Pomocy w wyborze TV bo trochę wypadłem z obiegu

Fazzzzi

New member
Diablo, piszesz:
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? od 2 m -do 3 m
Ja mam prawie tak samo (max 3,5m), kupiłem 42 cale i w zupełności wystarcza. Szczególnie że dodajesz:
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? zwykły plus na pszyszłość jakaś cyfra lub polsat
Niestety jakość sygnału z "naszych" platform jest marna i powiększanie rozdzielczości nie ma większego sensu.

Co do okularów, to ja wyrwałem P42UT50E z jedną parą okularów TY-ER3D4ME za 2299zł. Ja mam wadę wzroku uniemożliwiającą mi widzenie obrazów w 3D, ale żona testowała i stwierdziła, że nie mogłaby tak oglądać, więc zbytek łaski pójdzie do kolegi za 200zł, a telewizor stanieje do 2099 :)
Bardzo fajny opis mojego modelu, widać że nie odbiega znacznie od serii ST50, a cena naprawdę zacna. Jedyne czego mu brakuje to DVB-S, mógłbym zrezygnować z dekodera i wziąć moduł CAM (karta CI), co pozwoliło by mi na korzystanie z jednego pilota.
Za te pieniądze z LCD miałbym co najwyżej Philipsa 4007.

Co do wad plazmy, napisz o co Ci dokładnie chodzi, bo ostatnimi czasy naczytałem się o tych telewizorach wiele złego, a nasłuchałem wiele dobrego od znajomych - rozumiesz różnice? Czytasz opinię ludzi i nie wiesz co to za człowiek, a słuchasz konkretnej osoby, patrzysz jej w twarz, a tu ciężko o ściemnianie.
1. Powidoki - pewnie się pojawią, ale ich usuwanie masz z poziomu menu.
2. Permanentne nierówne wypalenie - raczej problem miłośników kanałów informacyjnych i nałogowych graczy. Kilka prostych zasad do przestrzegania i problem raczej znika. Zauważ, że ludzie piszą również o problemach LCD z utrwalaniem statycznych obrazów, do tego masz uszkodzenia pixeli, wrażliwość panela na "ataki" dziecka (plazma jest za szybą), nierównomierne podświetlanie (szczególnie w tańszych modelach).
3. Pobór energii - raczej porównywalny z racji dynamicznego w przypadku PDP, a stałego w przypadku LCD.
Wady i zalety obu technologii są znane, a wyższości LCD nad PDP nikt do tej pory mi nie udowodnił.

Czy czekać na nowe modele? Pewnie że tak, ale żeby dostać serie 60 w cenie obecnych 50-tek, to musisz poczekać do serii 70 - czyli rok? Popatrz co się dzieje z cenami tak popularnego GT30, pomimo że nie ma już w nowych dostawach, to cena ostatnich sztuk oscyluje w granicach 2500 - 3000 (obstawiam że w zależności, czy to powystawowy, czy świeżak). Można też poczekać 2 lata i pojawi się OLED, jak okaże się że przebija plazmę, to 70-tke tanio kupisz. Tyle że wtedy będzie już 80-tka i może wcale nie będzie tak odbiegać od OLED-ów. Dalej ciągnąć wywód, to jak się zdecydujesz poczekać ze 4 lata, to OLED zostanie dopracowany (pewnie po 2 latach użytkowania będzie wiele uwag) i wtedy prawie na pewno pokona plazmę i 90-tkę kupisz tanio jak barszcz.
Tylko czy to ma sens?

diablo22

New member
No właśnie plazma mnie kusi jakością obrazu i szybką która chroni przed zbyt łatwym uszkodzeniem panelu a martwi wypalanie i powidoki. pobór prądu to raczej delikatny mit w tych czasach. Led bardziej pod gry i pasywne 3d do którego okularki tanie a widziałem oba 3d w sklepie i wolałem pasywne, obraz za tą cenę plazmy nie pobije ale widziałem panasa TX-L42ET60E i wyglądał całkiem ładnie nawet czerń była ok, strach przed uszkodzeniem dzieci różnie się bawią i raczej nie zastanawiają się czy coś zepsują no i pixele lubią się wypalać a producenci nie dają gwarancji od pierwszego wypalonego tylko od kilku pewnie. I dlatego mam rozterki co do wyboru tv. a może zna ktoś plazmę bez 3d o parametrach modeli st50/st60 z wifi bo 3d mógłbym odpuścić a wifi bym chciał posiadać. Nie chodziło mi o czekanie tak długo bo to bezsensu tylko z miesiąc dwa aby ceny tam o 100/200 zł spadły

diablo22

New member
ok a jeszcze pytanko czy ten tv Panasonic TX-P42UT50 ma ładny obraz czy posiada okularki do 3d i czy ma wifi czy opcje (trzeba sobie kupić) bo różnie piszą o tym wifi i czym oprócz czerni różni się od Panasonic TX-P42ST60E. bo taki tv tez rozważam. chodzi mi o to czy opyla sie dokładać 900 zł do nowego modelu.

selisek

New member
Pewnie dużo osób ma podobny problem z decyzją jak ja.
Wziąć plazmę 55 ST50, 50 ST60 lub 50 VT50?
Chyba jest to jedno z najbardziej popularnych pytań ostatnio :)

diablo22

New member
Dobra decyzja podjęta będzie Panasonic TX-P42ST60E. cena już jest ok wszyscy go chwalą. pytanko tylko jedno jaki wieszak kupić ? bo chciał bym coś porządnego z możliwością regulacji w pionie, łatwy montaż no i żeby cena tak koło 100 zł była. a jeszcze jedno jak najlepiej dotrzeć taką plazmę tak w skrócie

Do góry