Pomoc z wyborem kamery.

Augerz

New member
Witam. Jako, że w temacie kamer jestem totalnie zielony i na prawdę nic nie wiem, to proszę Was o pomoc.
Mianowicie, poszukuję kamery która będzie posiadała opcje, które wymienię poniżej.
Chciałbym aby kamera ta posiadała funkcję Slow Motion (najlepiej jak najwięcej fps), Time Lapse (niekoniecznie, ale było by fajnie), noktowizor oraz kręciła w rozdzielczości full hd. Wiem, że slow motion w full hd odpada, gdyż cena może być wysoka (może..?). Na allegro znalazłem dwie allegro.pl/benq-s21-kamera-full-hd-z-noktowizja-2xsd-kurier-i1693461359.html BenQ S21 która posiada noktowizor, ale nie posiada Slow Motion (z tego co wyczytałem ze specyfikacji, mogę się mylić) oraz allegro.pl/kamera-full-hd-hdmi-16mpix-dotyk-zoomx120-dvx1035-i1696988157.html ale ta prędkość 240fps nie zadawala mnie aż tak (chociaż Jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma).
Cenowo chciałbym wyłożyć max 800zł, ale jeśli nie jest to możliwe, proszę sprowadźcie mnie na ziemię i uświadomcie, że to co chcę to jest zdecydowanie droższa impreza.

szeniek

New member
... ale ta prędkość 240fps nie zadawala mnie aż tak (chociaż Jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma).
Cenowo chciałbym wyłożyć max 800zł, ale jeśli nie jest to możliwe, proszę sprowadźcie mnie na ziemię i uświadomcie, że to co chcę to jest zdecydowanie droższa impreza.

240 fps cię nie zadowala...??? Slow motion w HD to nie ??? Czy ty wiesz tak naprawdę czego szukasz i to za 800,00 zł. Oba modele które wymieniłes to zabawki. Dlaczego? BenQ nie ma stabilizacji i co najważniesze - obiektywu. To taniocha gdzie producent liczy na sukces marketingowy dzięki opcji podobnej do noktowizora. DVX1035 chociaż ma już obiektyw i dzięki temu zoom optyczny x10 to co ci po nim bez stabilizacji optycznej. Jedyne rozwiązanie w takim przypadku to filmowanie ze statywu a chyba nie tego oczekujesz. Uwierz mi , miałem podobną kamerę - to porażka. Poszukaj dobrze w googlach - znajdziesz tam na pewno tanie kamery ale nie o takich parametrach jak marzysz. Zawsze bierz pod uwagę stabilizację optyczą - bez niej się nie da żyć. W okolicach tej ceny to może tylko jakiś Samsung z OIS (stabil.opt.) np. HMX-Q10 , HMX-H200 albo 300.
Pozdrawiam

Augerz

New member
240 fps cię nie zadowala...??? Slow motion w HD to nie ???
Chodziło mi, że słyszałem, że Slow Motion w HD nie jest aż takie tanie :(. 240fps może być jak najbardziej, ale oczywiście wolę dołożyć więcej i mieć coś lepszego :).

Czy ty wiesz tak naprawdę czego szukasz i to za 800,00 zł. Oba modele które wymieniłes to zabawki. Dlaczego? BenQ nie ma stabilizacji i co najważniesze - obiektywu. To taniocha gdzie producent liczy na sukces marketingowy dzięki opcji podobnej do noktowizora. DVX1035 chociaż ma już obiektyw i dzięki temu zoom optyczny x10 to co ci po nim bez stabilizacji optycznej. Jedyne rozwiązanie w takim przypadku to filmowanie ze statywu a chyba nie tego oczekujesz. Uwierz mi , miałem podobną kamerę - to porażka. Poszukaj dobrze w googlach - znajdziesz tam na pewno tanie kamery ale nie o takich parametrach jak marzysz. Zawsze bierz pod uwagę stabilizację optyczą - bez niej się nie da żyć. W okolicach tej ceny to może tylko jakiś Samsung z OIS (stabil.opt.) np. HMX-Q10 , HMX-H200 albo 300.
Pozdrawiam

Właśnie dlatego postanowiłem napisać na forum gdzie ktoś kto się zna mi coś podpowie bądź doradzi :).
A któraś z tych kamer posiada opcję Slow Motion? Z tego co widzę to chyba nie (nie widzę na stronie producenta nic na ten temat :(..). Bardzo mi się te trzy kamery spodobały. A w takim razie coś tego typu, ale z opcją Slow Motion?

Edit: A czy to czasem nie będzie to? 'Spowolniony ruch Tak' ?

Z tymi kamerami to jedna ma jedną funkcje lepszą inna drugą.. Nie rozumiem także
Liczba pikseli 3.32M (efektywna liczba pikseli: 2.07M) i 5 MP (efektywne 1,76 MP) które będzie teraz lepsze?

Ostatnia edycja:

szeniek

New member
OK. Sprawdź sobie czy chodzi ci o takie efekty YouTube - ‪Sony Vegas Magic Bullet HMX-H200 slow motion test‬‏
Jeśli tak to możesz je zrobić programowo. Jeżeli zależy ci jednak na większej ilości fps w samym filmie to kasy będzie mało jeśli 240 fps ma być w HD. Myślę że tak z 8-10 tyś. Nie znam niestety kamery niskobudżetowej (do 2 tyś) , która miała by stabilizację optyczną i slow motion (120 fps-> i więcej) razem. Poczytaj tu:
http://www.hdtv.com.pl/forum/kamery/46565-kamera-full-hd-ze-slow-motion-jaka.html
może znajdziesz tam odpowiedź. Jeśli nie to szukaj kompromisu - ja bym zrezygnował ze slow motion bo zwiększenie fps=zmniejszenie rozdzielczości (320x240.. brrrr.).
pzdr

W tej ostatniej sprawie to jest tak:
Pewien gość w USA kupił HMX-Q10 bo miała 2,07MP ale po kilku dniach wymienił na HMX-H300, która ma 1,76MP - dlaczego - nie wiem:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.highdefforum.com/high-definition-cameras-high-definition-camcorders/127942-samsung-hmx-q10-vs-samsung-hmx-h300.html&ei=5woeTpC9Ccaq-gbJqvTgCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=4&ved=0CEEQ7gEwAw&prev=/search%3Fq%3Dhmx-Q10%2Bvs%2Bhmx-H300%26hl%3Dpl%26biw%3D1048%26bih%3D489%26prmd%3Divns

ten link to tłumaczenie z googla a więc gdzie niegdzie będziesz musiał się domyślać :)
a jeśli wolisz to po angielsku: http://www.highdefforum.com/high-de...7942-samsung-hmx-q10-vs-samsung-hmx-h300.html
tu przynajmniej działają niektóre linki.
pzdr

Ostatnia edycja:

Augerz

New member
Z tych trzech właśnie też mi najbardziej spodobała się HMX-H300.
Jeżeli zależy ci jednak na większej ilości fps w samym filmie to kasy będzie mało jeśli 240 fps ma być w HD. Myślę że tak z 8-10 tyś.
A jeśli chciałbym slow motion 240fps ale nie nagrywana w jakości HD? Tylko w np 360/480p?
Bo ja rozumiem to tak, że wtedy mógłbym nagrać normalny film w 1080p i edytować go w programie albo w niższej rozdzielczości i slow motion. Coś jak ten BenQ, ale dołożyć i mieć tą stabilizację i inne jakościowe rzeczy.

Jeszcze zauważyłem w filmie opisującym tą kamerę (HMX-H300) przy wyborze rozdzielczości jest 1080/60i ; 720/60p ; 480/60p i interesuje mnie czym są te 60i oraz 60p.

Także ciekawi mnie w ilu fps nagrywa ta kamera przy rozdzielczości 1080 oraz 720 (bo głównie takich będę używać).

Ostatnia edycja:

szeniek

New member
Jeśli koniecznie musisz mieć mieć te 240 fps to pomyśl nad tym JVC o którym piszą na tym forum (link podałem wcześniej).
Te jak piszesz 60i to 60fps "z przeplotem" (interlace-półobrazy wyświetlane naprzemian z 30fps) a 60p to 60fps "bez przeplotu (progresive). Zdrowszy format to oczywiście "p" - mniej męczy wzrok.
Więcej tu: Google Tłumacz
Wartość 60 fps obowiązuje w NTSC.
Co do naszego systemu PAL to w HMX-H300 bedziesz miał odpowiednio 1080i przy 50fps oraz 720p przy 50fps.

Augerz

New member
To już są takie pojęcia których nie rozumiem :C..

Jeśli koniecznie musisz mieć mieć te 240 fps to pomyśl nad tym JVC o którym piszą na tym forum (link podałem wcześniej).
A jak u niego będzie z jakością obrazu? Nie będzie czasem gorsza niż w HMX-H300?

Te jak piszesz 60i to 60fps "z przeplotem" (interlace-półobrazy wyświetlane naprzemian z 30fps) a 60p to 60fps "bez przeplotu (progresive). Zdrowszy format to oczywiście "p" - mniej męczy wzrok.
Więcej tu: Google Tłumacz
Wartość 60 fps obowiązuje w NTSC.
Co do naszego systemu PAL to w HMX-H300 bedziesz miał odpowiednio 1080i przy 50fps oraz 720p przy 50fps.

To jak widzę po tych obrazkach na stronie, to z przeplotem będzie gorsza jakość? Z tego co teraz zrozumiałem wychodzi na to, że 1080p będzie miało gorszą jakość niż 720p tak?
Dalej się też zastanawiam czym jest opcja Spowolniony ruch?

A w (mniej więcej) cenie HMX-H300 nie znajdę kamery lepszej (która będzie nagrywała w lepszej jakości) bądź podobnej tylko innej firmy?

Znalazłem kamerę która ma 1080/30p i czy to będzie podczas oglądania lepsza jakość od 1080/60i ?

Ostatnia edycja:

szeniek

New member
Uproszczę.
Po pierwsze nie mylmy pojęć rozdzielczość to rozdzielczość - im większa tym lepsza dla HD.
1080i>720p

Przeplot (i) i bez przeplotu (p) to sposób zapisu i wyświetlania.
Oglądając krótkie sceny nawt 1080i oraz 1080p nie zuważysz różnicy jakości ale przy (i) szybciej zmęczy się wzrok.

Linii z pixelami w każdym z tch obrazów będzie tyle samo - 1080 - różnić siębędzie sposób ich wyświetlania. Przeplot (i) pokazuje na przemian 540 linii nieparzystych a następnie 540 parzystych i tak wychodzi 25 klatek/s dla 50i
Bez przeplotu (p) pokazuje jednocześnie wszystkie 1080 więc de fakto masz 50 klatek/s (płynniej-przyźniej dla oczu :).
Spowolniony ruch to oddtworzenie zapisu ulraszybkiego np 1000 klatek/s s prędkością np. 30 klatek/s. Dzięki temu uzyskujemy bardziej płynny, spowolniony już ruch.

Panasonic HDC-SD80 będzie trochę droższy ale napewno lepszy.

Ostatnia edycja:

Augerz

New member
W takim razie będę się zastanawiać między Samsung HMX-H300 a Panasonic HDC-SD80.

Na stronie Panasonica widzę, że ten model ma
Nagrywanie obrazu 3D dzięki wykorzystaniu opcjonalnego obiektywu konwersyjnego 3D
Nie lepiej było by wybrać kamerę która nie ma czegoś takiego? Nagrywanie w 3D jest mi totalnie zbędne. Wolałbym tańszą cenę, ale bez 3D :)

Ostatnia edycja:

Augerz

New member
Oj faktycznie :/. Baran ze mnie. To póki co wiem wszystko co chciałem wiedzieć i jak by co będę tutaj pisać :). Dziękuję za pomoc.

Do góry