Pomoc w wyborze TV - min 46" + PS3

Gogetto

New member
Witam,

Jak większość również poszukuję pomocy przy wyborze TV. Naczytałem się na forum już dużo, a im więcej wiem tym większy problem w wyborze.

TV nie musi mieć jakichś dodatkowych bajerów (typu 3d, dostępu do sieci, filmy z USB), ale na pewno będę na nim grać.

odległość od ekranu? do oglądania około 3-4 m, do grania koło 2m (lubię siedzieć blisko tv jak gram)
jak słońce świeci w pokoju? 2 okna od zachodu,po prawej od tv. Pokój nasłoneczniony , ale raczej postaram się o jakieś rolety
Jak duży jest pokój ? 5mx4m
jaki masz obecnie telewizor? W nowym mieszkaniu brak, a w starym mam Sony 32W4000[/B]
jakie programy najczęściej oglądasz? dużo sportu, filmy i jakieś discovery science
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem? Zdecydowanie wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? Wole bez (narzeczona woli z ;) )
wolisz obraz ostry czy łagodny ? Do każdego się przyzwyczaję
matryca błyszcząca czy matowa? Bez znaczenia
preferowana wielkość telewizora? >= 46
preferowana marka ? brak
czego nie lubisz w telewizorach? chyba nie mam nic takiego (za mało tv w życiu)
jakie urządzenia będą podłączone ? Cyfrowe UPC, PS3, od czasu do czasu laptop
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 60% tv, reszta 40% (ps3/laptop) (na PS3 jak mnie gra wciągnie to potrafię i cały weekend siedzieć, a tak koło po 3-4h, 2-3 razy w tygodniu)
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? raczej na wprost
czy ważne jest wifi ? Bez znaczenia
czy będziesz korzystać z widgetów ? Bez znaczenia
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Bez znaczenia
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Bez znaczenia
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Bez znaczenia
ma mieć 3D ? Bez znaczenia
ma mieć slot na karty SD ? Bez znaczenia
ma mieć tuner DVB-S ? Bez znaczenia
jakimi złączami ? minimum 3xHdmi
jaki masz sygnał ? bedzie UPC -prawdopodobnie select HD i canal+HD
ile programów HD ? kilka
ma stać czy wisieć ? raczej stać
jaka klasa cenowa ? 3000-3500 + do tego dopłacić chcę do przedłużenia gwarancji do 5 lat. Wiadomo - im mniej tym lepiej.

Byłem najbardziej przekonany do SHARP LC-46LE630E, ale chętnie posłucham o jakiejś alternatywie dla tego TV, która lepiej się sprawdzi w moich warunkach i przy moich "wymaganiach"
np. Panasonic Tx-P50G30E (5 lat gwarancji od Panasonica bez dopłat)
Samsung 46D5500
Samsung 51D6900

Dodam, że z zakupem mi się nie spieszy, ale jeśli dorwę jakąś promocyjną cenę na dobry TV (lub raty 0%), to kupię szybciej.

Z góry dzięki za pomoc lub za utwierdzenie mnie w moim wyborze ;)

don111

Banned
z tych to oczywiście Panasonic 50G30, pomijając gry masz >3m do ekranu a jakościowo lepszego tv i tak nie kupisz nawet w rozmiarze 46'

Gogetto

New member
Dzięki. Nie mówię, że koniecznie z tych ;)

Ogólnie dzięki temu, że 5 lat gwarancji jest dodawane to mocno się zainteresowałem tą plazmą. 3 lata temu w taki sposób kupiłem tego 32W4000 którego mam obecnie i mi się na prawdę dobrze sprawdza.

GORB

New member
50G30 to swietny TV (sam go mam), ale jak dużo grasz, to ja bym się bał powidoków -> poczytaj w wątkach o G30 i VT30. Generalnie ja wziąłbym w takim wypadku LCD, a nie plazmę.

Gogetto

New member
Czytałem trochę o tym i nie powiem, że dlatego moim głównym wyborem był Sharp. Ostatnimi czasy gram coraz rzadziej, ale jak już się dorwę do gry to potrafię siedzieć i 7-8h bez przerwy przez 2 dni, żeby potem przez tydzień dwa nie włączać ogóle konsoli.

GORB

New member
Zdecydowac musisz sam. To tylko moja prywatna opinia. Mnie wkurzałoby to, że po kilku godzinach grania zacząlbym pewnie obsesyjnie myśleć o tym czy już się powidoki nie wypaliły. Na LCD miałbym psychiczny komfort. Z drugiej jednak strony można sobie powiedzieć pal tam licho te powidoki, bo nawet jak się pojawią, to zazwyczaj ich nie widac przy normalnym oglądaniu, a w tej cenie lepszego TV o tej przekątnej nie kupisz.

don111

Banned
Czytałem trochę o tym i nie powiem, że dlatego moim głównym wyborem był Sharp. Ostatnimi czasy gram coraz rzadziej, ale jak już się dorwę do gry to potrafię siedzieć i 7-8h bez przerwy przez 2 dni, żeby potem przez tydzień dwa nie włączać ogóle konsoli.
przy takim graniu, jak również tym wymienionym w pierwszym poście nie ma żadnego ryzyka na Panasonicu
Sharp może i tak, ale dopłacasz do mniejszego ekranu o na pewno nie lepszej jakości obrazu

don111

Banned
Mnie wkurzałoby to, że po kilku godzinach grania zacząlbym pewnie obsesyjnie myśleć o tym czy już się powidoki nie wypaliły. Na LCD miałbym psychiczny komfort.
komfort psychiczny to istotna zaleta LCD w tym kontekście
a powidoki na plaźmie nie są widoczne z normalnej odległości i na czymś innym od czarnej planszy, nawet jak się pojawią to nic się nie dzieje, żadnego ryzyka nie ma bo powidok to nie wypalenie trwałe - do tego droga bardzo daleka
u mnie leciał eurosport przez 2 tygodnie po 5-10h dziennie (us open, tenis) z minimalnym czasem oglądania czegoś innego
powidok był mocny, ale widoczny tylko z bliska na czarnym tle, po us open znikał przez kilka dni, czyli tak długi czas nie wystarczył do wypalenia :)

Gogetto

New member
Właściwie to nie wiem czy będę obsesyjnie o tym myśleć. Teraz oglądam telewizje SD z odległości 50cm i mi nie przeszkadza, że to z takiej odległości wygląda delikatnie mówiąc średnio ;) Jednak zauważyłem zależność, że bardzo często oglądam 1 kanał przez długi czas. Np włączam Polsat sport (Eurosport/discovery/ czy inne) i leci ciągle przez kilka godzin. Dodatkowo najczęściej oglądam dokładnie te same kanały (te same loga programów są wyświetlanie).

Do góry