Pomoc w wyborze tv do filmów i gier

janusz_kasia

New member
Witam, powiem krótko, szukam tv głównie do filmów ale od czasu do czasu też x360 i ps3, moje typy to:
- panasonic l42et5e
- panasonic l42e30
- panasonic l42e5e (brak 3d)
- samsung d5500 (brak 3d)
- Philips 42PFL4007H (brak 3d)
- LG 42LM615S
- LG 42LW570S

Który z tych tv wybrać, nie jest dla mnie priorytetem 3d ale jak będzie jako dodatek to super :)
Najważniejsze to jakość obrazu 2d z filmów i gier, boję się w lcd o nierównomierne podświetlenie matrycy, smużenie obrazu (kilka piłek zamiast jednej ;)) i input lag w grach.
Wiem, że jest na forum test tego philipsa i panasa e30, oba są chwalone a jak z resztą? Proszę o pomoc bo już miesiąc kupuje tv i co sklep to inne opinie.

Ps. 1,5 do 2 metrów to dobra odległość do 42"?

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3x6m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? 2 osoby na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? bardzo, okno na południe (są rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? lcd samsung 26", mode 3-letni i jestem zadowolony, tyko z mały ekran
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? sd, 720, 1080, blu ray
10.Jakie urządzenia ? ntc, n, x360, ps3, popcorn hour
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenie, choć ponoć do słonecznego pokoju lepsza matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? film, dokumentalne, sporadycznie sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 1-2h
16.Preferencje co do marki ? nie mam
17.Preferencje co do wielkości ? 42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nierównomierne podświetlenie matrycy, smużenie, input lag
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500-3000 ale lepiej jak najmniej :
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? może być jako dodatek ale na pewno pasywne

Ostatnia edycja:

janusz_kasia

New member

Dzięki za pomoc ale ten sharp trochę za drogi, natomiast co do philipsa to jeśli miałbym brać coś z 3d to wolę zdecydowanie technologię pasywną, a czy ten panas panasonic l42et5e to będzie taki straszny wybór na tle tego philipsa, którego wymieniłeś?
Jeszcze 2 pytania odnośnie panasonica, pilot w Twoim teście jest inny niż widziałem w sklepie (oglądałem wersje 42" a Ty testowałeś 47" - może to by być przyczyną?), a po drugie czemu w Twoim teście zabrakło opisu co do input laga właśnie w tym panasonic-u i czy jest szansa, by wkrótce był?

Do góry