Pomoc w wyborze telewizora

karlkar

New member
Cześć!

Odebrałem nowe mieszkanie i muszę kupić sobie do niego TV, bo mam dość aktualnych 20" ;)
Chciałbym fajny telewizorek, na którym mógłbym pooglądać filmy, wyświetlać zawartość mojego smartfona, a także weekendowo pograć sobie na X-Boxie z Kinectem.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 20 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2 - 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? również bokiem (kąt 45, max 60 stopni)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? TV będzie na ścianie wschodniej. Wielkie okno 2,5m x 2,5m jest na ścianie południowej około 1,5m od szafki na telewizor
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 20" LED
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, Wifi, Screen Mirroring
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka
10.Jakie urządzenia ? czasem PCet, X-Box One, dekoder kablówki (zapewne Vectra)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? około 3-6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy sensacyjne, komediowe, dramaty, thrillery
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej nie.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 40%
16.Preferencje co do marki ? Samsung
17.Preferencje co do wielkości ? Waham się między 40, a 48 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? długi czas oczekiwania na zmianę kanału
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max. 2800
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D nie potrzebne

Zastanawiam się nad modelem Samsung H6700. Podłączyłbym do niego soundbar Samsung HW-H550.

Pozdrawiam!

milo936

New member
Hej jestem właśnie na podobnym etapie, również planuje zakup tv. Odrazu podkreślam że nie jestem jakimś znawcą, posiłkuję się radami które sam tu otrzymałem. Mam pokój trochę większy od ciebie 24m i zastanawiam się nad dwoma modelami Panasonica mianowicie Tx48as640e i Tx50as600e. W moim wypadku 3d jest mi zbędne więc 640 rozważam tylko pod kątem tych 120 Hz, lecz oję się trochę że im będzie więcej bajer w tv tym jago żywotność może być mniejsza. 600etka nie ma 3d ale za to ma lepszą czerń i jest o 2 cale większa. Ja jeszcze nie podjąłem decyzji między tymi dwoma:) I osobiście radze odpuścić tv 40-42 cale do takiego dużego pokoju, 48 to moim zdaniem minimum inaczej podłączanie pc pod tv mija się z celem, ciężko będzie coś przeczytać. WW telewizory zostały mi polecone na tym forum ich cena zaczyna się od 2,2 tys
Mam nadzieję że trochę ci pomogłem:)

omnia

New member
Ja bym polecał koledze Philipsa 47PFS7109 z ambilightem, do oglądania wieczorami najlepsze propozycja. Rzecz jasna o ile podoba ci się taka poświata z tyłu telewizora. Ja mam podobny model i super się ogląda.

Co do rozmiaru to ciężko ci polecić, bo między 2 a 3 m to jest różnica 50%, więc tak jak sam zaznaczyłeś wahasz się między 42 a 48. Bardziej przyszłościowo będzie wziąć coś z tych górnych widełek. :)

Do góry