklam
Filmik z dekoderem HD5000 CP i F6400. Co cioekawe dekoder reaguje nawet wtedy gdy TV jest na standby (może stąd tak szybko lecą baterie na smarttouch'u) :D

[youtube]E2uHIG6eAPk[/youtube]

A właśnie ostatnio sprawdzałem w F6320 wystarczy w menu serwisowym ustawić F6400 by BT i pilot smarttouch zaczął normandzie działać

Ostatnia edycja:

Piwek80

Member
Wyłączanie dekodera działało Ci prawidłowo? u mnie przy tym samym sprzęcie nie można go wyłączyć nawet przyciskiem stb na smarttouch'u...

tdx

New member
Bez reklam
bez problemu przyciskiem power stb na SmartTouch. Wstawać wstaje razem z TV po naciśnieciu power czerwony. Ale wyłączyć powerem się dekodera nie da. Natomiast mogę go wyłączyć power stb tak jak na filmie

aj75

New member
Panowie. Problem z media box polega na tym, że włącza się go przyciskiem UPC, a nie power z pilota. Po włączeniu TV wystarczy dać np CH+ i się dekoder włączy ale jest to niedoruba samsunga bo można dekoder wybrać z listy dekoderów UPC. Powinien tv wysyłać sygnał przycisku UPC, a nie power. Dlatego synchronizacja przy wyłączeniu działa.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Do góry