Pomoc w wyborze TV 55'

Bartoszko

New member
Witam.

Nie jestem specem od TV i potrzebuję pomocy przy wyborze TV. Chciałbym zakupić 55' TV z UHD ( taki który delikatnie polepszy wszystko z jakości FullHD - o ile to możliwe ) TV będzie używany głównie do oglądania programów telewizyjnych, gry na konsoli PS4 oraz oglądania filmów z laptopa podłączonego poprzez HDMI. 3d nie interesuje mnie - ale jego obecność będzie plusem. Gdzieś przeczytałem iż im więcej Hz - tym lepiej, ale są chyba jakieś dwie wartości tych Hz - producenci piszą np. 1400Hz a naprawdę matryca ma 100Hz - tutaj liczę na pomoc :). Jeżeli chodzi o zakrzywiony TV - jest jakaś różnica poza prestiżem i ceną?

1. Odległość od ekranu: 3-4m
2. Jak słońce świeci w pokoju: nie wpada bezpośrednio do pokoju
3. Jak duży jest pokój: około 18m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: Hanspree :D
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, seriale, gry na konsoli PS4
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Przez cały dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: różnie
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ( nie wiem :( )
10. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej matowa ( błyszcząca odbija światło bardziej )
11. Preferowana wielkość telewizora: 55 cali
12. Preferowana marka: Samsung, Sony, Philips
13. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% TV, 40% PS4
14. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i lekko z boku
15. Ma mieć 3D: Raczej nie będę korzystał - ale jak będzie to +
16. Ma stać czy wisieć: Wisieć docelowo
17. Rozdzielczość: 4K
18. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość obrazu, płynność oglądania
19. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ~6
20. Budżet: około 4500 - z lekkim marginesem

Przeszukałem troszkę internetu i (pewnie niesłusznie) wybrałem 3 modele 55' TV: Samsung UE55JU6500, Sony serii X80 i Philips 55PUS7600.

Z góry dziękuję za poruszenie wątku!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale 4600 zł niestety nie wystarczy na Philipsa 55PUS7600.
Wystarczy na Sony 55W809, Philipsa 55PFS8109, Panasonic 55AS740, Thomson 55UA9786

Bartoszko

New member
Przepraszam - miało być 5500zł :) - sorki za zamieszanie :)
Czy ten Philips 55PUS7600 ma dobrą matrycę? ( czytałem że są 60Hz i 100+ Hz - im więcej tym lepiej chyba? )

BLACK_KNIGHT

New member
Z tymi hz sprawa jest bardzo prosta albo tv jest na matrycy 60hz bez upłynniacza(rozdzielczość obrazu w ruchu takiego typowego gołego lcd to ok 300 lini)albo na 120hz z upłynniaczem(jego jakość zależy już od konkretnych rozwiązań typowych dla danej firmy) natomiast sama marketingowa ilość pseudo hz nie ma żadnego znaczenia.
pus7600 jest na 120hz z upłynniaczem.Tyle tylko że jak większość Philipsów ma spory input lag czyli ok 70ms

Bartoszko

New member
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest jeszcze jedna sprawa - wspominałem że ma służyć m.in. do używania Ps4 - czy Input Lag w tym TV ( 70ms ) skreśla go z mojej listy, bo przez to gra będzie niekomfortowa? Czy ten Input Lag odwzorowuje się jeszcze w jakiś dziedzinach korzystania z TV?

mjr088

New member
Jeśli grałeś kiedyś w jakieś gry przez sieć to często jest tam podawany parametr Ping - to mniej więcej to samo (tak dla zobrazowania) czyli opóźnienie tego co widzisz na ekranie względem aktualnej klatki obrazu. Inputlag 70ms to mniej więcej 4 klatki obrazu - w bardzo dynamicznych grach (wyścigi, strzelanki) może być, dla niektórych zauważalny.

Bartoszko

New member
Kurcze - może to stworzyć sytuację, gdzie grając np w Fife na PS4 będę miał network laga ~100ms + do tego 70ms Lag przesyłania obrazu co da w rezultacie spore opóźnienie :/

Bartoszko

New member
sumowałem network lag ( ping? ) z input lag telewizora - czyli rzeczywiste opóźnienie które odczuwa się w grze poprzez internet + opóźnienie przesyłania obrazu z konsoli do telewizora.

Do góry