Pomóżcie proszę LG 50LF652V vs Sony KDL50W755C

Asvang

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 27m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Dwa miejsca po 3m odległości
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1 lub 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost i drugie niewielki kąt
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stac
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna od strony zachodu + rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE40B651
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 100Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Wectra + filmy z USB
10 .Jakie urządzenia ? Czasami laptop Dell
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Pracuję w domu i czesto jest to 12h.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? TAK (nie tyle oglądam co leci np Viva)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Muzyka, filmy, sport
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tylko Youtube.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Preferencje co do marki? SONY i PANASONIC
17. Preferencje co do wielkości? 50
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Matryce 50/60 w dość fajnych modelach
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Różnie - najczęściej wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max 3 tys
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? Chcę kupić na 5 lat (póżniej 4K)
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? NIE

Witam! Od dłuższego czasu czytam sobie Wasze forum z myślą co by tu kupić (oczywiście o TV chodzi) - sprawa wygląda tak. Do Czwartku mam zarezerwowany Telewizorek Sony SONY KDL55W755CB za 3100zł z wysyłką. Płacę i przysyłają. (Wegatv z Allegro - sprawdzona firma znajomy kupił i wszystko jest OK) Wiem że to jest dość dobry telewizor z dobrą matrycą. No chciałem 50 cali ale 50 - kosztuje teraz praktycznie tyle samo co 55 którą kupiłem.
No i dzisiaj sąsiad mnie poinformował że zamówił LG 50LF652V - za 2200zł.
RTVEuroAGD - nie wysyłają tylko trzeba pojechać sobie 60km do jednego z ich sklepów go odebrać (podobno nie jest z wystawy, ma być całkowicie nowy). Też poczytałem o tym modelu i prawdę mówiąc też by mi odpowiadał (wiem że matryca gorsza czerń itd).

Jestem laikiem ale jak już mam wydać pieniążki to chciałbym kupić coś z czego będę zadowolony, z drugiej strony telewizor będzie mi służył praktycznie do oglądania (zero internetu czy gier).
Różnica w cenie to 900zł... dla mnie bardzo dużo. Czy warto dopłacić aż 900zł do Sony???
Pomóżcie, doradźcie Panowie. Bardzo Proszę i z góry dziękuję za pomoc.

Asvang

New member
No właśnie wiem że Sony jest OK - do tego 5 cali więcej i sklep sprawdzony. Mam 100% pewność że towar jest NOWY bez wad.
A w tym RTVEuroAGD boję się że jednak może być towar powystawowy.
(inne modele można zamówić z przesyłką a ten i kilka innych nie - można tylko zarezerwować i do 3 dni odebrać w którymś ze sklepów. Mogły tam na wystawie stać) To też do myślenia daje.

Kamilox3

New member
Bierz 55" sony. Ewentualnie w euro są dostępne ds630 za 2599 na nocnych wyprzedazach prawie codziennie. Skoro Nie grasz w gry to też dobry wybór.

bluray

Banned
Kupuj SONY.
Mają teraz tak słabą sprzedaż w Europie, że trzeba ich wzmocnić.
Obraz bardzo sprytnie przeostrzony na demach (taki algorytm DARBEE w wersji SONY ale super efektowny).
W domu na SAT czy DVB-T nic z tego nie zostanie.
Mają ładne obudowy i super płynność (efekt teatru).

suchy0070s

New member
kupiłem ten tv na "zapas" (przeprowadzam się do nowego mieszkania za 2 miesiące), bo wiem, że te modele to już końcówka produkcji i wkrótce nie kupisz już innych, niż powystawowe - nawet teraz to ciężka sprawa kupić nieużywany. Szukałem tv do 5000 zł, ale podarowałem sobie zakup słabego 4K w rozmiarze 55'', a ten tv zbiera bardzo dobre wyniki w testach. Sądzę, że nie zauważysz różnicy siedząc od tv 4 m czy to FHD czy UHD. Wolę poczekać kilka lat i kupić dopracowany OLED. Telewizor wyjąłem tylko, żeby sprawdzić czy nie był używany, i faktycznie tak było. Nie chciałem się bawić ustawieniami, i tylko na ustawieniach fabrycznych go chwile obejrzałem- obraz z nc+ bardzo dobry, czerń wydaje mi się lepsza od plazmy Panasonica którą posiadam. Planuję zrobić profesjonalna kalibrację, żeby wydobyć z niego full. Na francuskim forum, jest filmik z najlepszymi (wg jakiegoś "fachowca") ustawieniami dla tego modelu. Wiele godzin spędziłem na forach, zanim zdecydowałem się właśnie na ten model. Wg mnie za 3150 nie kupisz nic lepszego.

Asvang

New member
kupiłem ten tv na "zapas" (przeprowadzam się do nowego mieszkania za 2 miesiące), bo wiem, że te modele to już końcówka produkcji i wkrótce nie kupisz już innych, niż powystawowe - nawet teraz to ciężka sprawa kupić nieużywany. Szukałem tv do 5000 zł, ale podarowałem sobie zakup słabego 4K w rozmiarze 55'', a ten tv zbiera bardzo dobre wyniki w testach. Sądzę, że nie zauważysz różnicy siedząc od tv 4 m czy to FHD czy UHD. Wolę poczekać kilka lat i kupić dopracowany OLED. Telewizor wyjąłem tylko, żeby sprawdzić czy nie był używany, i faktycznie tak było. Nie chciałem się bawić ustawieniami, i tylko na ustawieniach fabrycznych go chwile obejrzałem- obraz z nc+ bardzo dobry, czerń wydaje mi się lepsza od plazmy Panasonica którą posiadam. Planuję zrobić profesjonalna kalibrację, żeby wydobyć z niego full. Na francuskim forum, jest filmik z najlepszymi (wg jakiegoś "fachowca") ustawieniami dla tego modelu. Wiele godzin spędziłem na forach, zanim zdecydowałem się właśnie na ten model. Wg mnie za 3150 nie kupisz nic lepszego.
Dzięki! Decyzja podjęta Sony 55W755C. (nie chcę później za 800zł się zastanawiać co by było gdyby... )
Pozdrawiam.

Asvang

New member
I udało się kupić ?
No jak najbardziej udało się kupić. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Bardzo dobra jakość wykonania. Dla mnie 55" trochę za dużo jak na teraz ale może się przyzwyczaję. Androida nie używam bo nie potrzebuję ale syn się bawił i powiedział że nawet, nawet jakoś to chodzi cokolwiek miało to znaczyć. Także jestem ZA jeżeli ktoś rozważa choć wiem że obecnie ciężko kupić. (własnie będę prosił o pomoc w zakupie TV dla mojego Ojca 70-latka)

Do góry