Pomoc w zakupie telewizora jaki i gdzie

luk4sh88

New member
A mam pytanie czy okularki w Samsungu się ładuje ? czy trzeba wymieniać baterie ?? Bo z tego co wiem to w Sony podłącza się do ładowania ?
Raczej pada decyzja na na samsunga 50 cali h6400,
lubie gadżety i myślę że panasonic gorzej wypada przy tym z samsungiem
myślę że do oglądania filmów z kompa wystarczy mi fhd bo i tak ciężko narazie dostać filmy w necie z 4k
teraz pytanie 50 cali czy 55 cali ( w którym lepsza matryca czy w obu ta sama ?)
oglądam z 1-2 metrów przy stole ( zależy kto gdzie usiądzie) ale kanape mam dalej około 3- 3,5m i nie wiem czy 55 cali już nie będzie za duży do pokoju.
No i jak wypada 3D przy takiej odległości widać efekt??

digitalus

Banned
Jesli planujesz kupno samsunga to przeczytaj informacje w linku.Oczywiscie kazdy sam podejmuje decyzje.

•• Samsung H6700 - problemy z serwisem - Interwencje Komputer Świata

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/116935-gwarancja-samsunga-uwaga-108.html#post1218201

ja mam wprawdzie 50-ke . Mialem to samo , pozniej juz tylko te plamy widzialem nie moglem sie skupic na meczu , oddawaj to bo jesli juz teraz to Ci przeszkadza to z kazdym dniem bedzie bardziej , Ja myslalem ze sie przyzwyczaje ale nie dalem rady , wymienili mi matryce jest o niebo lepiej ale nie idealnie . Ta seria TV to jest dla starszych dziadkow do teleexpresu
Moj 4ty samsung chyba ostatni

seria A - pekajaca obudowa , 2x serwis wymienial a i tak 3ci zaczela dalej pekac

seria C - wymiana matrycy , pionowy pasek na matrycy podczas poziomego ruchu kamera , widoczne najbardziej na meczach

seria D - tu jest ok ale co z tego jak YT ze smart huba mi sie rwie albo zacina praktycznioe nic nie moge obejrzec komfortowo

seria H - wymiana matrycy

kino domowe samsunga zle nawiercone otwory na podstawkach pod glosniki , to juz zrobilem sam ale zamiast po 20 min bawic sie kinem to kombinowalem z wiertarka

zawsze podkusza mnie opinie na euro rtv , no i tez nigdy nie kupuje najwyzszego modelu tylko sredni za ok 3 tys i potem zaluje .Serwis Samsunga za to jest bezbolesny zawsze naprawia bez zadnych fochow reklamowana usterke

Czas chyba zamienic na Sony moze Panasa , ich stare bańki zawsze byly ok ale jak z Ledami to pewnie tez jak sie trafi

Ostatnia edycja:

Lolopolozo

New member
Witam .Proszę o pomoc .
Musiałem zakupić nowy telewizor bo mój Samsung UE40F6500SS oddałem dla syna .Do tej pory spełniał moje oczekiwania.
Postanowiłem kupić coś większego i padło na PHILIPS 50PUH6400/88
Telewizor okazał się porażką wiecznie się zacinał android nie działał jak trzeba .Dźwięk to masakr i skrzypiąca obudowa .Odbiór był jasny bez kolorów takich jak mój stary .Oddałem czym prędzej i kupiłem Samsung UE48JU6000
Smart działa świetnie i menu też dobre .Dźwięk o niebo lepszy od Philipsa tylko ten obraz taki rozmyty nie ostry a kont to już całkiem masakra .Postawiłem stary koło nowego odpaliłem ten sam program i ten nowy odbiera dużo gorzej od starego .
Jutro pakuję to gówno do pudła i oddaję .Chcę zostać przy Samsungu i już nie 4K bo te matryce jeszvcze nie dopracowane .
Teraz planuję zakup Samsung UE48J6300 bo chciałem na początku kupić zakrzywiony tylko najarałem się na 4K.Czy ten telewizor będzie odtwarzał obraz lepiej niż mój stary czy choćby tak samo czy też gorzej jak te poprzednie ? Oglądam prze Vectrę ,naziemną cyfrową ,ipla i Player TVn a cała reszta sporadycznie .Niech mi ktoś doradzi bo nie chcę już kolejnego zmieniać .

dj.doc

New member
A mam pytanie czy okularki w Samsungu się ładuje ? czy trzeba wymieniać baterie ?? Bo z tego co wiem to w Sony podłącza się do ładowania ?
Raczej pada decyzja na na samsunga 50 cali h6400,
lubie gadżety i myślę że panasonic gorzej wypada przy tym z samsungiem
myślę że do oglądania filmów z kompa wystarczy mi fhd bo i tak ciężko narazie dostać filmy w necie z 4k
teraz pytanie 50 cali czy 55 cali ( w którym lepsza matryca czy w obu ta sama ?)
oglądam z 1-2 metrów przy stole ( zależy kto gdzie usiądzie) ale kanape mam dalej około 3- 3,5m i nie wiem czy 55 cali już nie będzie za duży do pokoju.
No i jak wypada 3D przy takiej odległości widać efekt??

Witam.
W okularach wymienia się baterie.
Na pozostałe twoje pytania, wątpliwości postaram się odpisać nie jako znawca a zwykły użytkownik.
Ad Rem.
W ubiegłym roku :lol: stałem przed podobnym dylematem co wybrać.
Zastanawiałem się nad zakupem, czytałem fora, testy, opinie i jeździłem po elektromarketach oglądać moje typy na żywo.
Jeżeli lubisz gadżety to H6400 ma wszystko to co potrzebujesz w wyposażeniu. Ja również brałem to pod uwagę, nie chciałem kupić TV z 3D i dodatkowo wydawać kasę na okulary, piloty itp. Panasonic wypada gorzej, podobnie jak modele Samsunga z tego roku.
Jednak pomimo wyposażenia liczy się dla mnie jeszcze wygląd. O gustach się nie dyskutuje, ale ....
H 6400 nie podoba mi się. Nie podoba mi się przeźroczysta ramka wokół tv, nie podoba mi się podstawa tzw. kurza stopka. Panasonic CX700 pod względem wyglądu wygrywa z Samsungiem H6400 zdecydowanie. To jest moje zdanie, ty lub inni mogą mieć inne i ja to szanuje.
Z tego co ja wiem w modelu H6400 50" jest inna matryca niż w modelu 55". Czy lepszą/gorsza nie wiem.
Twoje warunki oglądania TV (odległości), aż proszą się o 55". Ja wahałem się pomiędzy 48" (żona twierdziła, że taki będzie idealny, 50" 55" będzie za duży :fool:), a 50", 55" ( ją chciałem od początku 55" :blagam: ). Kupiliśmy 55":) i teraz z perspektywy czasu nie kupił bym już nic mniejszego (moje kochanie już też się przyzwyczaiło i uważa, że jest dobrze i że to była bardzo dobra nasza decyzja ;-) , ach te kobiety, kto je zrozumie). Oglądamy z odległości około 2 metrow.
W MM mieli teraz taką gazetkę z oryginalnymi formatami TV do wycięcia, nie oddaje to oczywiście prawdziwego obrazu grającego TV ale może pomóc. Jest tam format 43", 50", 55" i 65", gazetki weź minimum 2 do wycięcia.
Trzeba też uczciwie napisać, że Samsung w ubiegłorocznych modelach miał problem z kurzem na matrycy. Na forum jest temat: "Gwarancja Samsunga". Czytałem ten temat, mało tego na własne oczy widziałem jak potrafi być zakurzona matryca w modelu H6700. Czy ciebie to spotka? Nie wiem, ale musisz to brać pod uwagę.
Mój przyjaciel jest fanem Panasonica (kupuje tylko Panasonica, teraz ma plazmę), ma też zaufanego sprzedawcę, który mu kitu nie wciśnie. Zadzwoniłem do niego i poprosiłem o opinię, podanie modelu wartego uwagi. Niestety oboje nie zostawili na Panasonicu CX 700 suchej nitki, głównie ze względu na obraz, system.
System 3D u mnie się sprawdza, kilka filmów już obejrzałem i choć nie jest to 3D w kinie to efekty są bardzo fajne, szczególnie oglądając film wieczorem.
Podsumowując.
Niestety - mając na uwadze, że kupuje TV na kilka lat, że chcę aby miał wszystko co w chwili obecnej jest na rynku a moje pierwsze typy odpadły -musiałem podnieść kwotę przeznaczoną na kupno TV. Kupiliśmy Samsunga.
Model UE 55 H7500 .
Mam go już pół roku. Czy jestem zadowolony? Tak. Posiada wszystko co potrzebuje: 3D, UHD, bardzo dobry dźwięk (kilka głośników w tym niskotonowy), bardzo ładny wyglad, wszystkie gadżety - piloty, okulary.
Nie to jest jednak najważniejsze. Najważniejszy jest obraz. Niestety w tym przypadku mój TV poległ i właśnie jest w serwisie, wymiana matrycy. Bardzo mocno świecił w narożniku, im dłużej grał tym mocniej, coś co miało być czarne było fioletowe. Ustawienia nic nie dawały, dodatkowo jak pograł kilkanaście godzin (święta), to jasny robił się cały bok.
Decyzja serwis. Tu muszę pochwalić. Zgłoszenie na infolinie 28.12.15 rano godz. 09.00, o godz. 10.30 dzwoni miła Pani z serwisu z pytaniem czy mogą być o 11.00. Panowie przyjechali, sprawdzili i zabrali na serwis do przetestowania. 30.12.15 z taką pewną nieśmiałością dzwonie o 10 rano. Miła Pani odpowiada, że do wymiany jest matryca, że już ją sprowadzili, właśnie wymieniają, zrobią testy i jak będzie ok to przywożą mi dziś TV. Szok :lol:. Niestety moja radość nie trwała dlugo, po kilku godzinach zadzwoniła miła Pani z serwisu i poinformowała mnie, że sprowadzona matryca ma wadę fabryczną, muszą ją oddać i zamówić nową. Niestety nie dadzą rady i TV będzie po Nowym Roku :roll: i że bardzo przeprasza.
Trudno ale trzeba przyznać, że tempo naprawy było tak szybkie jak procedowanie ustaw w naszym sejmie :-D , oby tylko było wszystko ok. Zobaczymy jak TV wróci. Pomimo tego nie żałuje wyboru.

Przedstawiłem Ci moja opinię. Opinię zwykłego oglądacza. Ty podejmiesz swoją.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
P.s
Korzystając z okazji.
Wszystkim forumowiczom życzę idealnej czerni, świetnego kontrastu, dobrego dźwięku i zero awarii,
czyli szczęśliwego Nowego Roku.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
To ciekawe ze sprzedawca w sklepie uwaza ze cx700 jest slaby .Ja mam mozliwosc porownania panasonica cx700 i oled lg ale w domu nie w sklepie .Oczywiscie pod wzgledem poziomu czerni oled wygrywa.Pliki filmowe 4k w panasonicu bardzo dobry plus a poziom czerni jest dobrym poziomie.Plynoosc i jakosc obrazu z plikow filmowych hd i 4k z panasonica cx700 bardzo dobra.Jakosc dzwieku bardzo mi sie podoba , dobre basowe brzmienie z plikow filmowych 4k.
Druga sprawa to tanszy model od cx700 czyli cx680 bez 3d ma bardzo duzo dobrych opini na avforums.Czyli ten teoretycznie gorszy od cx700.

https://www.avforums.com/threads/panasonic-cx680.1956139/

Wziąłem 50 cali cx680 w piątek, początkowo niechetne po przeprowadzce do 4K mam 42 calowa plazme,.Jednak muszę powiedzieć, że jestem absolutnie powalony jakościa obrazu, to jest o wiele lepiej niż się spodziewałem, moje gry PS4 wyglądaja jasne i żywe, bez zacięć.

z 2 strony tego tematu.

Mam 50GT50 ,czarne poziomy wyglądają tak samo dobrze.

6 strona
mam plazme 50GT50. Jestem bardzo zadowolony z zestawu. 4K Netflix działa dobrze przez WiFi

Na pewno jakosc czerni jest dobra.

47 sekunda filmu ,kolor czarny jest czarny, na pewno nie szary i komentarze na avforums sa prawdziwe

https://www.youtube.com/watch?v=rFAUcx2WOCk

Ostatnia edycja:

dj.doc

New member
Mały OT - sory.
Witam, kol. digitalus.
Jest takie stare przysłowie:
" Każda pliszka swój ogonek chwali" ( w oryginale brzmi: "Każda liszka (lisica),swój ogonek chwali").
Od jakiegoś czasu na tym forum twoje wszystkie odpowiedzi można podsumować tak:
"Panasonic CX 700 jest świetny, a CX 680 jeszcze lepszy, Samsung ze swoimi modelami jest nie do przyjęcia a inne firmy się nie liczą". Na marginesie Panasonic Ci płaci za reklamę?
Wielu forumowiczów już Ci zwracało uwagę. Zgadzam się forum jest od tego aby dyskutować, przedstawiać opinię, każdy ma do tego prawo (jeszcze mamy w naszym kraju demokrację). Więcej pożytku będzie jak opiszesz twoje wrażenia z użytkowania twojego Panasonica, niż z wiecznego wklejania linków do " Gwarancji Samsunga", testów na zagranicznym forum i tak dalej. Ja opisałem swoje wrażenia i swój wybór. Nie twierdzę, że Panasonic jest zły. Jak ja kupowałem TV to na rynek właśnie wchodził CX 700 i bardzo mi się podobał. Każdy ma prawo wyboru, możemy jedynie podpowiedzieć takiej osobie na co ma zwrócić uwagę. Jednak nie oznacza to, że mamy być stronniczy i uparcie zachwalać daną markę a na innych wieszać przysłowiowe psy.
Więcej obiektywizmu kol. digitalus.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Nikt mi nie placi .Mam swoje zdanie.Mozesz tez napisac ze na avforums wszystkim placa to bez sensu.
Tez moge napisac czy ktos ci placi?.Mozesz miec swoje zdanie , ja mam inne.

Nie nalezy podejmowac zawsze takich samych decyzji

to dobry cytat

Widziałam niezliczoną ilość eksperymentów, które dowiodły ponad wszelką wątpliwość, że zmieniamy zdanie zależnie od tego, ile osób popiera daną „prawdę”. Większość ma zawsze rację, nawet, jeśli wygaduje ewidentne bzdury, a człowiek potakuje nawet wtedy, gdy nawet ślepy by zauważył, że dane twierdzenie jest nieprawdziwe.

https://astromaria.wordpress.com/2009/03/20/instynkt-stadny/

https://www.youtube.com/watch?v=bmwUJN9N6A8

Ostatnia edycja:

dj.doc

New member
@up digitalus
Instynkt stadny znam tę teorię.
Jeśli pozwolisz zadam Ci proste pytania:
Czym kierowałeś się przy wyborze swojego aktualnego modelu TV ?
Dlaczego wybrałeś właśnie ten model, tej firmy a nie inny z innej firmy?

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
W przypadku kupna telewizorow plazmowych decyzje podejmowalem na podstawie wlasnych spostrzezen ,wynikow testow na zagranicznych i polskich stronach internetowych i autorytetu w tej dziedzinie czyli DisplayMate i komenatrzy Raymonda Soneiry
Wiekszosc wybiera samsunga.Ja proponuje sony albo panasonica to bardziej renomowane firmy niz samsung.
Panasonic jest znaczniej mniej awaryjny.Potwierdzenie z punktow serwisowych .Informacje na ten temat sa w internecie.
Druga sprawa to telewizor ktory gorzej prezentuje sie w sklepie moze byc lepszy w innych warunkach oswietleniowych czyli w domu.Tak bylo w przypadku plazm.Podobnie jest z lcd np cx680 w sklepie nie zawsze prezentuje sie najlepiej ale wyniki w testach ma dobre.W sklepie nie bede ogladal telewizji tylko w domu.

Warto tez przypomniec ze duze swiecenie ekranu lcd, uzyskuje sie gdy telewizor jest na ustawieniach sklepowych.Podswietlanie telewizora lcd swieci dwa razy mocniej niz na ustawieniach dom.Bardzo mocne swiecenie ekranu ma przyczynic sie do tego aby klient kupil wlasnie ten telewizor ktory swieci bardzo mocno .W telewizorach plazmowych nie ma podswietlania ekranu i ekran jest ciemniejszy. Dlatego klienci w sklepach najczesciej wybierali lcd .Bardzo mocne swiecnie ekranu nie bedzie potrzebne w domu, tylko w sklepie. W danych technicznych telewizora mozna o tym przeczytac ze telewizor pobiera na ustawieniach sklep dwa razy wiecej energii z wiadomego powodu aby byl bardziej atrakcyjny dla masowego klienta.

Ostatnia edycja:

Lolopolozo

New member
Witam .Proszę o pomoc .
Musiałem zakupić nowy telewizor bo mój Samsung UE40F6500SS oddałem dla syna .Do tej pory spełniał moje oczekiwania.
Postanowiłem kupić coś większego i padło na PHILIPS 50PUH6400/88
Telewizor okazał się porażką wiecznie się zacinał android nie działał jak trzeba .Dźwięk to masakr i skrzypiąca obudowa .Odbiór był jasny bez kolorów takich jak mój stary .Oddałem czym prędzej i kupiłem Samsung UE48JU6000
Smart działa świetnie i menu też dobre .Dźwięk o niebo lepszy od Philipsa tylko ten obraz taki rozmyty nie ostry a kont to już całkiem masakra .Postawiłem stary koło nowego odpaliłem ten sam program i ten nowy odbiera dużo gorzej od starego .
Jutro pakuję to gówno do pudła i oddaję .Chcę zostać przy Samsungu i już nie 4K bo te matryce jeszvcze nie dopracowane .
Teraz planuję zakup Samsung UE48J6300 bo chciałem na początku kupić zakrzywiony tylko najarałem się na 4K.Czy ten telewizor będzie odtwarzał obraz lepiej niż mój stary czy choćby tak samo czy też gorzej jak te poprzednie ? Oglądam prze Vectrę ,naziemną cyfrową ,ipla i Player TVn a cała reszta sporadycznie .Niech mi ktoś doradzi bo nie chcę już kolejnego zmieniać .
I co ktoś się wypowie na ten temat ?Miał ktoś z tymi telewizorami do czynienia?

Lolopolozo

New member
Po wielu bojach kolejny telewizor w domu .
Po zakupie Philips 50PUH6400/88 który strasznie tandetnie był wykonany i Android który działał jak chciał .Obraz był całkiem spoko ale brakowało mu barw postanowiłem oddać i wziąłem Samsunga UE50JU6000 w tym smart działał bardzo dobrze ale odbiór całkiem do kitu wszystko jakieś nie wyraźne i nie dało się wyregulować .Wczoraj oddałem i miałem wziąć Samsung UE55J6300 Curved ale w sklepie obrałem inny trop i docelowo w domu wylądował lg49uf800v zakupiony w Saturnie w cenie 2999zł .Pilot mistrzostwo świata .Jakość wykonania obudowy też najlepsza z tych trzech .Obraz powiem że rewelacja w porównaniu do Szajsunga i Philipsa .Kąty nie są złe .Samrt działa bardzo płynnie .Drugi dzień pstrykam i chyba ten zostanie .Może czarny nie jest idealny ale żaden z tych wcześniej też nie miał więc nie ma co szukać w tej cenie bo pewnie nic nie znajdę .Szukam jeszcze jakiś ustawień by dopracować obraz i zakończę latanie po sklepach ;)

racuh

Banned
Zaraz po kupnie zauważyłem na ekranie poziomą linie przez całą długość ekranu tak jak by załamanie. Zgłosiłem to do serwisu samsunga, przyjechał serwisant, zdiagnozował wadę matrycy i po 3 dniach przyjechał z nową, za to duży plus dla serwisu samsunga. Po wymianie nie do końca się poprawiło, na początku było super ale po dłuższym oglądaniu linia była ale dużo mniej widoczna i nie było już to uciążliwe.
Obraz jest według mnie jest w nim rewelacyjny, świetne skalowanie, ale marketingowe PQI (Picture Quality Index) nie działa, tzn nie ma różnicy gdy jest wyłączone i ustawione na 900Hz. Dziwna sprawa jest bo na stronie samsunga są 2 wersje tego odświeżania, na początku jest napisane że ma 800Hz, w danych technicznych że ma 1000Hz a w sklepie jak kupowałem mówili o 900Hz, ale to nie ma znaczenia bo jest to bezużyteczna funkcja. Dodam że w tym modelu jest matryca natywna VA 50Hz co jest nieporozumieniem, sceny dynamiczne są rozmyte, TV nie nadaje się do oglądania piłki nożnej.
Duży plus dla DLNA bo jeszcze nie miałem formatu którego by ten TV nie obsługiwał. Bardzo duży minus jest dla podświetlenia matrycy, nie jest równomierne, w lewym dolnym roku oraz w przy lewym boku ekranu witać jasne plamy ale tylko na ciemnych scenach, a najbardziej na czarnym tle, co jest denerwujące gdy się ogląda wieczorami, a to jest u mnie priorytetem ale chmur na matrycy prawie nie zauważyłem, menu jest intuicyjne, tak samo jak pilot, dużo opcji regulacji obrazu jak i dźwięku, funkcje oszczędzania energii działają bardzo dobrze. Pobór prądu bez włączonej funkcji oszczędzania energii wynosi 138W natomiast gdy ustawie automatyczne sterowanie jasnością, spada do 100W, jak się chce zejść jeszcze niżej to proponuje włączyć jeden z 4 trybów oszczędzania, co przy maksymalnym zużycie energii spada do 60W ale wtedy ekran jest tak ciemny że nawet w nocy ciężko się ogląda (45W o której pisali w opiniach jest to totalna bzdura). O smart TV się nie wypowiem bo TV służy mi tylko i wyłącznie do oglądania TV a do internetu mam komputer, chociaż bez problemu działa na nim klawiatura i mysz bezprzewodowa.
Jest to idealny TV do oglądania w jasnych pomieszczeniach, regulacja poziomu kontrastu i czerni jest bardzo dobra. Ogólnie TV jest OK ale według mnie nie wart tej ceny, powinien kosztować max 3500PLN. Na szczęście miałem możliwość zwrotu to go spakowałem i zawiozłem do sklepu. W sklepie biegali koło mnie jak koty żebym go tylko nie oddawał i zamienił na inny, przynieśli mi z magazynu drugi egzemplarz tego TV i na nim była dokładnie takie samo załamanie ekranu, ale problemów z jasnością matrycy już nie miał, czyli najwidoczniej poszła pewna seria co ma wadę fabryczną, z tego co wyczytałem potem na angielskich forach to seria 6 samsunga słynęła z dobrych parametrów ale znowu kosztem montowania tanich matryc, może aby nie było tego problemu trzeba faktycznie kupić modele od serii 7 w górę.

Samsunga 55JU6440 nie polecam jak i całej serii 6 UHD, zawiodłem się bardzo.

Do góry