Pomoc w wyborze telewizora - ok. 48 cali, ~2500 zł

metalmaniak1

New member
Witam. Nadszedł czas na wymianę telewizor dlatego zwracam się do ekspertów o radę. Poniżej informacje zgodnie z forum.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 2 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? głównie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? tylko południu, ale są rolety ;)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LD650
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, Smart, USB - aktualny standard
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? jeden kabel hdmi spod amplitunera kina domowego :)
10.Jakie urządzenia ? konsola PS4, kino domowe, laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok. 10h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy, rozrywka
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? fajnie by było
15.Czy zamierzasz grać w gry ? tak jest i to dużo, ok. 6h dziennie na PS4
16.Preferencje co do marki ? Może SONY?
17.Preferencje co do wielkości? coś ok. 48 cali (na pewno nie mniej niż 42)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? b.d.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2700zl
21.Czy telewizor ma mieć 3D? raczej nie jest mi potrzebne

Wstępnie zainteresowały mnie TV SONY KDL-48W705C, Samsung UE48H6400/6700, oraz Panasonic TX-47AS650E tylko, że przy tym modelu zostały już praktycznie same wystawowe. A co wy byście mi polecili?

Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

chreasy1

New member
Mój kolega jest pro graczem w Destiny (jeden z pierwszych klanów w PL itd) i ma +80msec.. i mówi, że raz na 1000 razy jak ktoś mu wyskoczy to ma problem. Więc nadal trzymam się tezy i podobnie jak w wielu pomiarach(testy), że do 50 to naprawdę aby poczuć to trzeba pro grać. Oczywiście zawsze lepiej mieć 18 czy 25 niż 50 ale pytanie jak bardzo pro graczem jesteś? Inny kumpel katuje ps4 pod h6400 po multi i nie widzi zadnych lagów.

metalmaniak1

New member
Właśnie ja też raczej należę do pro graczy i również w Destiny jeden z lepszych klanów w naszym kraju :) także dla mnie każda ms się liczy, ale chodzi mi o to czy ten Sony ma przy okazji dobry obraz i czy np. filmy i sport płynnie odtwarza, głównie piłka nożna mnie interesuje. Daje rade pomimo tej matrycy 50 Hz? I jak ten procesor pseudo 200 Hz sobie radzi?

chreasy1

New member
W705C nie ma 120Hz więc w tej samej cenie masz te, które podałeś a one to mają. A chyba lepiej to mieć niż nie. Szczególnie jak czasem odpalisz jakiś sport, film akcji a najbardziej to 3D, to wtedy tak :D. Przy grach nie ma to znaczenia (120Hz) > aby była jasność.

metalmaniak1

New member
Pozostają w boju Samsung UE48H6400 i SONY KDL-48W705C. 3D mnie w ogóle nie interesuje. Za to poza grami, sport i filmy w HD często będą odpalane. Będzie spora różnica między 50hz sony, a tym 100hz samsungiem?

Ostatnia edycja:

chreasy1

New member
Obraz w Sony jest ładny z małym ale... oprogramowanie :)

Android w Sony jest okrutnie niedopracowany i jeszcze długo nie będzie. W Polsce można pomarzyć o poprawkach. Brytyjczycy mieli dostać mały update 29 września i właśnie Sony kolejny raz ich wydymało, przesuwając ją na 13 października. Następna poprawka dodająca funkcję nagrywania na dysku została przesunięta na 24 grudnia, z wyraźnym zastrzeżeniem że jej implementacja ze względów technicznych jest bardzo trudna i termin jej wprowadzenia może ulec zmianie. W przypadku Sony to prawie pewne, że w tym roku jej nie będzie. A to oznacza, że nie zostanie poprawionych jeszcze kilkanaście innych, bardzo poważnych błędów. W przyszłym roku pewnie zajmą się już produkcją nowych telewizorów (zapominając o starych) albo w końcu któraś z chińskich firm sfinalizuje zakup działu telewizorów tej marki. Wszak już od roku się mówi, że Sony Bravia idzie pod młotek. Na przykładzie modelu Sony KDL-55W807C korzysta z tego samego firmware-u co cała seria TV z Androidem, więc ma te same błędy. Ostatnia aktualizacja była 17 lipca, następna "w tym roku".

Tu jest firmware dla KDL-55W807C:
https://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-55W807C
Tu jest firmware dla KD-55X8507C (znajomy go miał, oddał do Saturna po 30 dniach, bo miał go już dosyć):
https://www.sony.pl/support/pl/product/KD-55X8507C
Tu jest firmware dla KD-55X8507C (dla UK):
Support for KD-55X8507C | Sony

A tu jest info co i kiedy planują poprawić w Polsce:
https://www.sony.pl/support/pl/cont...es-coming-to-your-android-tv-soon/KD-55X8507C
oraz w UK:
Sony Support
i co już TEORETYCZNIE poprawili w USA:
Sony eSupport - Electronics - Drivers & Software
choć śledząc stronę supportu Sony w USA, można wyciągnąć wnioski, że poprawki niewiele dały. Najpoważniejsze problemy nadal doskwierają użytkownikom oraz doszły nowe w postaci np. totalnie uwalonych telewizorów po aktualizacji.

Największą "ścianę płaczu" na ponad 150 stron wyprodukowali Brytyjczycy:
https://community.sony.co.uk/t5/televisions/2015-bravia-android-tv-issues/td-p/1949079/page/156
Najpierw dyskusja toczyła się o problemach z Androidem i chwaleniem obrazu. Od pewnego czasu dominuje tendencja we wzajemnym doradzaniu jak zwrócić telewizor do sprzedawcy...

Poza tym na początku tego roku Sony wydało komunikat, z którego wynika że przygotowują plan naprawczy dla linii komputerów osobistych i telewizorów (bo przynoszą straty). Pierwszym ruchem była sprzedaż całego działu komputerów z prawami do marki Vaio. Kolejnym była całkowita rezygnacja z produkcji budżetowych telewizorów, masowe zwolnienia w fabrykach TV i separacja tego działu tak, by stanowiła odrębną spółkę. Można się tylko domyślać, że to ruch w kierunku łatwej sprzedaży również tego działu. Niedawno usłyszałem plotkę, że to Samsung chce kupić dział telewizorów Sony (nie znam źródła). Oczywiście Sony szybciutko to zdementowało, ale im akurat ciężko wierzyć.

@up

i taka ciekawostka. Znajomy o którym mowa swojego KD-55X8507C kupował chwilę po tym, gdy pojawił się w Polsce. Kosztował 7499 zł - dość sporo, więc pytał w wielu sklepach, czy jest szansa na obniżkę ceny. Wszyscy jednogłośnie zapewniali go, że Sony trzyma stałe ceny aż do wypuszczenia nowszych modeli, więc w tym roku nie ma szans na jakikolwiek spadek ceny. Równo po miesiącu zwrócił telewizor do sklepu. Już wtedy kosztował 6999 zł, a 3 tyg. później 5999 zł... Obniżka rzędu 20% w 2 miesiące po premierze telewizora? No chyba jakby się tak dobrze sprzedawały, to by nie trzeba było ciąć ceny, prawda? :)

Po trzech tygodniach od zakupu wybrał się do kilku salonów, żeby sprawdzić czy modele sklepowe mają te same problemy. Trafił na przedstawiciela Sony, który twierdził, że telewizory z Androidem sprzedają się jak świeże bułeczki a od dnia premiery w Polsce zeszło ich 280 sztuk. Oczywiście ubrał to w słowa tak, jakby to był ich ogromny sukces. Tyle pewnie Samsung sprzedaje w ciągu dnia. Mało tego - dodał, że nie słyszał o jakichkolwiek problemach, a wszyscy klienci są zadowoleni. Ku jego zaskoczeniu znajomy był przygotowany na taką rozmowę i pokazał mu kilka prostych operacji, które zakończyły się błędem, lagiem lub zawieszeniem telewizora. Nie potrafił tego wytłumaczyć, był wyraźnie zszokowany.

Obraz w Sony jest świetny i tego nikt nie neguje. Ale nie po to kupuje się jeden z najdroższych telewizorów na rynku, żeby oglądać tylko TV. On go kupił dla funkcji smart. Gdyby chciał tylko świetny obraz, wybrałbym taniego Samsunga.

Ostatnia edycja:

radzio133

New member
Mam dylemat zastanawiam się nad soniakiem z androidem w809c albo x8309c i jak tutaj czytam to się zastanawiam czy warto brać naprawdę jest tak kiepsko z tym androidem?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Obydwa są Androidem, KODI, MxPlayerem.
Obydwa mają bardzo dobry oraz. Sony świetnie upskaluje sygnał HD do 4K.
jesteś niebieski więc masz dobrą ofertę oraz kalibrację.

Do góry