Pomocy mrowienie hdmi

Dvid

New member
jestem nowy na forum
i mam pytanie.

Otóż jak biorę kabel hdmi do ręki to nic nie czuję kabel jest podłączony do tv i tv włączone
natomiast jeśli drugą ręką dotchnę wyjścia hdmi w dekoderze to czuję mrowienie w palcach u ręki którą trzymam metalową cześć kabla hdmi i u drugiej ręki a dokładnie palcu którym dotykam wyjścia hdmi w dekoderze,

Moje pytanie czy to naturalne po prostu czuję jak sygnał przechodzi?
czy coś jest nie tak?

Moje pytanie zadaję ponieważ miałem kiedyś problem z bolcem uziemiającym w gniastku i nie odprowadzał napięć z obudów sprzętów podłączonych do listwy teraz niby jest wszystko poprawione i problem znikł z napięciem ale właśnie to mrowienie.
Z góry dzięki za odpowiedź

marstef

Member
Bez reklam
jestem nowy na forum
i mam pytanie.

Otóż jak biorę kabel hdmi do ręki to nic nie czuję kabel jest podłączony do tv i tv włączone
natomiast jeśli drugą ręką dotchnę wyjścia hdmi w dekoderze to czuję mrowienie w palcach u ręki którą trzymam metalową cześć kabla hdmi i u drugiej ręki a dokładnie palcu którym dotykam wyjścia hdmi w dekoderze,

Jakbyś dodatkowo wsadził mały palec u nogi do gniazdka, to jestem pewien, że masz zadatki na bycie TV UHD :)

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

quasimodek

Member
Bez reklam
Jak masz probówke w domu to złap ten kabel i dekoder w ten sam sposób jak poprzednio (tak żeby było to mrowienie) a probówke wsadź do nosa i powiedz mam później czy świeciła. Jak tak to nie dobrze, zmień kabel.

PS
Ja też nie mogłem się powstrzymać.

Dvid

New member
Witam byłem dzisiaj w największym i najbardziej renomowanym serwisie tv w moim mieście zaczerpnąć porady,
i główny elektronik powiedział mi że niema się czym przejmować ponieważ na dekoderze jest inny potencjał niż na tv i to nie występuje u każdego ale dosyć popularne jest to zjawisko i jest to normalne i nie grozi spaleniem tv ani też dekodera.

A jeszcze jedno z tego co widzę to nie wszyscy ale dużo na tym forum to są trolle i głąby straszne zresztą czego ja mogłem się spodziewać na polskim forum i myślę że większość z was niema pojęcia o profesjonalnej elektronice i zjawiskach jakie mogą tam występować zresztą też tak wypowiadają się ci elektronicy z servicu na temat waszego forum nie mówię tu o wszystkich ale jest tu bardzo wiele wiele takich osób.

quasimodek

Member
Bez reklam
To, że mam garbaty i niepiękny awatar to takie inwektywy jeszcze zniosę ale że trol i głąb? Nie pomyliłeś bajek? A następnym razem nim napiszesz coś tak infantylnego to zapytaj kolegów elektroników czy cię nie wyśmieją forumowicze...
To forum to nie elektroda. Pomyliłeś lasy.
EOT. BYE

Ostatnia edycja:

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Witam byłem dzisiaj w największym i najbardziej renomowanym serwisie tv w moim mieście zaczerpnąć porady,
i główny elektronik powiedział mi że niema się czym przejmować ponieważ na dekoderze jest inny potencjał niż na tv i to nie występuje u każdego ale dosyć popularne jest to zjawisko i jest to normalne i nie grozi spaleniem tv ani też dekodera.

A jeszcze jedno z tego co widzę to nie wszyscy ale dużo na tym forum to są trolle i głąby straszne zresztą czego ja mogłem się spodziewać na polskim forum i myślę że większość z was niema pojęcia o profesjonalnej elektronice i zjawiskach jakie mogą tam występować zresztą też tak wypowiadają się ci elektronicy z servicu na temat waszego forum nie mówię tu o wszystkich ale jest tu bardzo wiele wiele takich osób.
Tu głąby, a wielki elektronik nie przestrzegł Cię, że HDMI nie jest hotplug? Tu dowiedziałeś się tego w pierwszym poście.

Do góry