pomoc w wyborze

karolele90

New member
Witam wszystkich,
jako że jestem zupełnym amatorem w sprawach telewizorów zwracam się do Was o pomoc.
Chce w najbliższym czasie zakupić nowy telewizor,z oglądanych w internecie modeli zwróciłem uwagę na jeden z nich - SAMSUNG UE46F7000. Czy możecie go polecić? Telewizora będę używał przede wszystkim do odtwarzania filmów z dysku przenośnego oraz grania na konsoli. Telewizja oczywiście również jest ważna bo jestem fanem piłki nożnej i w każdy weekend oglądam jakiś mecz,jednak najczęściej tv będzie używany do grania na konsoli oraz oglądania materiałów z USB. Zauważyłem również na forum tv UE46D7000 - czym różni się od modelu F ? Chciałbym również dowiedzieć się czy w mojej sytuacji lepsza byłaby plazma czy LED. Telewizor który podałem za przykład bardzo podoba mi się stylistycznie,a także myślę że byłbym zadowolony z funkcji SMART. Lubię nowinki techniczne więc takie bajery(teoretycznie zbędne)jak reakcja na polecenia głosem oraz gestami są dla mnie kuszące,jednak nie najważniejsze.
I czy w tej cenie(do 5000PLN) można kupić coś lepszego? Nie chce kupować nic poniżej 46cali.
Mam nadzieję że mi pomożecie:)

tdx

New member
Bez reklam
Spokojnie możesz zostać przy F7000 to już wysoki model tego producenta, D to model z przed prawie 3 lat niedostępny w sklepach.

gwidongwidon

New member
Bez reklam
a warto doplacic do F8000 zamiast F7000 ? jesli chodzi o jakosc obrazu obraz czy nie?

i czy jest obecnie jakiejs innej firmy led pogacy konkurowac z f8000? albo plazma?

Ostatnia edycja:

mare37

Banned
Jeśli będziesz oglądał z ok 3 m to 46 to mało. Osobiście wybrałem 50 cali i to jest optymalny minimalny rozmiar. Odejmując od tego pasy z filmów to jeszcze mniej. Kolega mnie podpuścił, bo kupił hx850 sonego 46 i marudził, że mało. Ja mam salon otwarty z jadalnią i kuchnią ok 66 m, więc z kuchni też się zerknie. Mniej niż 50 nie było sensu brać.

mare37

Banned
Można wybierać w tv przebierać a w efekcie to wszystko nie jest ważne, bo sygnał tv jest momentami tak paskudny, że najlepszy tv będzie miał z tym problem. Zrobiłem testy tvblinka na dwóch tv i róznice są tylko w podświetleniu gama kolorów bardzo dobra a każdy i tak inaczej wyświetla. Jeden led drugi lcd porównać się nie da. Nie wiem czy nawet ten philips 6008 tak podciągnie obraz z SD, że da się oglądać komfortowo. Ja wiem jedno, że pomimo wielu minusów w tv samsunga ma jeden plus. Po prostu te tv się nie psują. O philipsie gość napisał, że zdechł na samym początku. Nie to żebym marke faworyzował. Byc może philips goniąc konkurencje zaczął robić dobry sprzęt. Osobiście ja bym jeszcze poszukał jakiegoś LG z matrycą IPS. To do mnie przemawia.

karolele90

New member
Jeśli będziesz oglądał z ok 3 m to 46 to mało. Osobiście wybrałem 50 cali i to jest optymalny minimalny rozmiar. Odejmując od tego pasy z filmów to jeszcze mniej. Kolega mnie podpuścił, bo kupił hx850 sonego 46 i marudził, że mało. Ja mam salon otwarty z jadalnią i kuchnią ok 66 m, więc z kuchni też się zerknie. Mniej niż 50 nie było sensu brać.

Ja chce zainstalować ten TV w swoim pokoju(ok 20m2) oglądać go będę maksymalnie z 3,0m,zazwyczaj mniej(2,0 - 2,5m). Znajomi mają 47'LG w podobnym pokoju i są zadowoleni(ja również kiedy oglądam coś u nich). Druga sprawa to fakt że chętnie wziąłbym większy tv ale wybierając model 50' z niższej półki wolę parę centymetrów średnicy mniej,za to z "bajerem" :)
Chyba że jesteście mi w stanie polecić coś 50' w cenie do 5000 ?

SDman

Banned

Chyba że jesteście mi w stanie polecić coś 50' w cenie do 5000 ?
Witam,

46" F7000 w cenie poniżej 5tyś. jest bezkonkurencyjny, możesz w 50" zostać przy Samsungu
ale modele niżej i tzw. niesmakiem (inna matryca -nie samsunga w 50")
Kierunek raczej plazma w 50"
Gdyby 55" F7000 był dzisiaj za 6200-6500 (jest 6800),
dozbierałbym -pożyczył i miał rozmiar na przyszłość.

Pozdr.
PS.
przy 55" jest jeden problem, znajomych często będziesz miał u siebie.

Ostatnia edycja:

karolele90

New member
no właśnie problem jest taki że początkowo chciałem kupić coś tańszego niż F7000. Po długich poszukiwaniach postanowiłem wydać więcej ale 5tys to już absolutne maximum ile chce przeznaczyć na TV. zabiliście mi porządnego ćwieka jeżeli chodzi o serię F8000(może jednak się zmuszę do dołożenia paru stówek ale to nic pewnego). Kolejne pytanie - czy lepiej kupować w fizycznych sklepach czy można na popularnym portalu aukcyjnym na A ;] Obie wersje są tam znacznie tańsze choć wydaje mi się,że takich rzeczy lepiej nie kupować online... Kupujecie taki drogi sprzęt w necie? Nie ma problemu z gwarancjami itd?

SDman

Banned
.. Kupujecie taki drogi sprzęt w necie? Nie ma problemu z gwarancjami itd?

W necie jak najbardziej na Allegro również ale ten drugi rodzaj dobrze by było sprawdzić czy np
mają sklep jako osobną stronę w internecie (zawsze to zwiększa poziom bezpieczeństwa) i oczywiscie
brać za pobraniem .
Przykładem może byc sklep "kon-sul.pl" jest w necie jest na Allegro , a ja mogę dodać, że murowany w Łodzi również stoi i to od bardzo dawna. Polecam.

Pozdr.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kolejne pytanie - czy lepiej kupować w fizycznych sklepach czy można na popularnym portalu aukcyjnym na A ;] Obie wersje są tam znacznie tańsze choć wydaje mi się,że takich rzeczy lepiej nie kupować online... Kupujecie taki drogi sprzęt w necie? Nie ma problemu z gwarancjami itd?

Sa tansze, ale nie wiesz od kogo kupujesz.
Jest takie przyslowie "Biednego nie stac na tanie rzeczy", warto sie tego trzymac.
Nigdy nie wiesz na kogo trafisz, jaki tv do ciebie dotrze, co bedzie jak sie okaze ze jest uszkodzony, jak wyglada historia takiego sklepu, kto jest wlascicielem, jakie ma podejscie do klientow, jaka gwarancja (mimo opisow, sprzedawcy czesto wprowadzaja w blad)

Nie mowie ze zawsze cos jest nie tak, ale wystarczy poczytac "przygody" innych uzytkownikow, tylko dlatego ze sie skusili na ciut nizsza cene w nieznanym sklepie (lub znanym, ale problematycznym)
Drogie sprzety nie kupuje sie od byle kogo, nie stac nas na to.
Na forum masz KIKI, sprawdzony, jest spokoj, ceny super, po co kombinowac.

karolele90

New member
dzięki za kontakt, jednak nie mają żadnego LCD samsunga na stronie. Loco nie prowadzi sprzedaży tych tv czy po prostu nie mają wszystkiego na stronie www ?

karolele90

New member
słuchajcie,mam kolejne pytanie :)
po głębokich rozmyśleniach zdecydowałem się wybrać pomiędzy dwoma modelami - EU46F8000 lub PS51F8500. Czy ktoś może mi wytłumaczyć różnicę w oznaczeniu UE i PS ? Oprócz tego że ten drugi jest większy i czarny,nie srebrny to nie znalazłem wielu różnic. Skąd zatem oznaczenie PS ?
Z góry dziękuje za pomoc:)

Do góry