A mam pytanie czy okularki w Samsungu się ładuje ? czy trzeba wymieniać baterie ?? Bo z tego co wiem to w Sony podłącza się do ładowania ?
Raczej pada decyzja na na samsunga 50 cali h6400,
lubie gadżety i myślę że panasonic gorzej wypada przy tym z samsungiem
myślę że do oglądania filmów z kompa wystarczy mi fhd bo i tak ciężko narazie dostać filmy w necie z 4k
teraz pytanie 50 cali czy 55 cali ( w którym lepsza matryca czy w obu ta sama ?)
oglądam z 1-2 metrów przy stole ( zależy kto gdzie usiądzie) ale kanape mam dalej około 3- 3,5m i nie wiem czy 55 cali już nie będzie za duży do pokoju.
No i jak wypada 3D przy takiej odległości widać efekt??
Witam.
W okularach wymienia się baterie.
Na pozostałe twoje pytania, wątpliwości postaram się odpisać nie jako znawca a zwykły użytkownik.
Ad Rem.
W ubiegłym roku

stałem przed podobnym dylematem co wybrać.
Zastanawiałem się nad zakupem, czytałem fora, testy, opinie i jeździłem po elektromarketach oglądać moje typy na żywo.
Jeżeli lubisz gadżety to H6400 ma wszystko to co potrzebujesz w wyposażeniu. Ja również brałem to pod uwagę, nie chciałem kupić TV z 3D i dodatkowo wydawać kasę na okulary, piloty itp. Panasonic wypada gorzej, podobnie jak modele Samsunga z tego roku.
Jednak pomimo wyposażenia liczy się dla mnie jeszcze wygląd. O gustach się nie dyskutuje, ale ....
H 6400 nie podoba mi się. Nie podoba mi się przeźroczysta ramka wokół tv, nie podoba mi się podstawa tzw. kurza stopka. Panasonic CX700 pod względem wyglądu wygrywa z Samsungiem H6400 zdecydowanie. To jest moje zdanie, ty lub inni mogą mieć inne i ja to szanuje.
Z tego co ja wiem w modelu H6400 50" jest inna matryca niż w modelu 55". Czy lepszą/gorsza nie wiem.
Twoje warunki oglądania TV (odległości), aż proszą się o 55". Ja wahałem się pomiędzy 48" (żona twierdziła, że taki będzie idealny, 50" 55" będzie za duży :fool

, a 50", 55" ( ją chciałem od początku 55" :blagam: ). Kupiliśmy 55"

i teraz z perspektywy czasu nie kupił bym już nic mniejszego (moje kochanie już też się przyzwyczaiło i uważa, że jest dobrze i że to była bardzo dobra nasza decyzja

, ach te kobiety, kto je zrozumie). Oglądamy z odległości około 2 metrow.
W MM mieli teraz taką gazetkę z oryginalnymi formatami TV do wycięcia, nie oddaje to oczywiście prawdziwego obrazu grającego TV ale może pomóc. Jest tam format 43", 50", 55" i 65", gazetki weź minimum 2 do wycięcia.
Trzeba też uczciwie napisać, że Samsung w ubiegłorocznych modelach miał problem z kurzem na matrycy. Na forum jest temat: "Gwarancja Samsunga". Czytałem ten temat, mało tego na własne oczy widziałem jak potrafi być zakurzona matryca w modelu H6700. Czy ciebie to spotka? Nie wiem, ale musisz to brać pod uwagę.
Mój przyjaciel jest fanem Panasonica (kupuje tylko Panasonica, teraz ma plazmę), ma też zaufanego sprzedawcę, który mu kitu nie wciśnie. Zadzwoniłem do niego i poprosiłem o opinię, podanie modelu wartego uwagi. Niestety oboje nie zostawili na Panasonicu CX 700 suchej nitki, głównie ze względu na obraz, system.
System 3D u mnie się sprawdza, kilka filmów już obejrzałem i choć nie jest to 3D w kinie to efekty są bardzo fajne, szczególnie oglądając film wieczorem.
Podsumowując.
Niestety - mając na uwadze, że kupuje TV na kilka lat, że chcę aby miał wszystko co w chwili obecnej jest na rynku a moje pierwsze typy odpadły -musiałem podnieść kwotę przeznaczoną na kupno TV. Kupiliśmy Samsunga.
Model UE 55 H7500 .
Mam go już pół roku. Czy jestem zadowolony? Tak. Posiada wszystko co potrzebuje: 3D, UHD, bardzo dobry dźwięk (kilka głośników w tym niskotonowy), bardzo ładny wyglad, wszystkie gadżety - piloty, okulary.
Nie to jest jednak najważniejsze. Najważniejszy jest obraz. Niestety w tym przypadku mój TV poległ i właśnie jest w serwisie, wymiana matrycy. Bardzo mocno świecił w narożniku, im dłużej grał tym mocniej, coś co miało być czarne było fioletowe. Ustawienia nic nie dawały, dodatkowo jak pograł kilkanaście godzin (święta), to jasny robił się cały bok.
Decyzja serwis. Tu muszę pochwalić. Zgłoszenie na infolinie 28.12.15 rano godz. 09.00, o godz. 10.30 dzwoni miła Pani z serwisu z pytaniem czy mogą być o 11.00. Panowie przyjechali, sprawdzili i zabrali na serwis do przetestowania. 30.12.15 z taką pewną nieśmiałością dzwonie o 10 rano. Miła Pani odpowiada, że do wymiany jest matryca, że już ją sprowadzili, właśnie wymieniają, zrobią testy i jak będzie ok to przywożą mi dziś TV. Szok

. Niestety moja radość nie trwała dlugo, po kilku godzinach zadzwoniła miła Pani z serwisu i poinformowała mnie, że sprowadzona matryca ma wadę fabryczną, muszą ją oddać i zamówić nową. Niestety nie dadzą rady i TV będzie po Nowym Roku

i że bardzo przeprasza.
Trudno ale trzeba przyznać, że tempo naprawy było tak szybkie jak procedowanie ustaw w naszym sejmie

, oby tylko było wszystko ok. Zobaczymy jak TV wróci. Pomimo tego nie żałuje wyboru.
Przedstawiłem Ci moja opinię. Opinię zwykłego oglądacza. Ty podejmiesz swoją.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
P.s
Korzystając z okazji.
Wszystkim forumowiczom życzę idealnej czerni, świetnego kontrastu, dobrego dźwięku i zero awarii,
czyli szczęśliwego Nowego Roku.